NIESZIEKTE
© 2006 De Buitenkat
Niesziekte is een verzamelnaam voor infecties van de voorste luchtwegen, die door verschillende virussen en bacteriŽn veroorzaakt kunnen worden. De ziekteverschijnselen van die verschillende virussen lijken namelijk op elkaar, maar kunnen variŽren afhankelijk van het soort virus, de leeftijd en weerstand van de kat. Sommige katten niezen of hoesten wat en hebben waterige neus- en ooguitvloeiing. Ze zijn wat lusteloos en eten niet zo best. Maar het kan ook dat de verschijnselen verergeren en dat de kat flinke koorts heeft, benauwd is of kwijlt of soms ook blaasjes op de tong heeft. Als de kat niet eet of drinkt, kan deze binnen korte tijd uitdrogen. Ernstige infecties kunnen heel soms tot bijvoorbeeld longontsteking leiden, vooral bij kittens.

Als de kat op tijd goed behandeld wordt, is niesziekte volledig te genezen, maar sommige katten kunnen er een chronische snotneus aan overhouden doordat de slijmvliezen voor altijd beschadigd zijn. Ook kan de kat drager blijven van de niesziekte. Het virus blijft dan in het lichaam aanwezig en kan ten tijde van verminderde weerstand of stress weer de kop op steken. In het laatste geval is het meer besmettelijk voor andere katten dan wanneer de kat een chronische snotneus heeft. Voornamelijk op plaatsen waar veel katten samen zijn, zoals catteryís, asiels, pensions of tentoonstellingen, komt niesziekte voor. Stress en infectiedruk spelen hierbij een rol.

Als u een nieuwe kat bij uw eigen kat neemt, zorg dan ook dat uw eigen kat goed geŽnt is. Vaccinatie geeft geen 100% bescherming, maar de kat krijgt in de meeste gevallen een mildere vorm van niesziekte en de kans op complicaties is kleiner. Als uw kat een oude kat is of als de kat een ziekte of aandoening heeft, waardoor hij mogelijk minder weerstand heeft, moet u altijd voorzichtig zijn wanneer u er een nieuwe kat bij neemt die van een plek komt waar niesziekte veel voorkomt en eventueel overleggen met uw dierenarts wat verstandig is.
hatsjie    
     !
De Buitenkat