Het identificeren van de 5 types van tabby kat markeringen.

Identificatie van de 5 soorten tabbykatmarkeringen

Tabbykatten zijn een van de meest voorkomende en herkenbare kattenrassen ter wereld. Ze worden gekenmerkt door hun prachtige vachtmarkeringen, die variëren van gestreept tot gevlekt. In dit artikel gaan we dieper in op de 5 verschillende soorten tabbykatmarkeringen en hoe je ze kunt identificeren. Dus laten we meteen beginnen!

Mackerel-tabby

De mackerel-tabby is een van de meest voorkomende tabbykatmarkeringen. Deze markeringen lijken op de strepen van een zebra en worden gekenmerkt door verticale strepen die over de hele vacht lopen. Deze strepen zijn meestal smal en regelmatig verdeeld. Als je goed kijkt, lijken de strepen op de vorm van een mackeralvis, vandaar de naam.

Om een mackerel-tabby te identificeren, zoek je naar de smalle, verticale strepen die over de rug en zijkanten van de kat lopen. Deze strepen kunnen ook aanwezig zijn op de poten en de staart. Over het algemeen hebben mackerel-tabby’s een patroon dat lijkt op een vissengraat.

Classic-tabby

De classic-tabby, ook wel blotched-tabby genoemd, heeft een patroon van grote vlekken op de vacht. Deze vlekken zijn meestal rond of ovaal van vorm en kunnen in willekeurige patronen over de vacht verspreid zijn. De classic-tabby heeft meestal ook een marmerachtig patroon op de zijkanten van de kat.

Om een classic-tabby te identificeren, zoek je naar de grote, ronde of ovale vlekken op de vacht. Deze vlekken kunnen variëren in grootte en kleur, afhankelijk van het individu. Het marmerachtige patroon op de zijkanten van de kat is ook een belangrijk kenmerk van de classic-tabby.

Ticked-tabby

De ticked-tabby, ook wel agouti-tabby genoemd, heeft een uniek patroon waarbij de individuele haren verschillende kleuren hebben. In plaats van strepen of vlekken, heeft de ticked-tabby een vacht die eruitziet als een mix van kleuren. Dit geeft de kat een zanderig of getextureerd uiterlijk.

Lees ook:   krabton voor Oregon Rex

Om een ticked-tabby te identificeren, zoek je naar de vacht die eruitziet als een mix van kleuren. De individuele haren hebben verschillende kleuren, waardoor de kat een uniek en interessant uiterlijk krijgt. Het zanderige of getextureerde uiterlijk is een duidelijk kenmerk van de ticked-tabby.

Spotted-tabby

De spotted-tabby heeft, zoals de naam al doet vermoeden, vlekken op de vacht in plaats van strepen of marmerpatronen. Deze vlekken kunnen variëren in grootte en vorm, van kleine stippen tot grote ronde vlekken. Het patroon van de spotted-tabby kan willekeurig zijn of een patroon vormen.

Om een spotted-tabby te identificeren, zoek je naar de vlekken op de vacht. Deze vlekken kunnen verschillende vormen en maten hebben, afhankelijk van het individu. Het patroon van de vlekken kan variëren, maar ze zijn altijd aanwezig op de vacht van de spotted-tabby.

Tabby zonder markeringen

Naast de hierboven genoemde markeringen, is er ook een tabby zonder markeringen. Deze katten hebben een effen vacht zonder strepen, vlekken, marmer of vlekpatronen. Hoewel ze geen duidelijke markeringen hebben, kunnen ze nog steeds als tabbykatten worden geclassificeerd vanwege hun genetische achtergrond.

Om een tabby zonder markeringen te identificeren, zoek je naar een effen vacht zonder enige zichtbare markeringen. Deze katten hebben meestal een egale kleur over hun hele lichaam, zonder enige variatie in patroon.

Conclusie:

Tabbykatten zijn prachtige en unieke wezens met verschillende markeringen die hen onderscheiden van andere kattenrassen. Door de verschillende soorten tabbykatmarkeringen te identificeren, kun je een beter begrip krijgen van de diversiteit binnen dit ras. Of het nu gaat om een mackerel-tabby, classic-tabby, ticked-tabby, spotted-tabby of tabby zonder markeringen, elke tabbykat heeft zijn eigen unieke schoonheid en charme.

Lees ook:   Cornish Rex prijs

Meest gestelde vragen:

1. Hoe ontstaan tabbykatmarkeringen?

Tabbykatmarkeringen worden veroorzaakt door genetische factoren. Ze worden overgeërfd van de ouders naar de nakomelingen. Verschillende combinaties van genen kunnen resulteren in verschillende markeringen.

2. Zijn tabbykatten een specifiek ras?

Nee, tabbykatten verwijzen naar een patroon van vachtmarkeringen en kunnen voorkomen in verschillende kattenrassen.

3. Kunnen tabbykatmarkeringen veranderen naarmate de kat ouder wordt?

Nee, over het algemeen blijven de tabbykatmarkeringen hetzelfde gedurende het hele leven van de kat. Ze kunnen echter wel vervagen naarmate de kat ouder wordt.

4. Kan een kat meerdere soorten tabbykatmarkeringen hebben?

Nee, een kat heeft meestal één dominante tabbykatmarkering. Het is echter mogelijk dat een kat kenmerken heeft van meerdere soorten markeringen.

5. Zijn tabbykatten altijd gestreept?

Nee, hoewel gestreept de meest voorkomende tabbykatmarkering is, kunnen tabbykatten ook vlekken, marmerpatronen en andere markeringen hebben.

Dit was een overzicht van de 5 verschillende soorten tabbykatmarkeringen en hoe je ze kunt identificeren. We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om een beter begrip te krijgen van deze prachtige katten en hun unieke markeringen!