© 2006 De Buitenkat
EXCESSIEF MIAUWEN
Een kat die dag en nacht aan het miauwen is, is geen pretje. Je nachtrust is weg en je raakt geļrriteerd. Toch ontstaat dit gedrag vaak doordat we het de kat zelf geleerd hebben. Het begint met af en toe eens een miauw omdat de kat om bijvoorbeeld eten of aandacht vraagt. We belonen dit door het dan ook meteen te geven en als snel wordt het een gewoonte voor de kat om de hele dag door van zich te laten horen.
Als de kat veel alleen is of zich verveelt, kan dit het gedrag nog eens extra versterken.
Ook in dit geval is het verstandig om de kat voor de zekerheid eerst door een dierenarts te laten bekijken. Er zijn medische problemen die kunnen zorgen voor excessief miauwen, denk bijvoorbeeld aan een schildklieraandoening of dementie bij een oudere kat.
Dit zijn wat tips om te proberen het probleem te verhelpen:

-Probeer het gedrag te doorbreken door meerdere speelmomenten gedurende de dag.
-Geef de kat veel aandacht en geef de kat wat hij wil, maar ALLEEN als de kat stil is.
-Negeer de kat wanneer hij gaat miauwen. Geef niet toe. Iedere keer dat je toch reageert, betekent dit dat je weer helemaal overnieuw moet beginnen. Dit kan de eerste dagen heel moeilijk zijn en oordopjes voor ’s nachts zijn dan serieus te overwegen.
Het kan mogelijk zelfs een paar weken duren voordat het goed gaat. Bijvoorbeeld als je net een nieuwe kat hebt, of als je net verhuisd bent. Probeer er wel begrip voor te hebben.
-Zorg voor zoveel mogelijk regelmaat.

Ook als de kat rouwt om het verlies van een maatje kan de kat veel gaan miauwen. Ook dan kun je de bovenstaande tips gebruiken, maar geef de kat dan extra steun en aandacht wanneer hij stil is.
De Buitenkat