ZWERFKATTEN
2006 De Buitenkat
Er leven in Nederland naar schatting tienduizenden zwerfkatten. Dit zijn katten die bijvoorbeeld door hun eigenaar ergens buiten zijn achtergelaten (in bossen, parken, op industrieterreinen, campings, parkeerplaatsen, langs snelwegen enz.) of katten die zijn weggelopen. De meeste van hen zijn helaas niet geholpen. Het valt niet mee voor deze dieren om te overleven. Wanneer ze langere tijd geen contact met mensen meer hebben, verwilderen ze en de nakomelingen die ze krijgen worden uiteindelijk als wilde katjes geboren. Niet alle katten zullen voldoende voedsel of schuilplekken kunnen vinden en de kans op ziektes wordt groter. Zwerfkatten worden over het algemeen dan ook niet erg oud. Breng de kat dus liever naar het asiel. Daar wordt goed voor de katten gezorgd.

Om de populatie enigszins onder controle te houden, is castreren en steriliseren noodzakelijk. Een poes kan in een paar jaar tijd voor wel duizenden nakomelingen zorgen! De poezen worden keer op keer zwanger, wat veel energie vergt en vaak zijn ze dan ook ontzettend mager. Katers hebben vaak wonden en abcessen door het vele vechten.

De katten helemaal weghalen heeft geen zin, de lege plekken worden meteen weer opgevuld door een nieuwe groep katten, die zich snel zal uitbreiden. Als de zwerfkatten geholpen zijn, zal er meer rust in de groep zijn en blijft het aantal wat stabieler. Geen vechtende, sproeiende katers of gillende krolse poezen meer en nog belangrijker, geen kittens meer. De katten vangen, castreren en weer terugzetten, is dus veel effectiever.
Sommige verwilderde katten kunnen weer opnieuw aan mensen wennen en de kittens kunnen, mits niet al te oud en afhankelijk van hoe wild ze zijn, nog gesocialiseerd worden.

Al die castraties, het voeren en de nodige medische zorg en materialen, brengen natuurlijk een hoop kosten met zich mee. Het werk is veelal vrijwilligerswerk. Informeert u eens bij u in de buurt hoe u lokale acties kunt steunen. U kunt d.m.v. donaties helpen en wilt u wat meer actief betrokken zijn dan kunt u denken aan bijvoorbeeld hulp bij het vangen en vervoeren van de katten, voorlichting, socialiseren, etc.
         Lees hier
         over:

SOCIALISEREN
De Buitenkat