SPOELWORMEN
Bij katten kunnen spoelwormen voorkomen in de darmen. Ze zijn ongeveer 10 cm lang en lijken een beetje op sliertjes spaghetti. De kleur variŽert van bleekgeel tot rozeroodachtig. Meestal zie je er niks van als de kat spoelwormen heeft, maar soms zijn ze te zien in braaksel of in de ontlasting.
Spoelwormen produceren veel eitjes, tot zoín 200.000 per dag, die met de ontlasting worden uitgescheiden. Spoelwormeitjes kunnen overal liggen, ook binnenshuis. Met uw schoenen kunt u bijvoorbeeld eitjes mee naar binnen lopen. Als een kat aan de grond snuffelt en de eitjes komen aan de neus, poten of vacht, slikt deze de eitjes in wanneer de kat zijn vacht wast. De larven die uit deze eieren komen, kunnen na een ingewikkelde tocht door het lichaam uitgroeien tot een volwassen worm in het maag-darmkanaal.
Kittens kunnen zich ook besmetten met spoelwormlarven via de moedermelk.
Andere bronnen van besmetting kunnen bijvoorbeeld vliegen, vogels en muizen zijn.

Meestal merk je weinig aan een kat met spoelwormen, maar ook al vindt u geen wormen in de ontlasting, dat betekent niet dat de kat geen spoelworminfectie heeft. Als de besmetting wat ernstiger is, kan de kat last hebben van bijvoorbeeld  diarree, braken, een doffe vacht of een enkele keer hoesten. Bij kittens kan groeivertraging optreden die vaak niet wordt opgemerkt door de eigenaar. Besmette dieren kunnen vermoeid zijn en minder weerstand hebben, waardoor ook andere ziekteverwekkers een kans krijgen.

Daarom is goede ontworming erg belangrijk.
Kittens moeten ontwormd worden op 4, 6 en 8 weken leeftijd en daarna iedere maand tot ze een half jaar oud zijn. Voor een volwassen kat is het aan te raden de kat zoín twee keer per jaar preventief te ontwormen.
© 2006 De Buitenkat
zoek de verschillen....
Toxocara-canis1
Klik op de foto voor een vergroting
De Buitenkat