Katten in de winter – 6 vragen voor u beantwoord

Katten bevriezen in de winter, net als wij mensen. Dat is de reden waarom veel buitenmensen de voorkeur geven aan een verblijf in het warme appartement tijdens het koude seizoen. Wat je moet overwegen met een kat met vrije doorgang in de winter, leer je in dit artikel – ik beantwoord 6 vragen die vaak worden gesteld over katten in de winter.

Kat WinterKou

1. Bevriezen katten überhaupt?

Deze vraag wordt mij keer op keer gesteld als het buiten kouder wordt, vooral ’s nachts.

Het antwoord is: Ja, zelfs katten bevriezen. Ze hebben precies dezelfde temperatuurperceptie als wij mensen.

Alle huidige kattenrassen stammen af van de Falbkatze, die afkomstig is uit hete gebieden in Noord-Afrika en Arabië. Hoewel de meeste kattenrassen een min of meer dikke ondervacht krijgen door de verandering van vacht, zouden kittens niet te lang buiten moeten zijn bij temperaturen onder nul.

Anders is er een risico op onderkoeling, wat kan leiden tot een verkoudheid of blaasontsteking. Het is vooral erg als de vacht van de kat nat wordt of wordt blootgesteld aan koude wind. In het ergste geval kan permanente onderkoeling fataal zijn voor een kat.

Onze winnaar van de kattenvoertest

Cat Food Test Winnaar Cat Stuff

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:

10Cat spullen

Code gekopieerd!

Nu inwisselen

2. Waarom zijn katten zo traag in de winter?

Als het buiten koud wordt, worden katten nog langzamer dan normaal. In de winter slapen en dommelen katten tot 20 uur per dag!
Zowel pure binnenkatten als buitenkatten gedragen zich zo. Ze doen dit om energie te besparen die ze mogelijk nodig hebben om de lichaamstemperatuur te handhaven.

Buitenwandelaars zullen in de winter veel minder snel naar buiten willen. Afhankelijk van het temperament worden er echter toch verschillende kleine uitstapjes door het gebied ondernomen. Je moet immers voor het recht zorgen!

Kattenwinter bevriezen
In de winter slapen katten nog meer dan normaal. een ligplaats bij het raam is nu optimaal

3. Mogen katten buiten in de kou?

Een gezonde en volwassen kat kan zonder problemen buiten de deur worden gelaten, zelfs in ijs en sneeuw. Oude of zieke dieren moeten liever binnen blijven bij ijzige temperaturen. Hetzelfde geldt voor kittens, omdat ze nog geen echte vacht met ondervacht hebben. Hun donzige babybont isoleert nog niet voldoende tegen de kou.

Een kattenluik zou erg handig zijn, vooral in de winter. Zo kan de huistijger zelf bepalen hoe lang hij naar buiten wil.

4. Moeten katten in de winter buiten slapen?

Het is heel goed mogelijk voor een kat om de nacht buiten door te brengen, zelfs in de winter. Maar onthoud: een nacht is lang! Bijzonder belangrijkHet is waar dat de vacht van uw kat niet nat wordt en dat deze niet is overgeleverd aan koude wind.

In sommige gevallen is het onvermijdelijk dat een kat buiten slaapt. Bijvoorbeeld als de installatie van een kattenluik niet mogelijk is – maar de kat nog steeds aandringt op nachtelijke uitstapjes. Dit kan leiden tot een slaaprovende nachtelijke miauw.

Sommige katten zijn ook gewoon pure “buitenkatten” – ze kunnen niet met elkaar opschieten in appartementen omdat ze het gewoon niet gewend zijn.

Probeer in zo’n geval uw kat toegang te geven tot een windbeschermde, droge plaats. Dit kan een garage, een kelder of een schuur zijn.

TIP: Kattenhuis / thermaalhut voor katten

Wat het hondenhok is voor het hondenhok, is de kat zijn kattenhuis.

