Abessijn hypoallergeen: de vermeende niet-allergene eigenschappen van dit ras

Als u allergisch bent voor katten maar er toch een wilt bezitten, hebt u misschien gehoord van de Abessijn als een goede optie voor mensen met allergieën. Dit kleine tot middelgrote ras van tamme kortharige katten, afkomstig uit Ethiopië, wordt vaak aangeprezen als hypoallergeen, wat betekent dat hij minder allergenen produceert dan andere katten en dus minder allergische reacties veroorzaakt. Is dit waar? In dit artikel onderzoeken we de wetenschappelijke basis, de ervaringen van eigenaren, en de voor- en nadelen van het bezitten van een Abessijn als huisdier voor mensen met allergieën.

Wat veroorzaakt kattenallergie?

Voordat we ons verdiepen in de hypoallergeniciteit van Abessijns, laten we eerst begrijpen wat kattenallergie überhaupt veroorzaakt. Een kattenallergie wordt niet veroorzaakt door het haar of de vacht van de kat, maar door een eiwit dat voorkomt in de huid, de urine en het speeksel van de kat, Fel d 1 genaamd. Wanneer een kat zichzelf borstelt, werpt hij microscopisch kleine huiddeeltjes af die Fel d 1 bevatten, die zich vervolgens kunnen hechten aan kleding, meubels en luchtdeeltjes. Wanneer een gevoelig persoon deze deeltjes inademt of ermee in contact komt, kan zijn immuunsysteem reageren door histamines te produceren, die typische allergiesymptomen veroorzaken zoals niezen, een loopneus, jeukende ogen en uitslag.

Is Abessijn hypoallergeen volgens de wetenschap?

De bewering dat Abessijn hypoallergeen is lijkt voort te komen uit een paar studies die de niveaus van Fel d 1 in verschillende kattenrassen hebben gemeten. Zo bleek uit een studie uit 1997, gepubliceerd in het Journal of Allergy and Clinical Immunology, dat de niveaus van Fel d 1 lager waren bij Russische blauwe en Siberische katten dan bij katten zonder stamboom, en dat sommige individuele katten van verschillende rassen lagere niveaus hadden dan andere. De studie omvatte echter geen Abessijns, en testte niet of mensen daadwerkelijk minder allergisch waren voor deze rassen.

Een andere studie uit 2011, gepubliceerd in het American Journal of Rhinology and Allergy, vergeleek de niveaus van Fel d 1 in het haar en de vacht van zeven kattenrassen, waaronder Abessijns, en vond geen significante verschillen in de hoeveelheid of verdeling van het eiwit. De auteurs concludeerden dat het idee van hypoallergene kattenrassen een mythe is, en dat mensen in plaats daarvan hun blootstelling aan alle katten moeten beperken door hun handen, gezicht en kleren te wassen, regelmatig te stofzuigen en af te stoffen, luchtfilters te gebruiken en katten tot bepaalde delen van het huis te beperken.

Wetenschappelijk gezien is er dus geen sterk bewijs dat Abessijns minder allergeen zijn dan andere katten. Maar zoals we zullen zien, kunnen individuele variatie en persoonlijke ervaring toch een rol spelen bij het bepalen of iemand een Abessijn kan verdragen.

Wat zeggen Abessijn eigenaren over allergieën?

Anekdotisch bewijs van Abessijn eigenaren suggereert dat sommigen van hen, vooral degenen met milde allergieën, inderdaad kunnen leven met een Abessijn zonder overmatige symptomen. Zij melden dat Abessijns doorgaans minder haar en huidschilfers (dode huidcellen) uitwerpen dan andere katten, wat de hoeveelheid Fel d 1 deeltjes in de omgeving zou kunnen verminderen. Abessijns hebben ook een korte, dikke vacht die gemakkelijk te verzorgen en te onderhouden zou zijn, en die niet vaak gebaad hoeft te worden. Bovendien staan Abessijns bekend om hun aanhankelijke en actieve temperament, waardoor ze geliefde metgezellen zijn voor mensen met of zonder allergieën.

Niet alle Abessijn eigenaren hebben echter dezelfde ervaring, en sommigen melden dat ze nog steeds last hebben van allergische reacties ondanks de reputatie van het ras. Dit kan te wijten zijn aan hun individuele gevoeligheid voor Fel d 1, of aan het feit dat Abessijns, zoals alle katten, het eiwit produceren in hun speeksel en urine, dat in huis kan worden verspreid, zelfs als de kat niet veel haar of huidschilfers uitwerpt. Sommige mensen kunnen ook allergisch zijn voor andere eiwitten of stoffen in kattenvoer, kattenbakvulling of schoonmaakproducten, wat hun allergiesymptomen kan verergeren.

Wat zijn de voor- en nadelen van het bezit van een Abessijn voor mensen met allergieën?

Als je overweegt om een Abessijn als huisdier te nemen, maar je hebt allergieën, dan zijn hier enkele potentiële voor- en nadelen om in gedachten te houden:

Voordelen:
– Abessijns worden vaak beschreven als intelligente, speelse en trouwe metgezellen die uw leven op vele manieren kunnen verrijken.
– Abessijns verharen minder haar en huidschilfers dan andere katten, wat de totale hoeveelheid allergenen in uw huis kan verminderen.
– Abessijns hebben een korte en makkelijk te onderhouden vacht, wat u tijd en moeite kan besparen bij de verzorging.
– Abessijns kunnen minder psychologisch leed veroorzaken dan helemaal afzien van het hebben van een kat, vooral als u een sterke wens of behoefte hebt om met huisdieren om te gaan.

Nadelen:
– Abessijns zijn niet gegarandeerd hypoallergeen, en u kunt nog steeds allergiesymptomen ervaren ondanks hun lager dan gemiddelde niveaus van Fel d 1
– Abessijns zijn niet het enige ras dat aanvaardbaar is voor mensen met allergieën, en het kan zijn dat u een proefproces moet doorlopen om de juiste kat voor u te vinden.
– Abessijns zijn nog steeds katten, en vereisen de juiste zorg, training en aandacht om gedrags- en gezondheidsproblemen te voorkomen.
– Abessijns kunnen duur zijn om te kopen bij een gerenommeerde fokker, en zijn niet altijd en overal beschikbaar.

Conclusie

Tot slot, hoewel er geen sluitend wetenschappelijk bewijs is dat Abessijns hypoallergeen of minder allergeen zijn dan andere katten, hebben sommige mensen met allergieën positieve ervaringen met dit ras gemeld, wat te wijten kan zijn aan de lagere verharing van haar en huidschilfers, of aan individuele variatie in gevoeligheid. Als u overweegt een Abessijn als huisdier te nemen maar allergieën hebt, is het belangrijk uw arts te raadplegen, met de kat om te gaan voordat u hem adopteert, en bereid te zijn maatregelen te nemen om uw blootstelling aan allergenen te verminderen, zoals regelmatig schoonmaken en het gebruik van luchtfilters. Een Abessijn kan een prachtige en dankbare metgezel zijn, maar het is geen wondermiddel voor kattenallergieën.

FAQs

1. Is Abessijn een raskat of een hybride kat?
2. Hoe lang leven Abessijns meestal?
3. Kunnen Abessijns goed overweg met andere katten en huisdieren?
4. Hoeveel kost een Abessijn kitten?
5. Kunnen Abessijns worden getraind om kunstjes te doen?