Kat heeft wormen – 13 belangrijke vragen (en antwoorden) over het ontwormen van katten

De meeste kattenbezitters walgen van Worminfecties met hun katten. Ik weet zeker dat je hetzelfde voelt – Parasietendie in de darmen van je kat leven zijn geen smakelijke aangelegenheid. Vooral omdat er ook het risico is van overdracht op mensen!

Maar het feit is: elke kat kan in de loop van zijn leven worden aangevallen door wormen, zelfs pure binnenkatten. Hoewel een kortdurende en slechts milde wormbesmetting vaak helemaal niet merkbaar is, kan een enorme besmetting van uw huisdier ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.


Kat heeft wormen

Met een Worm kuur voor katten is het mogelijk om infecties met wormen te beperken. Wormkuren zijn echter niet zonder controverse en er zijn ook enkele alternatieven voor reguliere Ontwormen van katten.

In dit artikel vindt u antwoorden op de meest voorkomende vragen over het ontwormen van katten.

FAQ – De meest gestelde vragen over wormen en wormbehandelingen voor katten

1. Waar zijn wormkuren voor katten voor?

Worm kuren worden gebruikt bij katten acuut of ook voor Preventie tegen wormbesmetting gebruikt.

Wormbesmetting bij katten is dus niet ongewoon. Deze parasieten, zoals lintwormen, haakwormen en rondwormen, worden op verschillende manieren overgedragen, bijvoorbeeld via vlooien.

Met een wormkuur is het mogelijk om eventuele wormen bij de kat te vernietigen voordat ze schade veroorzaken en om verspreiding ervan te voorkomen.

Wormkuren werken echter alleen als een kat al wormen heeft. Een effect op langere termijn om herinfectie met deze darmparasieten te voorkomen is niet mogelijk met een wormkuur.

De effectiviteit van een ontwormer duurt slechts ongeveer 24 uur. Dit betekent dat herinfectie na deze tijd heel goed mogelijk is.

Onze winnaar van de kattenvoertest
Cat Food Test Winnaar Cat Stuff
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

2. Zijn wormen schadelijk voor de kat?

Afbeelding / Foto: Kat braken, kotsen, braken
Wormbesmetting veroorzaakt vaak braken bij katten. Het braaksel is dan wit schuim

In tegenstelling tot vlooien en teken zijn wormen endoparasieten, omdat ze in het dier leven en zich voeden met zijn bloed.

Hierdoor kan een plaag vooral leiden tot Anemie maar ook verdere schade aan de gezondheid veroorzaken. Dit is echter niet bij elke worminfectie het geval.

In de regel treedt schade alleen op wanneer de wormbesmetting erg mas issiv of blijft gedurende een langere periode bestaan. De wormen voeden zich aanvankelijk met het bloed van de kat.

Dit kan ernstige gevolgen hebben, vooral voor kleine kittens. Tegelijkertijd kunnen ze een sterk schadelijk effect hebben op het immuunsysteem en het organisme van de getroffen dieren.

De gevolgen voor de gezondheid zijn bijvoorbeeld schade aan de maag en het darmkanaal. Dit kan merkbaar zijn bij een verstoord gebruik van voedingsstoffen, braken of diarree.

In de loop van een worminfectie kan ook vaak worden waargenomen dat een verhoogd aantal witte bloedcellen aanwezig is of enzymen van de lever worden verhoogd. Vooral bij jonge dieren kunnen vaak ernstige kuren worden waargenomen, wat ook tot de dood kan leiden.

3. Kunnen wormen worden overgedragen van katten op mensen?

Sommige wormen zijn zogenaamde zoönotische pathogenen. Dit betekent dat ze niet alleen bij dieren voorkomen, maar dat er ook een Overdracht op mens mogelijk is.

Overdracht op mensen kan infecties en ziekten van verschillende soorten veroorzaken. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de larven migreren in de organen en weefsels en daar schade aanrichten.

Lees ook:   51+ Geweldige Burmese Kattennamen

Daarom is het vooral belangrijk om aandacht te besteden aan een zeer goede hygiëne bij het schoonmaken van de kattenbak. Vroege verwijdering van de uitscheidingen van de kat kan helpen om infectie te voorkomen en de handen grondig te wassen.

