© 2006 De Buitenkat
KIEZEN VOOR EEN KAT
 
Bedenk goed waar je aan begint, voordat je een kat als huisdier neemt, het is een hele verantwoordelijkheid. Stel jezelf de volgende vragen:

-Is jouw leefsituatie geschikt en stabiel genoeg om voor langere tijd voor een kat te zorgen? Katten kunnen gemiddeld 15 jaar oud worden.
-Kun je de kosten betalen? Denk aan bijvoorbeeld:
*dierenarts (entingen, castratie of sterilisatie, chippen, ziektes, aandoeningen)
*voeding
*kattengrit, krabpaal, reismand, speeltjes
*pension
*verzorging (ontwormen, ontvlooien, kattenbakgrit)
-Wie zorgt er voor de kat bij vakantie of ziekte?
-Katten zijn misschien wat makkelijker alleen te laten in tegenstelling tot bijvoorbeeld een hond, maar katten zijn erg intelligent en ze kunnen zich snel gaan vervelen of zich alleen voelen als hun eigenaar vaak weg is.
-Kies een kat uit die bij je past en laat je goed voorlichten. Neem een kat niet in een opwelling, maak geen overhaaste beslissingen. Het is vreselijk als je de kat terug zou moeten brengen, voor zowel de eigenaar als de kat.
-Bedenk goed of je voor een volwassen kat of kitten kiest. Kittens zijn lief, leuk, grappig, zacht, pluizig en onweerstaanbaar. Maar je neemt wel een kleuter in huis, die veel verzorging en tijd vraagt en jouw huis als een grote speeltuin ziet. Overal heerlijk in klimmen en klauteren, lekker aan spulletjes knabbelen…Uiteraard kun je ook veel plezier hebben met zo’n kleintje, maar misschien past een zelfstandige volwassen kat wel beter in jouw situatie.
-Lees eerst eens een boek over de verzorging en het gedrag van een kat, laat je eens informeren bij een asiel of zoek informatie op het internet, er is veel te vinden.

Kies je er uiteindelijk weloverwogen voor om een kat in huis te halen dan kun je er enorm veel plezier aan beleven.
De Buitenkat