Kattenvoer zonder graan: omdat katten roofdieren zijn

Als uw kat zijn eigen dieet zou kunnen samenstellen, zou het uitsluitend bestaan uit Vlees. Over muizen gesproken: tussen de acht en twaalf van de kleine knaagdieren zouden je kat elke dag opeten. Daarnaast staan ook vogels en kleine reptielen op hun menu. Want katten behoren tot de roofdieren en dus tot de Roofdieren.

En dat is de belangrijkste reden waarom je je kat alleen Kattenvoer zonder graan je moet voeden!


Kattenvoer zonder graan

Het natuurlijke voedingsgedrag van de kat

Hoewel nooit gedomesticeerd, maken katten al vele eeuwen deel uit van de mens. Ze dwaalden achter mensen aan en maakten gebruik van het rijke aanbod van knaagdieren, die altijd in zijn omgeving waren gevestigd. Katten worden daarom beschouwd als culturele volgelingen.

Om aan hun energiebehoeften te voldoen, eten katten verschillende kleine maaltijden. Dit heeft vooral te maken met de prooi – nauwelijks een muis positioneert zich voor de kat en wacht tot hij wordt opgegeten. Dit is een andere reden waarom verschillende jachtcycli nodig zijn om aan de energievraag te voldoen.

Deze omvatten voornamelijk muizen, vissen, reptielen, amfibieën, vissen en insecten. Het dieet is echter ook afhankelijk van de individuele energiebehoeften van de kat.

Katten zijn pure carnivoren – kattenvoer zonder graan is daarom aan te raden! – Beeld: Andrey Stratilatov / Shutterstock.com

Wat is graanvrij kattenvoer?

Als voedselfabrikanten spreken van graanvrij kattenvoer, dan mag dit geen tarwe of maïs, rijst of iets dergelijks bevatten. Andere bronnen van koolhydraten zijn aardappelen. In plaats daarvan bevat het een aanzienlijk hoger vleesgehalte, dat rekening houdt met het natuurlijke voedingsgedrag van een kat.

Waarom graan geen plaats heeft in kattenvoer

Granen in kattenvoer kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken

Als pure carnivoor bestaat het dieet van katten voornamelijk uit eiwitten, vetten en slechts een klein deel koolhydraten. Vlees van hoge kwaliteit moet daarom 75 procent of maak meer van het dieet.

Omdat katten niet alleen vlees in de natuur consumeren, maar ook andere voedingsstoffen en vezels, moet met deze behoefte ook rekening worden gehouden bij het voeren van huiskatten. In de regel bevat kant-en-klaar voedsel van gespecialiseerde retailers alle belangrijke ingrediënten. Het bevat echter vaak suiker, kunstmatige smaakstoffen of andere additieven.

Katten kunnen koolhydraten eten niet optimaal verterenomdat ze een noodzakelijk enzym in speeksel missen. Bij de voederproductie zou de verwarming van koolhydraten dit probleem moeten elimineren.

Het zetmeel in aardappelen is echter anders dan dat in maïs. Daarom is de juiste bereiding van afgewerkt voer op industriële schaal moeilijk. Het resultaat is spijsverteringsproblemen of intoleranties.

Overigens is te veel dierlijke eiwitten geen probleem voor katten. Plantaardige eiwitten daarentegen schaden Verteerbaarheid van voedsel en hebben negatieve effecten op de nierfunctie van de kat – doodsoorzaak nummer 1 van de huiskat in Duitsland.

Onze winnaar van de kattenvoertest
Cat Food Test Winnaar Cat Stuff
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

Granen in kattenvoer – gewoon een goedkope vulstof

In kattenvoer dienen granen alleen als vulmiddel, wat een verzadigend effect heeft voor een relatief korte tijd. Voor voerfabrikanten heeft graan één groot voordeel: het is aanzienlijk goedkoper dan vlees.

Als je je kat op de lange termijn graan over het voer geeft, kan dit gevolgen hebben. Van gluten als bestanddeel van granen is bekend dat Allergieën – zelfs bij katten. Vooral droogvoer heeft meestal een hoger aandeel graan, omdat het zetmeel dat erin zit nodig is om het droge voedsel te persen.

Er zijn dus goede redenen om op te letten welk voer je je kat geeft.

Welke gevolgen heeft graan in kattenvoer voor de stofwisseling van je trouwe viervoeter?

Tarwe of maïs worden vaak gebruikt als goedkope vulstof in kattenvoer – Beeld: sophiecat / Shutterstock.com

Hoewel katten wel graan binnenkrijgen – maar anders en in aanzienlijk kleinere hoeveelheden dan in industrieel kant-en-klaar voedsel. In haar favoriete eten, de muis, naast een groot deel van eiwitten, vetten en water, alleen ongeveer 3 procent graan bevatten.

Het graan dat de kat van de muis ontvangt, is echter al gesplitst; de kat kan het graan ermee verteren. Bij katten begint het spijsverteringsproces zelf alleen in de dunne darm. Enzymen uit de alvleesklier zorgen voor de afbraak van dierlijke eiwitten.

