NAAR BUITEN
Hoe comfortabel en veilig uw huis ook is, uw kat zal toch graag naar buiten gaan om de tuin en de buurt te ontdekken. Sommige eigenaren zijn bang dat de kat gewond zal raken of niet terug zal komen. Daarom de volgende tips om te zorgen dat uw kat op onderzoek kan en om de kans op een veilige terugkomst te vergroten.

-Hoe lang u wacht voor u de kat naar buiten kan laten gaan, zal afhangen van de persoonlijkheid van de kat, maar u kunt de kat het beste de eerste 6 weken binnenhouden. Voor kittens is dit langer. Hierover kunt u meer lezen in het stuk over verzorging/kitten.

-Uw kat zal nerveus zijn, dus zorg ervoor dat u de eerste keren bij hem blijft als u de kat naar buiten laat. Laat in het begin de kat steeds maar kort buiten.

-Laat de kat de eerste keren 10 minuten voor etenstijd naar buiten. Verleng de tijd daarna  langzaam tot 20 minuten voor voertijd en bouw dit rustig op.

-Leer uw kat een bepaald geluid te herkennen dat hem vertelt wanneer het voertijd is. Rammel met het voerbakje, tik met een vork op een voerblikje of roep de naam van de kat iedere keer dat u hem eten geeft.

-Omdat de eerste keren naar buiten onder toezicht moeten gebeuren, is het verstandig om te controleren of ramen en deuren gesloten zijn, zeker in de zomer. Als u al een kat heeft die gebruik maakt van een kattenluik, zorg er dan voor dat de nieuwe kat niet meeloopt naar buiten.

-Voor dat uw kat naar buiten gaat, kunt u de kat een halsband om doen met uw contactgegevens. Ook al is uw kat gechipt, zorgt dit ervoor dat mensen in de buurt makkelijk kunnen zien dat uw kat geen zwerver is en dat ze de kat sneller naar u terug kunnen brengen als u hem kwijt bent. Zorg er wel voor dat dit een veilige halsband is, die openklikt als de kat met de halsband ergens aan blijft hangen. Als ze ook nog reflecterend zijn, valt de kat goed op in het donker voor automobilisten.
2006 De Buitenkat
De Buitenkat