Als er een wormbesmetting bekend is bij de kat, moet u nog meer aandacht besteden aan hygiëne en bijvoorbeeld tijdelijk wegwerphandschoenen gebruiken om de kattenbak schoon te maken.

Vooral kinderen lopen risico, omdat ze meestal nog niet in staat zijn om de hygiënemaatregelen correct na te leven.

In het geval van een bekende wormbesmetting bij een kat in het huishouden, moet er altijd aan worden herinnerd dat een mogelijke overdracht op mensen door een arts wordt opgehelderd.

4. Hoe krijgen katten wormen?

Katten kunnen op verschillende manieren besmet raken met wormen. Infectie met haakwormen en rondwormen is bijvoorbeeld al mogelijk via moedermelk, die ook kittens kan infecteren.

Een worminfectie is later ook mogelijk door de kat direct via Wormeieren uit de ontlasting van reeds besmette dieren.

Als een kat al besmet is, scheidt hij de wormen uit met de ontlasting. Na een paar dagen rijpen deze eitjes in de ontlasting en kunnen andere dieren maar ook mensen besmet raken.

Lintwormen daarentegen nemen vrije wandelaars over geïnfecteerde prooi, zoals muizen of vogels.

Eenmaal volwassen, zijn wormen zeer veerkrachtig en vinden ze veel manieren om een dier of een mens te infecteren. Besmettelijke wormeieren kunnen bijvoorbeeld ook via de zool van schoenen de woonkamer binnenkomen.

Sommige soorten wormen, zoals haakwormen, kunnen ook het lichaam van de kat binnendringen via de huid, zoals poten.

Afbeelding/ Foto: Kat vangt muis, kan besmet raken met wormen
Katten met vrije beweging raken besmet door prooien. Maar op pure binnenkatten kunnen katten wormen krijgen!

5. Kunnen binnenkatten last hebben van een wormbesmetting?

Katten met vrije beweging kunnen vaker worden beïnvloed door wormbesmetting dan pure binnenkatten. Het is echter niet uitgesloten dat uw huistijger wormen vangt, zelfs met pure huisvesting. Want wormeieren kunnen ook Schoenen of andere voorwerpen worden naar de woonkamer gedragen en infecteren daar uw kat.

6. Hoe kan wormbesmetting worden gedetecteerd bij katten?

U kunt eerst wormbesmetting bij katten opmerken op basis van enkele typische symptomen.

Afhankelijk van de spread zijn dit bijvoorbeeld:

  • Algemene zwakte
  • Hoest
  • Schilferige huid
  • Doffe en ruige vacht
  • Afvallen ondanks normaal voedingsgedrag
  • Sleeën: De kat trekt zijn romp over de grond
  • Regelmatig likken aan de billen
  • Braken
  • Diarree
  • Haaruitval op de rug
  • Opgeblazen buik, ook bekend als wormbuik (vaak gezien bij jonge dieren)
  • Groeistoornissen bij jonge dieren
  • Slechte wondgenezing
  • Verhoogde vatbaarheid voor ziekte
  • Wormdelen of bloed in de ontlasting
  • Huidontsteking (vaak op de poten)

De symptomen kunnen dus heel divers zijn.g en variëren afhankelijk van de ernst, gezondheidstoestand en leeftijd van het dier en het type wormen.

Als wormbesmetting wordt vermoed, moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts. Dit kan bepalen of er daadwerkelijk een worminfectie heeft plaatsgevonden en uw kat de juiste ontwormingsmiddelen geven.

7. Hoe vaak moeten katten worden ontwormd?

Hoe vaak een kat wordt ontwormd, afhankelijk van verschillende factoren.

Het wordt vaak gehoord dat met name buitenkatten één keer per maand of kwart profylactisch worden ontwormd, terwijl pure binnenkatten vaak maar één ontworming per jaar hebben.

De procedures van de intervallen voor ontworming verschillen echter aanzienlijk van elkaar.

De aanbevelingen van de ESCAAP (European Scientific Counsel Companion Animal Parasites) voorzien in een wormkuur van één of twee keer per jaar voor binnenkatten en maandelijkse ontworming of als alternatief fecale onderzoeken voor buitenkatten.

