Epiphora bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling.

Epiphora bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Introductie:

Als kattenliefhebbers weten we allemaal dat onze harige vrienden soms te maken kunnen krijgen met verschillende gezondheidsproblemen. Een van deze problemen is epiphora, wat verwijst naar overmatig tranen bij katten. Hoewel het misschien schattig lijkt, kan dit symptoom een teken zijn van een onderliggende aandoening. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de oorzaken, symptomen en behandeling van epiphora bij katten, zodat je je geliefde huisdier kunt helpen.

Oorzaken van Epiphora bij katten

Epiphora kan verschillende oorzaken hebben, variërend van eenvoudige irritatie tot ernstigere gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken:

– Verstopte traanbuisjes: Katten hebben kleine traanbuisjes die tranen afvoeren van de ogen naar de neus. Als deze buisjes verstopt raken door bijvoorbeeld stof of vuil, kan er overmatige traanproductie optreden.

– Ooginfecties: Infecties kunnen de ogen van katten irriteren en leiden tot overmatig tranen.

– Allergieën: Katten kunnen allergisch zijn voor bepaalde stoffen in hun omgeving, zoals pollen of voedsel, wat kan resulteren in tranende ogen.

– Overmatige haargroei rond de ogen: Sommige kattenrassen hebben meer haargroei rond hun ogen, wat kan leiden tot irritatie en traanvorming.

Symptomen van Epiphora bij katten

Het is belangrijk om te weten welke symptomen kunnen wijzen op epiphora bij katten. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen:

– Overmatig tranen: Het meest voor de hand liggende symptoom is een continue stroom van tranen uit de ogen van je kat.

– Roodheid en irritatie: Als de tranen niet regelmatig worden weggeveegd, kunnen de ogen rood en geïrriteerd raken.

Lees ook:   Wat de staart van je kat je kan vertellen

– Korstvorming: Omdat de tranen niet goed worden afgevoerd, kunnen er korstjes ontstaan rond de ogen van je kat.

– Frequente knipperen of wrijven: Katten met epiphora kunnen vaak knipperen of wrijven aan hun ogen om de irritatie te verlichten.

Behandeling van Epiphora bij katten

Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om epiphora bij katten te verlichten. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak te achterhalen en deze aan te pakken. Hier zijn enkele mogelijke behandelingen:

– Reiniging van de ogen: Regelmatig schoonmaken van de ogen van je kat kan helpen bij het verwijderen van overtollige tranen en korstjes. Gebruik hiervoor een zachte doek of speciale oogreinigingsoplossing.

– Medicatie: In sommige gevallen kan je dierenarts medicatie voorschrijven om de oorzaak van de epiphora aan te pakken, zoals antibiotica voor een ooginfectie.

– Chirurgie: In ernstige gevallen kan een chirurgische ingreep nodig zijn om de verstopte traanbuisjes te openen of om overmatige haargroei rond de ogen te verwijderen.

Conclusie

Epiphora bij katten is een veelvoorkomend probleem waar veel kattenbezitters mee te maken krijgen. Het is belangrijk om de oorzaken, symptomen en behandeling van deze aandoening te begrijpen, zodat je snel actie kunt ondernemen om je kat te helpen. Raadpleeg altijd een dierenarts als je merkt dat je kat last heeft van overmatig tranen. Met de juiste zorg en behandeling kunnen we ervoor zorgen dat onze katten weer comfortabel en gelukkig zijn.

Meest gestelde vragen

1. Kan epiphora bij katten vanzelf overgaan?

Epiphora kan vanzelf overgaan als de oorzaak tijdelijk is, zoals irritatie door stof of een lichte allergische reactie. Als de symptomen echter aanhouden of verergeren, is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen.

Lees ook:   Thai Lilac verharen

2. Is epiphora pijnlijk voor katten?

Epiphora zelf is meestal niet pijnlijk voor katten, maar de onderliggende oorzaak kan wel ongemak veroorzaken. Het is belangrijk om je kat te observeren en bij twijfel altijd een dierenarts te raadplegen.

3. Kan ik de ogen van mijn kat zelf schoonmaken?

Ja, je kunt de ogen van je kat zelf schoonmaken met een zachte doek of speciale oogreinigingsoplossing. Zorg ervoor dat je voorzichtig bent en de juiste techniek gebruikt. Als je kat echter hevig verzet biedt of als de symptomen aanhouden, is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen.

4. Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat last krijgt van epiphora?

Hoewel het moeilijk is om epiphora volledig te voorkomen, kun je enkele maatregelen nemen, zoals regelmatige oogreiniging, het vermijden van bekende allergenen en het controleren van de ogen van je kat op eventuele tekenen van irritatie. Een goede algemene gezondheidszorg en regelmatige dierenartscontroles kunnen ook helpen om eventuele onderliggende gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen.

5. Kan epiphora worden geërfd bij katten?

Epiphora zelf is meestal geen erfelijke aandoening, maar sommige rassen kunnen gevoeliger zijn voor bepaalde oorzaken van epiphora, zoals overmatige haargroei rond de ogen. Als je een raskat hebt, is het raadzaam om te informeren bij de fokker naar eventuele bekende gezondheidsproblemen.