2006 De Buitenkat
INTRODUCTIE NIEUWE KAT
Stel je eens voor...je komt thuis en er is ineens een vreemde in huis die aan jouw spullen zit en jouw eten en drinken gebruikt. Hoe blij zou je zijn? Zo is dat bij katten precies hetzelfde. Ze zullen wat tijd nodig hebben om aan hun nieuwe huisgenootje te wennen.

Het beste is dan ook om de nieuwe kat de eerste dagen op een apart kamertje te houden met eten, drinken, een kattenbak en eventueel een krabpaal. Verwissel regelmatig hun slaapmandjes, zodat ze alvast aan elkaars geurtje kunnen wennen.

Als de nieuwe kat op zijn gemak lijkt, zet dan de kat die u al had even apart en laat de deur van het kamertje open waar de nieuwe kat zit, zodat die op eigen tempo het huis kan verkennen. Zet daarna de nieuwe kat weer terug op het kamertje, sluit de deur en laat uw eigen kat weer los. Die kan dan wennen aan de geur van de nieuwe kat in huis.

Als beide katten niet van slag zijn, is de volgende stap om de deur van het kamertje op een kleine kier te houden, zodat beide katten elkaar kunnen zien, maar niet door de kier heen kunnen glippen. Geef beide katten wat lekkers in elkaars aanwezigheid, zodat dit een positieve ervaring is.
Als beide katten rustig zijn, kan de nieuwe kat een paar minuten uit het kamertje gelaten worden bij uw eigen kat. Die tijd kan elke dag verlengd worden. Geef ze steeds eten in elkaars aanwezigheid en schuif elke dag de etensbakjes wat dichter bij elkaar.

Het kan een paar dagen, weken en soms maanden duren voordat ze elkaar accepteren afhankelijk van hun persoonlijkheid.
Geef uw kat veel aandacht om hem gerust te stellen, aangezien hij moet accepteren dat er een nieuwe kat zijn territorium is binnengedrongen.
Wanneer de katten gedurende dit proces angstig worden of zelfs agressief naar elkaar, doe dan een stapje terug en bouw het weer langzaam op.
Zou je dit niet doen en ze hebben toevallig een flink gevecht dan zal dit niet
zo snel vergeten worden en zal het langer duren, voor ze elkaar accepteren. Gebruik dan overigens nooit je handen om ze uit elkaar te halen, maar een kussen bijvoorbeeld.
Een beetje blazen of grommen naar elkaar is natuurlijk niet zo raar.
De Buitenkat