SOCIALISEREN
© 2006 De Buitenkat
Verwilderde moederpoezen leren hun kittens op te passen voor mensen, hen niet te vertrouwen en om zich te verstoppen en te verdedigen bij dreigend gevaar.
Ze zullen spugen en blazen als ze door mensen worden benaderd en eventueel bijten of krabben als ze ze zich te bedreigd voelen en hun angst niet wordt gerespecteerd.
Hoe ouder de kittens zijn, hoe moeilijker het wordt hen te socialiseren.

Begin met het kitten in een bench. Zorg dat er een kattenbak, een mandje en eten en drinken in staan. Zorg ook dat de bench in een veilige, kleine ruimte staat, waar het kitten, mocht het uit de bench schieten, niet kan ontsnappen. Het is vaak erg moeilijk om ze weer te pakken te krijgen en bovendien is het voor het katje een zeer angstige belevenis, wat het socialiseren niet ten goede komt.
Laat het kitten de eerste twee dagen zoveel mogelijk met rust, zodat deze kan bijkomen. Houdt uiteraard wel in de gaten of het goed eet en drinkt, gezond is en of het de kattenbak gebruikt.
Bezoek het kitten daarna regelmatig. Beweeg rustig en langzaam en praat zachtjes, het kitten kan erg paniekerig zijn in het begin. Verdeel het eten over meerdere kleine porties per dag. Als degene die voor het voedsel zorgt, word je erg belangrijk voor het katje. Je kunt hem op die manier een beetje “paaien”. Dit kan ook met een speeltje geprobeerd worden, maar soms vinden ze een speeltje in het begin nog te eng of snappen ze de bedoeling ervan nog niet.
Wanneer de kattenbak verschoont moet worden, gebruik dan eventueel een handdoek of bijvoorbeeld een (oven-)handschoen om uw handen te beschermen en neem er de tijd voor, doe het voorzichtig.

Als het katje wat rustiger is in uw aanwezigheid, kunt u voorzichtig proberen of het katje aan uw (beschermde) hand wil snuffelen. Laat eventueel een radio zachtjes aan staan als u niet bij het kitten bent. Zo kan het alvast wennen aan allerlei geluiden en stemmen. De volgende stap is om het kitten iedere keer even kort te aaien. Het best kunt u vanaf de achterkant beginnen met aaien. Praat tegen het kitten, maar kijk het kitten niet te lang aan, dit is erg bedreigend voor hem, knijp liever uw ogen halfdicht. Probeer ook op ooghoogte te gaan zitten, anders bent u zo groot en eng voor het kitten.Wanneer dit goed gaat, kan de duur hiervan uitgebreid worden.

Het is belangrijk heel veel geduld te hebben. Afhankelijk van hoe verwilderd het katje is, kan het dagen, maar ook weken duren voordat het wat vertrouwen in u krijgt.
De eerste tijd ondergaan ze het aaien, maar na een tijdje zult u merken dat ze het ook echt fijn gaan vinden en de eerste keer dat ze gaan spinnen is zo’n beloning voor alle inspanningen!
Als alles goed lukt in de bench, kan geprobeerd worden het deurtje open te zetten en het kitten wat meer ruimte te geven. Vaak gaan ze zelf regelmatig terug in de bench omdat ze dat als veilig plekje beschouwen. Als het kitten los ook goed te aaien is, kunt u de bench open laten, raakt het kitten in paniek, dan is het verstandig hem nog iets langer in de bench te houden. Probeer niet teveel achter het katje aan te jagen om hem weer in de bench te krijgen. Heb geduld of probeer het door er een lekker hapje in te zetten anders worden veel van uw inspanningen om het vertrouwen van het katje te winnen teniet gedaan
Het optillen zal ook stapsgewijs moeten worden opgebouwd.
Kittens leren overigens ook door observatie, dus een lieve, sociale tamme kat in huis kan een prima voorbeeld zijn en erg goed helpen bij de socialisatie. Wees er wel zeker van dat het kitten gezond is in het belang van uw eigen kat. Probeer het kitten wanneer het goed aan u
gewend is, ook aan andere mensen te wennen.

Als het kitten genoeg gesocialiseerd is, kan er een nieuw baasje voor gezocht worden.
Vaak krijgt zo’n katje in het nieuwe huis een terugval omdat de verhuizing een hele impact op zo’n dier heeft en zal de nieuwe eigenaar thuis met het socialisatieproces verder moeten gaan.
Het beste is ook dan weer te beginnen met wennen in een kleine ruimte.
Deze aanpak voor socialisatie kan uiteraard ook gebruikt worden bij volwassen verwilderde katten.

Hoe tam dit soort katjes uiteindelijk worden, is verschillend. Meestal hebben ze met de eigenaar een sterke band, maar gaan ze op de vlucht wanneer er visite is en blijven ze bang voor vreemden.
Ook kunnen er verschillen zijn in 1 nest. Sommige kittens zijn vrij snel tam en andere kittens uit het nest doen er veel langer over. Dit heeft te maken met erfelijkheid.


De Buitenkat