Daarnaast adviseert ESCAAP om het individuele risico van het dier te achterhalen om op basis hiervan een ontwormingsplan te kunnen maken. Het risico is onder andere verbonden aan de volgende factoren Gewaardeerd:

  • Leeftijd
  • Binnenkat of buitenkatten
  • Vrije doorgang met of zonder tuit
  • Contact met andere katten
  • Katten die uitwerpselen of aas eten
  • Jagende katten (muizen en andere prooien)
Lees ook:   Waarom snurken sommige katten zo luid? 4 veelvoorkomende redenen

Door een paar vragen te beantwoorden, moet het risico van een kat beter worden ingeschat, zelfs als niet alle vragen altijd duidelijk kunnen worden beantwoord. Omdat sommige eigenaren van gezelschapsdieren misschien niet eens weten of hun eigen kat graag uitwerpselen eet of jaagt op muizen en andere prooidieren tijdens hun vrijlating.

Afbeelding/Foto: Kat krijgt een wormkuur, een spot-on voorbereiding
Spot-on middelen voor het ontwormen van katten kunnen gemakkelijk zelf worden toegediend

8. Wanneer moet ik mijn katten ontwormen?

Ontworming is in de eerste plaats geschikt als de Argwaan dringt aan op wormbesmetting. Als de wormkuur dient als profylaxe, dan kan de tijd in principe vrij worden bepaald.

Het wordt echter vaak geadviseerd om ongeveer één tot twee weken voor vaccinatie een aankomende wormkuur uit te voeren. Hierdoor kan een betere vaccinatiebescherming worden bereikt. Omdat een bestaande wormbesmetting de effectiviteit van de vaccinatie kan aantasten.

Omdat zelfs kleine kittens via de moeder besmet kunnen raken met wormen, wordt het aanbevolen om ze vroeg te ontwormen. Ontworming van kittens begint meestal vanaf de derde levensweek.

Een andere tijd voor ontworming wordt aanbevolen in geval van vlooienbesmetting, omdat vlooien ook wormen kunnen overbrengen. Een verspreiding moet in een vroeg stadium worden tegengegaan door het toedienen van een wormkuur.

9. Zijn er alternatieven voor het regelmatig ontwormen van katten?

Er zijn verschillende meningen over de vraag of de regelmatige ontworming van katten en of hun effectiviteit überhaupt wordt gegeven. Als argument wordt vaak gesteld dat de verschillende preparaten niet alle wormen volledig uit de darm van de kat verwijderen, maar verspreiding alleen kunnen voorkomen door de meeste wormen te doden.

Als er twijfels zijn over de ontwormers, kunt u ook kiezen voor ontlastingsmonsters als alternatief. Om dit te doen, zal de dierenarts periodiek de uitwerpselen van uw kat testen op wormen.

Als in de loop van deze onderzoeken een besmetting kan worden gedetecteerd, krijgen katten meestal een geschikte ontwormer. Het is belangrijk dat de onderzoeken van de ontlastingsmonsters en eventuele wormkuren met regelmatige tussenpozen worden uitgevoerd.

Het wordt vaak aanbevolen om de ontlastingsmonstertest uit te voeren in plaats van de anders aankomende wormkuur. Andere deskundigen gaan er daarentegen van uit dat aanzienlijk kortere intervallen moeten worden gekozen, vooral voor buitendieren, bijvoorbeeld één test per maand.

Voor een hoge veiligheid van de test wordt vaak een fecaal monster van drie dagen aanbevolen, wat deze test zeer complex kan maken. Er kan echter geen 100 procent zekerheid zijn of er al een infectie met wormen heeft plaatsgevonden in deze test. Want als het dier net wormeieren heeft ingenomen, is dit meestal niet te detecteren door de ontlasting.

10. Welke voorbereidingen zijn er beschikbaar voor het ontwormen van katten?

Ontwormingskuren voor katten zijn verkrijgbaar in verschillende bereidingen ennoffered. Deze verschillen vooral in de Formulering.

Er zijn zogenaamde spot-ons, tabletten en pasta’s. Spot On worm kuren worden eenvoudig in de nek van uw kat gedruppeld. Het actieve ingrediënt wordt dus door de huid opgenomen.

Tabletten en pasta’s moeten daarentegen door de kat via de mond worden opgenomen. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gemengd met het voedsel of worden verborgen in een traktatie.

Dit wordt echter niet door elke kat even geaccepteerd, dus u moet goed opletten of de remedie daadwerkelijk is geabsorbeerd bij het toedienen van deze preparaten.