Een kleine, geïsoleerde hut beschermt tegen kou, nat en wind en ligt met een knuffeldeken en biedt een goede slaapplaats voor koude winternachten. Je kunt eenvoudig zelf een kattenhut bouwen of kant-en-klaar kopen!

Als je bedreven bent in vakmanschap, kun je ze zelf vanaf nul bouwen. Let op de volgende details:

 • De hut moet op poten staan. Zo komt de vloer niet in contact met de grond, die beschermt tegen kou en vocht.
 • De ingang moet zo klein mogelijk worden gehouden, zodat hier niet te veel warmte verloren gaat. U kunt ook een kattenluik installeren of een transparant plastic gordijn gebruiken.
 • De wanden, de vloer en het dak zijn het best te isoleren met polystyreen panelen. Deze zijn gemakkelijk te snijden en zijn niet erg gevoelig voor schimmel.
 • De hut mag niet te groot zijn: hoe groter de oppervlakken, hoe moeilijker het is om te isoleren. Kleinere thermale hutten voor katten warmen ook sneller op vanwege de lichaamstemperatuur van de kat.
 • Het dak moet schuin zijn, zodat het water wegloopt en de sneeuw zich niet te hoog kan opstapelen.
 • Gebruik niet-giftige eco-verven met weinig geur
 • Een knuffeldeken en een gewatteerd maandverband maken het winterverblijf voor je kat compleet.

Als je niet de vaardigheid of tijd hebt om zelf een thermische hut voor je kat te bouwen, kun je ook een kant-en-klare kopen. Hier vindt u verschillende modellen, sommige zelfs met een elektrische kachel:

Kattenhuis geïsoleerd
Perfect voor koude winternachten: dit geïsoleerde kattenhuis is zelfs verkrijgbaar met verwarming

5. Waar moet rekening mee worden gehouden bij het voeren van katten in de winter?

Pure binnenkatten worden gevoerd zoals in de zomer. Maar probeer haar aan te moedigen om dagelijks te spelen, anders zal ze aankomen door haar winterse traagheid.

Buiten cateraars zijn welkom om extra grote voedselrantsoenen te krijgen in de winter. Het is goed als ze wat wintervet kunnen eten, dit isoleert immers ook tegen de kou.
Maar zorg ervoor dat je kat in het voorjaar voorzichtig weer op haar normale gewicht komt. Voer haar dan iets minder dan haar normale rantsoen en kijk of ze langzaam afneemt.

6. Waar moet nog meer rekening mee worden gehouden?

Paw care kat in de winter
Je moet de poten van je kat in de winter regelmatig controleren en verzorgen
 • Pootverzorging – De gevoelige kattenpoten hebben in de winter je aandacht nodig. Sneeuw en ijs tasten de poten aan. Vooral gruis en strooizout kunnen leiden tot gebarsten voetzolen of lichte verwondingen. Onderzoek de poten van uw kat regelmatig en behandel ze (ook preventief) met kattenpootbalsem.
 • Werkgelegenheid – Zoals eerder vermeld, moet je binnenkatten animeren om in de winter te spelen. Dit is niet alleen belangrijk voor haar om haar gewicht te behouden, het is ook goed voor haar geest. Buitenwandelaars vervelen zich snel in het appartement in de winter – het is gewoon veel spannender buiten. Nogmaals, je moet het druk houden: een grote krabpaal en dagelijkse speeltijd zijn een must!
 • Met uitzicht – Bied je buitenkat in de winter een gezellig plekje bij het raam aan. Zodat ze vanuit de warme kamer comfortabel kan observeren wat er buiten in haar territorium gebeurt. Ze zal het dus zeker zonder de ene of de andere reis doen, wat het risico op verkoudheid vermindert. In dierenwinkels zijn er kattenstoelen die je gemakkelijk aan de vensterbank kunt bevestigen en zo een stabiele, knuffelige plek met uitzicht bieden.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikelen met kattentips & trucsSieren:

 • De coolste kattennamen – Lijst met namen voor katten
 • 8 tips – dit is wat je kunt doen als je kat erg angstig is
 • Tips tegen kattenfouten ’s nachts