AAIEN EN KAMMEN
Een hoop katten kunnen wat nerveus van aard zijn, dus moet u voorzichtig met ze omgaan om ze te kalmeren en een band op te bouwen.
Hoewel ze vaak accepteren om opgetild te worden, houden de meeste katten er niet echt van, omdat ze het gevoel hebben dat ze geen controle meer hebben. De volgende tips zullen uw kat helpen om zich meer op zijn gemak te voelen als u de kat aait of verzorgt.

-Omdat de kat van harde geluiden en onverwachte bewegingen in paniek zou kunnen raken, kunt u er het beste voor zorgen dat u begint op rustige tijden gedurende de dag.

-Begin langzaam en laat de kat wat lekkers uit uw hand eten en aai de kat dan zachtjes. Houdt de aaisessies kort, ook al lijkt de kat er van te genieten.

-Als de kat geen angst of agressie laat zien tijdens het contact, til de kat dan eventjes op, maar een klein stukje van de vloer en zet haar meteen zachtjes weer neer. Als de kat niet geļrriteerd raakt, beloon hem dan en geef hem wat lekkers. Gedurende de volgende weken kunt u de kat steeds wat langer en hoger optillen.

Ook kammen speelt een grote rol bij het opbouwen van een band met de kat. En het helpt om de kat te laten wennen aan het aanraken en verzorgen.

Hoewel katten erg goed zijn in het schoonhouden van zichzelf, kunt u ze helpen om de vacht schoon te houden en te ontklitten. Centrale verwarming zorgt ervoor dat katten nog meer verharen dan anders, dus zelfs kortharige katten kunnen baat hebben bij een goede borstelbeurt minstens 1 keer per week.

Borstelen is ook een goede manier om in de gaten te houden of de kat vlovrij is. Let op of u geen rode bultjes ziet of vlopoepjes. Het is aan te raden om uw kat elke 4-6 weken tegen vlooien te behandelen ook al kunt u geen tekenen van vlooien ontdekken. Uw dierenarts zal u een goed middel kunnen aanbevelen.
© 2006 De Buitenkat
De Buitenkat