Lees ook:   Hoe groot wordt een Chausie

Bovendien moet worden opgemerkt dat niet alle preparaten even effectief zijn tegen alle wormsoorten. Preparaten zijn vaak effectief tegen lintwormen, die ook overdraagbaar zijn op mensen. Anderen zijn effectief tegen verschillende soorten wormen.

De dosis van de ontwormer hangt meestal af van het gewicht van de kat.

11. Hebben kattenontwormers bijwerkingen?

In de regel zijn er geen ernstige bijwerkingen te verwachten bij het toedienen van de gewone ontwormers voor katten.

Diarree of maag- en darmklachten komen echter vrij vaak voor. Ook een jeuk of een huidreactie, bij het toedienen van middelen die door de huid werken, kunnen eigenaren van gezelschapsdieren in sommige gevallen waarnemen.

Als uw huisdier een reactie vertoont na het toedienen van ontwormingsmiddelen, moet u dit met de dierenarts bespreken. In de regel is het in deze gevallen mogelijk om in de toekomst terug te vallen op een ander preparaat, dat mogelijk beter wordt verdragen.

12. Zelf ontwormen of door de dierenarts?

Kortom, u kunt geld gebruiken voor wormkuren in Apotheken of online apotheken verwerven. Onze ervaring is dat dit veel goedkoper is dan kopen bij de dierenarts.

Uw dierenarts zal u echter goed kunnen adviseren, welke remedie heeft uw kat nodig – vooral als hij het type wormen heeft bepaald door middel van een fecaal monster.

Het is daarom zinvol om een dierenarts te bezoeken in het geval van een worminfectie met uw kat om geschikte ontwormers te verkrijgen en om belangrijke informatie te verkrijgen over hoe u uzelf en andere mensen in het huishouden kunt beschermen.

13. Preventie van wormbesmettingen – welke preventieve maatregelen kunnen worden genomen?

Afbeelding / Foto: Kokosolie tegen lintwormen bij katten
Kokosolie creëert een wormvijandige omgeving in het spijsverteringskanaal van katten. Het hoeft alleen maar aan de feed te worden toegevoegd.

In principe is het niet mogelijk om preventieve maatregelen bouw volledige bescherming op tegen parasieten zoals wormen of tegen vlooien en teken.

De transmissiepaden zijn te divers en bestaan zelfs onopgemerkt en zonder contact met soortgenoten. Niettemin is het mogelijk om het risico op infectie met endoparasieten enigszins te verminderen door enkele maatregelen te nemen.

Eerst en vooral omvat dit het dagelijks weggooien van kattenuitwerpselen. Dit moet zowel in de kattenbak als bijvoorbeeld in de tuin gebeuren.

Ook het regelmatig schoonmaken van de omgeving en vooral de slaap- en rustplaatsen van de katten behoren tot de preventieve Hygiënemaatregelen. Zorgvuldige hygiëne is niet alleen belangrijk om ziekten van de dieren uit te sluiten, maar dit vermindert ook het risico dat overdracht op mensen kan plaatsvinden.

Naast hygiëne zijn er enkele natuurlijke alternatieven. Deze kunnen preventief worden gebruikt tegen wormbesmetting, maar bieden ook geen volledige bescherming.

Naar deze natuurlijke remedies de preventie van wormen bij katten omvat bijvoorbeeld kokosnoot.

Kokosolie en gedroogde kokosnoot zouden een gunstig effect hebben op de darmflora van de dieren. Het wordt gebruikt bij profylactische wormbehandeling, maar moet ook in staat zijn om wormen gericht te doden of te verdrijven.

De toediening van kokosolie vindt plaats via het voer. Ter preventie wordt dit meestal dagelijks aan het voedsel toegevoegd. Katten krijgen dagelijks 1/4 tot 1/2 theelepel kokosolie, afhankelijk van hun gewicht.

Daarnaast zijn er ook enkele natuurlijke alternatieven, die specifiek moeten dienen voor het ontwormen of voorkomen. Dit zijn onder andere middelen die de darmomgeving van de kat veranderen door ingrediënten zoals groene walnoot of alsem.

Anderen werken met kruiden en andere ingrediënten die moet ook de darmomgeving effectief veranderen, waarbij wormen in de darm van de kat het leven moeilijk moeten maken.

Uitgelichte afbeelding (boven): KirbyStudios / Shutterstock.com