Hulp voor vrij rondlopende katten: hoe een Giardia-infectie te herkennen

Buitenwandelaars hebben een verhoogd risico om besmet te raken met verschillende ziekten. Ten slotte komen ze in contact met allerlei dieren en hun uitwerpselen of stoffelijke resten. Een wereldwijd wijdverspreide infectieziekte van katten is de Giardia-infectie

Giardia Kat

De parasiet komt voor bij de meeste zoogdieren, zoals honden, katten, runderen en schapen. De parasiet kan ook worden overgedragen via voedsel en water, wat het risico verhoogt. Als u uw kat wilt beschermen, moet u Eerste tekenen onmiddellijk herkennen en uw huisdier Test regelmatig.

Wat veroorzaakt een giardia-infectie en hoe wordt het verspreid?

Giardiasis is een infectie van het darmkanaal overgedragen door Giardia lamblia. Dit is een eencellige “protozoa”. Er zijn verschillende varianten van Giardia lamblia, waarvan sommige ook mensen kunnen infecteren. Daarom is het belangrijk om niet alleen uw kat te beschermen tegen infectie, maar ook uzelf.

De parasiet komt in twee vormen: als een vegetatieve vorm in de darm (trofozoïet) en als een ruststadium (cyste). De cysten zijn de infectieuze vorm. Het is relatief resistent en overleeft bij temperaturen van 0 ° tot 60 ° C. Opgemerkt moet echter worden dat de parasiet niet kan overleven zonder een gastheer. Daarom is hij voortdurend op zoek naar een nieuw dier of mens om te besmetten.

Giardia worden uitgescheiden met de ontlasting en infectie vindt meestal plaats via fecaal besmet water, soms via voedsel. Zo kan het gebeuren dat uw kat of kat de parasieten opneemt door water te drinken of vreemde uitwerpselen te ruiken.

Vanwege de lage infectiedosis, die minder dan 100 cysten is, kan de parasiet zich snel verspreiden. Als een kat besmet is, infecteert hij meestal alle andere katten in de buurt.

Lees ook:   Ocicat volwassen

Als de infectie niet wordt behandeld, kan de uitscheidingstijd maanden tot jaren duren. De incubatietijd is meestal slechts een paar dagen. Daarom is het belangrijk om de eerste tekenen in een vroeg stadium te herkennen.

Een test geeft in korte tijd informatie over een besmetting. Als u een positief resultaat ontvangt, is het belangrijk om de dierenarts te raadplegen en onmiddellijk te handelen.

Onze winnaar van de kattenvoertest

Cat Food Test Winnaar Cat Stuff

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:

10Cat spullen

Code gekopieerd!

Nu inwisselen

Hoe ga je om met de positieve testuitslag?

In de meeste gevallen krijgt u een medicijn dat u uw kat gedurende een bepaalde periode zult geven. Bovendien moet u de kamers dagelijks schoonmaken met stoom, waarin dee kat zal de komende dagen en weken leven. Wijs bij voorkeur twee kamers aan, zodat u de kat elke dag in een gedesinfecteerde en droge kamer kunt laten.

Lees ook:   Caracat kattenluik

Baad de kat in ieder geval niet. Een van de belangrijkste redenen waarom giardia overleven is vocht en vloeistof, en er zijn miljoenen sporen in elke druppel uitwerpselen, dus verspreid het vocht niet. Als uitwerpselen in de vacht van de kat komen, droog het dan, snijd het af en gooi het weg.