Himalayan Longhair hypoallergeen

Title: Himalayan Longhair hypoallergeen – de feiten

Als je op zoek bent naar een hypoallergene kat, is de Himalayan Longhair wellicht een goede keuze. Deze katten zijn bekend om hun lange haren en zachte karakter. In dit artikel gaan we dieper in op de Himalayan Longhair en waarom ze zo geschikt zijn voor mensen met allergieën.

Wat zijn Himalayan Longhairs?

Himalayan Longhairs zijn een specifiek type Siamese kat. Ze staan bekend om hun lange, zachte vacht en helderblauwe ogen. Hun oorspronkelijke naam was eigenlijk “Colourpoint Persians”, omdat ze gefokt zijn uit kruisingen tussen Siamese katten en Perzen. Ze zijn al sinds de jaren 1930 populair, maar pas in de jaren 1950 werd de naam veranderd in “Himalayan” om hun oosterse afkomst te benadrukken.

Waarom zijn Himalayan Longhairs hypoallergeen?

Onze huidige kennis over allergieën is dat mensen niet allergisch zijn voor de haren van katten, maar voor het eiwit Fel d 1, dat zich in de huidschilfers, speeksel en urine van katten bevindt. Hierdoor is geen enkele kat helemaal hypoallergeen, maar er zijn een aantal kattenrassen die minder van dit eiwit afscheiden. De Himalayan Longhair is er daar één van. Ze hebben een dichte, katoenachtige vacht die minder haarverlies en minder huidschilfers veroorzaakt dan andere kattenrassen. Dit betekent dat er minder kans is op allergische reacties bij mensen die gevoelig zijn voor Fel d 1.

Hoe verzorg je een Himalayan Longhair?

Om de vacht van een Himalayan Longhair gezond te houden, is het belangrijk om ze regelmatig te borstelen. Dit voorkomt klitten en haarballen. Ook moeten de ogen en oren van deze katten regelmatig worden schoongemaakt, omdat ze gevoelig zijn voor infecties. Het gebit van de Himalayan Longhair moet ook regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt door een dierenarts. Daarnaast hebben deze katten extra aandacht nodig als het gaat om voeding – ze hebben een dieet nodig dat rijk is aan eiwitten om hun spieren en vacht gezond te houden.

Lees ook:   Chinese Li Hua kleuren

Zijn er nadelen aan het hebben van een Himalayan Longhair?

Hoewel de Himalayan Longhair minder kans heeft om allergische reacties te veroorzaken, betekent dit niet dat ze voor iedereen een goede keuze zijn. Er zijn nog steeds mensen die allergisch zijn voor deze katten, en mensen met een zeer ernstige allergie kunnen nog steeds symptomen krijgen. Bovendien zijn Himalayan Longhairs katten die veel aandacht en verzorging nodig hebben, dus het is belangrijk om hiermee rekening te houden voordat je er één in huis haalt.

FAQs:

1. Zijn Himalayan Longhairs goede huisdieren?
Ja, Himalayan Longhairs zijn goede huisdieren. Ze hebben een zacht en vriendelijk karakter en zijn vaak aanhankelijk tegenover hun eigenaar.

2. Hoeveel beweging hebben Himalayan Longhairs nodig?
Himalayan Longhairs hebben niet heel veel beweging nodig. Ze zijn van nature vrij relaxed en rustig, dus in huis spelen en af en toe een wandeling maken is voldoende.

3. Zijn Himalayan Longhairs geschikt voor kleine kinderen?
Himalayan Longhairs zijn over het algemeen lief en zachtaardig tegenover kinderen. Echter, omdat ze een fragiele bouw hebben, is het belangrijk dat kinderen onder toezicht zijn bij het spelen met deze katten.

4. Hoe oud worden Himalayan Longhairs?
Himalayan Longhairs hebben, net als andere katten, een levensverwachting van ongeveer 12-15 jaar.

5. Hoeveel kost een Himalayan Longhair?
De prijs van een Himalayan Longhair kan variëren afhankelijk van de fokker en de regio. Gemiddeld kost een Himalayan Longhair tussen de 800 en 1200 euro.

Conclusie:

Als je op zoek bent naar een hypoallergene kat, is de Himalayan Longhair zeker een goede keuze. Hoewel geen enkele kat helemaal hypoallergeen is, hebben Himalayan Longhairs minder kans op het veroorzaken van allergische reacties omdat ze minder huidschilfers en haarverlies hebben. Ze hebben wel extra aandacht en verzorging nodig, maar als je bereid bent hierin te investeren, zul je veel plezier hebben van deze lieve en zachtaardige katten.