Als kattenvoer te veel graan bevat, zijn de enzymen bezig met het verteren van de koolhydraten en worden de belangrijke dierlijke eiwitten onvoldoende door het lichaam opgenomen.

Omdat de energieproductie al afneemt van een graangehalte van ongeveer 9 procent, zou dit slechts een lage voedingswaarde voor de kat bieden – zelfs met een relatief hoog vleesgehalte.

Met name droogvoer heeft een hoog aandeel graan – tot tachtig procent – en heeft een negatief effect op de gezondheid van je trouwe viervoeter. De ingrediënten worden uit het lichaam uitgescheiden zonder de kat van voldoende belangrijke voedingsstoffen te voorzien. Het gevolg is ondervoeding.

In extreme gevallen kan voer dat granen bevat zelfs volledig onverenigbaar zijn met het metabolisme.

Hoeveel graan kan door katten worden ingenomen?

Kortom, de kat kan dagelijks ongeveer vier tot acht gram koolhydraten opnemen zonder de spijsvertering te beïnvloeden. Als deze waarde wordt overschreden, kunnen sequelae zich al manifesteren. Hoewel iets meer dan een derde van de koolhydraten (als een deel van de totale hoeveelheid voedsel) als acceptabel wordt beschouwd, worden verhoudingen van meer dan veertig procent vaak geassocieerd met spijsverteringsproblemen.

De ideale samenstelling van kattenvoer zonder graan

Kortom, je moet droogvoer volledig vermijden bij het voeren van je kat, omdat het gewoon niet geschikt is voor de soort. Katten drinken van nature weinig water omdat hun prooi al een hoog aandeel water bevat. Daarom is natvoer de betere keuze, vooral om secundaire ziekten te voorkomen.

Goed kattenvoer moet een vleesgehalte hebben van minimaal 90 procent, liefst zelfs 95.

Let ook op de samenstelling, want in veel inferieure voedingsmiddelen is het aandeel vlees op de lijst met ingrediënten misleidend. Als er bijvoorbeeld een hoeveelheid informatie is over het vlees in het voer, houd dan altijd in de gaten welk vlees.

Dit zijn niet altijd hoogwaardige componenten. En zelfs de term “vlees en dierlijke bijproducten” is slechts een kwinkslag: het isRepresentatief voor inferieure producten die niet zo voedzaam zijn als hoogwaardig spiervlees. Het gebruikte vlees bestaat voornamelijk uit slachtafval, dierlijke bijproducten zijn snavels, veren, bloed, etc.

Goede voerfabrikanten vermelden expliciet de soorten vlees die worden gebruikt. Vlees moet ook het eerste item op de ingrediëntenlijst zijn.

In onze kattenvoertest nemen we regelmatig natvoer van veel fabrikanten onder de loep. Zo kun je eenvoudig vergelijken welk voer het beste is voor jouw kat!

Conclusie en voedselaanbeveling voor katten

Een graanrijk dieet wordt verdacht van het bevorderen van nierschade bij katten. Hoewel een verband niet volledig is vastgesteld, leiden granen tot een toename van de insulinespiegels. In het geval van reeds zieke dieren is het daarom raadzaam om af te zien van graanbevattend voer. En zelfs met gezonde dieren is dit een goede beslissing.

Let ook op andere ingrediënten die geen plaats hebben in kattenvoer. Dit omvat voornamelijk suiker, maar ook synthetische stoffen, die moeten bijdragen aan een betere smaakervaring van de kat. Beide zijn extreem ongezond voor de huistijger. Suiker bestaat in verschillende vormen en komt niet altijd voor als “suiker” op de lijst van ingrediënten, maar als sucrose, glucose, dextrose, maltodextrine of melasse.

Een ander taboe in kattenvoer zijn additieven zoals kunstmatige smaakstoffen, smaakversterkers, bindmiddelen, geleermiddelen, verdikkingsmiddelen of kleurstoffen.

Kattenvoer zonder graan en zonder suiker is ongetwijfeld het meest voor de soort geschikte voeding voor uw kat en is geschikt voor viervoeters van alle leeftijden. Er zijn tal van leveranciers op de markt die kwalitatief hoogstaand voedsel aanbieden voor je bontneus.

De productie van voer is vaak onderworpen aan dezelfde strenge regels als die van mensen. Een van de vlaggenschipbedrijven op dit gebied is Anifit. Het bedrijf hecht veel belang aan versheid en biologische kwaliteit tijdens de productie – en aan vlees als hoofdingrediënt.

Onze winnaar van de kattenvoertest
Cat Food Test Winnaar Cat Stuff
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

U wilt uw kat gezond voeden? Lees dan dit:

  • Kattenvoer: deze 7 ingrediënten kunnen uw kat ziek maken
  • Voedselverandering voor katten – Deze 6 tips helpen gegarandeerd
  • Moeten katten melk drinken? En hoe zit het met speciale kattenmelk of lactosevrije melk?

Uitgelichte foto (boven): Astrid Gast / Shutterstock.com