Japanse studie: Katten herkennen hun naam net zo goed als honden – ze laten het gewoon niet zien!

Katten worden vaak als minder intelligent gezien dan honden, maar dat komt meer omdat onze kattenvrienden minder mensgericht zijn dan honden. Vaak reageren ze niet eens als ze gebeld worden!

Een nieuwe studie uit Japan heeft nu nieuwe bevindingen opgeleverd: als het gaat om het herkennen van hun naam, zijn katten vergelijkbaar met honden – zelfs als ze het proberen te verdoezelen …


Katten herkennen hun naam, maar reageren meestal gewoon niet

Het gezegde luidt: De hond is de beste vriend van de mens. Deze hommage wordt gerechtvaardigd door de trouwe karaktereigenschappen van de viervoeters, die uniek lijken te zijn binnen de gelederen van gedomesticeerde huisdieren.

Dienovereenkomstig worden honden beschreven als loyaal, aanhankelijk en betrouwbaar.

Katten daarentegen worden in de brede publieke opinie als het tegenovergestelde beschouwd. De huistijgers worden verguisd als eenlingen die hun menselijke samenwoners op zijn best tolereren als voedselleveranciers.

Onze winnaar van de kattenvoertest
Cat Food Test Winnaar Cat Stuff
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

Katz’, ik ben thuis!

Op het eerste gezicht zou men tot de conclusie kunnen komen dat de attributen die door de populatie aan de verschillende dieren worden gegeven, een zeer ware kern hebben.

Hondenbezitters kijken vaak in het gezicht van een euforische, uitbundig kwispelende viervoeter zodra ze de voordeur binnenkomen – ook al waren ze nog geen vijf minuten weg.

Lees ook:   krabton voor Himalayan Cat

Als daarentegen een katteneigenaar zijn eigen vier muren betreedt, is de huistijger alleen te zien – of helemaal niet – voor een kort bezoek aan ‘zijn’ mens.

Mijn naam is Cat, ik weet van niets

Toegegeven, het zojuist geschetste beeld is enigszins overdreven en moet daarom niet als een representatief schoolvoorbeeld worden beschouwd.

Zoals de eigenaren van fluwelen poten al lang weten, zijn katten ook extreem sociale wezens die het gezelschap van mensen onmetelijk waarderen en een diepe genegenheid voor hun eigenaren voelen.

Het is duidelijk dat hond en kat toch exorbitant van elkaar verschillen in sommige aspecten:

Hoewel een essentieel punt van hondentraining is om de puppy’s zo vroeg mogelijk hun eigen naam te leren, denken veel mensen in het geval van katten dat de fluwelen poten helemaal niet in staat zijn om een door mensen gekozen naam op zichzelf te projecteren.

Volkswijsheid ontmoet wetenschap

Een Japanner Studie nam dit wijdverspreide cliché over katten onder de loep.

De wetenschappers wilden weten of de harige viervoeters in principe in staat zijn om hun eigen naam te herkennen.

Omdat katten zich over het algemeen het meest op hun gemak voelen in hun vertrouwde omgeving, terwijl ze snel gestrest raken in onbekende kamers, voerden de experts hun reeks tests uit in het huis van de huistijgers.

“Je kunt zoveel schreeuwen als je wilt…” – Katten herkennen hun naam, maar vinden het vaak niet de moeite waard om te reageren.

Hoe heb je me net genoemd?

Eerst begonnen de onderzoekers met het uitspreken van vier woorden die akoestisch leken op de namen van de fluwelen poten.

Het vijfde gesproken woord was opnieuw de eigenlijke naam van de bijbehorende bontneus.

Lees ook:   5 twijfelachtige clichés over katten – Is dat echt waar?

Op deze manier wilden de Japanse wetenschappers erachter komen of de katten in staat zijn om verschillende woorden van elkaar te onderscheiden en de aanhef die ze gebruiken uit de gesproken geluiden te filteren.

Terwijl de fluwelen poten zich in de loop van de eerste vier gesproken woorden afwendden van het akoestische signaal, meestal verveeld, toonden ze zeer aandachtige reacties op het vijfde woord, hun naam.

Het maakte echter niet uit of de namen werden uitgesproken door de katteneigenaren of door vreemden.

Als onderdeel van de latere testruns kwamen de menselijke stemmen van de productielijn, maar hetzelfde patroon kwam naar voren.

Identificeren katten zich met hun naam?

“Wat? Ik?” – Als je je kat belt tijdens het voederen, reageert ze heel anders op haar naam!

Uit hun onderzoek leidden de experts af dat katten heel goed in staat zijn om de inhoud van gesproken woorden fonetisch van elkaar te onderscheiden en hun eigen namen te herkennen.

Of deze omstandigheid ook betekent dat de huistijgers de aan hen toegekende namen overdragen aan hun eigen identiteit, kon echter niet worden bewezen.

Het is waarschijnlijk dat een kat de uitroep van zijn naam associeert met positieve vervolgacties.

Sterker nog, we noemen onze fluwelen poten vaak als we het eten voor hen hebben klaargemaakt, als we zin hebben in een uitgebreide slag met onze huistijger of als de volgende speeleenheid uitgevoerd wil worden.

Een kwestie van overtuigingskracht

Het komt erop neer dat de studie, die is uitgebreid met enkele testruns in Japanse kattencafés, suggereert dat katten heel goed weten dat we hun aandacht willen trekken zodra we hun naam roepen.

In tegenstelling tot honden rennen de huistijgers niet altijd vol verwachting naar hun baasjes.

Lees ook:   De 7 verschillende oogkleuren bij katten

Om onze kleine diva’s van achter de oven te lokken, is er meer nodig dan alleen het uitroepen van een minachtende naam. Wie de uitspraak van de naam combineert met het geritsel van de favoriete traktatiezak heeft duidelijk de beste argumenten aan zijn zijde.

Leestips:

  • Kattennamen – De lijst met de coolste namen voor mannelijke katten (300+)
  • Namen voor vrouwelijke katten: 300+ schattige kattennamen
  • Waarom je kat je negeert (meestal…)