De complete handleiding voor het voeden van kittens met een fles

Introductie

Welkom bij de complete gids voor het flesvoeren van kittens! Als je ooit voor een pasgeboren kitten hebt gezorgd, weet je hoe belangrijk het is om ze de juiste voeding te geven. Soms kan het nodig zijn om kittens met de hand te voeren, vooral als de moederkat niet beschikbaar is of niet genoeg melk produceert. In dit artikel zullen we je alles vertellen wat je moet weten over het flesvoeren van kittens, inclusief tips, oplossingen en veelgestelde vragen. Laten we aan de slag gaan!

Wat heb je nodig voor het flesvoeren van kittens?

Voordat je begint met het flesvoeren van kittens, moet je ervoor zorgen dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt. Hier is een lijst met essentiƫle items:

 • Een fles speciaal ontworpen voor het voeden van kittens, met een klein gaatje in de speen
 • Speciale kittenmelkvervanger, verkrijgbaar bij dierenwinkels of bij de dierenarts
 • Een kleine weegschaal om het gewicht van de kittens te controleren
 • Zachte doekjes of een vochtige doek om de kittens schoon te maken na het voeden
 • Een warmtebron, zoals een warmtelamp of een warmwaterkruik, om de kittens warm te houden tijdens het voeden

Zorg ervoor dat je al deze spullen klaar hebt liggen voordat je begint met het flesvoeren. Dit zal ervoor zorgen dat je goed voorbereid bent en het proces soepel verloopt.

Hoe flesvoeren van kittens?

Het flesvoeren van kittens vereist geduld en zorgvuldigheid. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

 1. Was je handen grondig voordat je de kittens aanraakt om mogelijke infecties te voorkomen.
 2. Verwarm de kittenmelkvervanger volgens de instructies op de verpakking. Zorg ervoor dat de melk niet te heet is, want dit kan de kittens verbranden.
 3. Vul de fles met de warme melk en draai de speen er stevig op.
 4. Plaats de kittens op een warme en comfortabele ondergrond, bijvoorbeeld een zachte handdoek. Zorg ervoor dat ze goed worden ondersteund.
 5. Houd de fles ondersteboven en plaats voorzichtig de speen in de mond van het kitten. Zorg ervoor dat het gaatje in de speen naar boven is gericht, zodat de melk gemakkelijk kan stromen.
 6. Laat het kitten langzaam en rustig drinken. Forceer het kitten niet om te drinken, maar moedig het wel aan door zachtjes op de zijkant van het mondje te drukken.
 7. Controleer regelmatig of het kitten genoeg heeft gedronken. Dit kun je doen door het gewicht van het kitten te controleren en te kijken of het tekenen van verzadiging vertoont, zoals ontspannen en in slaap vallen.
 8. Maak na het voeden de mond en het gezicht van het kitten voorzichtig schoon met een zacht doekje of een vochtige doek.
Lees ook:   Waarom is mijn kat zo klein? Wanneer naar de dierenarts gaan.

Herhaal deze stappen voor elk kitten dat je moet voeden. Het is belangrijk om geduldig en voorzichtig te zijn, zodat de kittens comfortabel en tevreden blijven.

Tips en oplossingen voor het flesvoeren van kittens

Het flesvoeren van kittens kan soms uitdagend zijn, maar met de juiste tips en oplossingen kun je het proces gemakkelijker maken. Hier zijn enkele handige tips:

 • Probeer de kittens te voeden in een rustige en ontspannen omgeving. Dit zal hen helpen zich op hun gemak te voelen en beter te kunnen drinken.
 • Als een kitten niet goed wil drinken, probeer dan de positie van de fles te veranderen of de speen te verwisselen. Soms kan een andere positie of speen het probleem oplossen.
 • Als een kitten moeite heeft met het drinken uit de fles, kun je proberen om een klein beetje melk op je vinger te doen en het kitten eraan te laten likken. Dit kan helpen om zijn interesse in het drinken te stimuleren.
 • Als een kitten na het voeden last heeft van gas of een opgeblazen gevoel, kun je zachtjes over zijn buikje wrijven om te helpen bij de spijsvertering.

Onthoud dat elk kitten uniek is en zijn eigen behoeften heeft. Het kan wat tijd kosten om de juiste aanpak te vinden, maar geef niet op. Met geduld en zorg zul je succesvol zijn in het flesvoeren van kittens.

Conclusie

Het flesvoeren van kittens kan een uitdagend maar lonend proces zijn. Door de juiste materialen te gebruiken, geduldig en zorgvuldig te zijn en tips en oplossingen toe te passen, kun je ervoor zorgen dat de kittens goed gevoed en gezond blijven. Vergeet niet om regelmatig het gewicht van de kittens te controleren en eventuele zorgen met een dierenarts te bespreken. Met de juiste zorg en aandacht zullen de kittens snel groeien en gedijen. Veel succes!

Lees ook:   Hebben katten vitamine C nodig?

Veelgestelde vragen

1. Hoe vaak moet ik de kittens voeden?

Het is het beste om pasgeboren kittens elke twee tot drie uur te voeden, dag en nacht. Naarmate ze ouder worden, kunnen de voedingen worden uitgespreid.

2. Hoe weet ik of een kitten genoeg heeft gedronken?

Je kunt het gewicht van het kitten controleren om ervoor te zorgen dat het groeit en gedijt. Daarnaast zullen tekenen van verzadiging, zoals ontspanning en in slaap vallen na het voeden, erop wijzen dat het kitten genoeg heeft gehad.

3. Kan ik gewone melk gebruiken in plaats van kittenmelkvervanger?

Nee, gewone melk is niet geschikt voor kittens. Het kan spijsverteringsproblemen veroorzaken. Gebruik altijd een speciale kittenmelkvervanger.

4. Wat als een kitten weigert te drinken?

Als een kitten weigert te drinken, probeer dan verschillende posities en spenen. Als het probleem aanhoudt, raadpleeg dan een dierenarts voor advies.

5. Wanneer kunnen kittens beginnen met vast voedsel?

Kittens kunnen beginnen met vast voedsel rond de leeftijd van vier weken. Je kunt speciaal kattenvoer voor kittens gebruiken en het geleidelijk mengen met kittenmelkvervanger.

6. Moet ik kittens stimuleren om te plassen en te poepen?

Ja, pasgeboren kittens moeten gestimuleerd worden om te plassen en te poepen. Dit kan worden gedaan door zachtjes met een warme doek over hun buik en achterwerk te wrijven.

7. Wanneer kunnen kittens spenen?

Kittens kunnen meestal worden gespeend rond de leeftijd van zes tot acht weken. Dit is wanneer ze beginnen met het eten van vast voedsel en minder afhankelijk worden van moedermelk of kittenmelkvervanger.

Lees ook:   150 Beste Arabische Kattennamen met Betekenissen

8. Moet ik kittens na het voeden laten boeren?

Nee, kittens hoeven niet te boeren zoals baby’s dat doen. Ze hebben een andere spijsvertering en hebben geen last van lucht die vastzit in hun maag.

9. Kan ik mijn eigen fles reinigen en hergebruiken?

Ja, je kunt de fles en speen na elk gebruik grondig reinigen met warm water en zeep. Zorg ervoor dat je alle melkresten verwijdert om bacteriegroei te voorkomen.

10. Wat moet ik doen als een kitten problemen heeft met ademhalen tijdens het voeden?

Als een kitten problemen heeft met ademhalen tijdens het voeden, stop dan onmiddellijk en raadpleeg een dierenarts. Dit kan een teken zijn van een onderliggende gezondheidsaandoening.