BINNENKAT
© 2006 De Buitenkat
Tegenwoordig worden steeds meer katten binnen gehouden.
Als een kat geen stimulatie heeft van het buitenleven, moet hij op u kunnen rekenen dat u binnen een stimulerende omgeving creŽert die zorgt dat de kat zijn natuurlijk gedrag kan vertonen, zoals klimmen en jagen. Instincten zoals bijvoorbeeld het zoeken naar voedsel en het beschermen van het territorium zijn niet verloren gegaan. Als u de kat geen afleiding geeft, zal hij zich gaan vervelen en gefrustreerd raken, wat kan leiden tot gedragsproblemen of ongewenst gedrag. Veel van deze katten belanden uiteindelijk in het asiel. Om dit te voorkomen, zijn er een aantal dingen die u kunt doen.

-Maak een speelkamer voor de kat met krabpalen, klimmeubels, huisjes, speeltjes en verstopte kattenbrokjes. Het is het beste als u spullen heeft die verplaatst kunnen worden. Zo kunt u de indeling steeds veranderen en houdt u het interessant voor de kat.

-Verstop stukjes tonijn of kattensnoepjes in de kamer.

-Leg de catnip en speeltjes op elke dag op andere plekken in huis.

-Gebruik een speelhengel zodat de kat zijn jachtgedrag kan oefenen.

-Probeer zelf wat speeltjes te maken. Simpele dingen zoals een propje papier kunnen katten heel leuk vinden om mee te spelen.

-Als de kat te agressief gaat spelen met u, stop dan onmiddellijk met spelen en loop weg. Zo zal de kat leren dat als hij zich stout gedraagt het spelen ophoudt.

-Een kat die wat te doen heeft, is gelukkiger: ga trainen met uw kat. Een kat kan best wat aangeleerd worden. U kunt goed gedrag aanleren en verkeerd gedrag verhelpen. U kunt de kat bijvoorbeeld leren op commando te gaan zitten, te komen, liggen, omrollen etc.
Voor meer informatie is het boekje ďTrain uw kat in 10 minuten per dagĒ van schrijfster Miriam Fields-Babineau zeer aan te raden.
De Buitenkat