Khaar

Khaar: De Herontdekking van een Vergeten Gezondheidsdrankje

Als we denken aan gezonde drankjes, komen dingen zoals groene thee of gezonde smoothies al snel in ons op. Echter, er bestaat een drankje dat door velen vergeten is, terwijl het tal van gezondheidsvoordelen biedt: khaar. Khaar is een traditioneel drankje dat populair is in landen zoals India, Pakistan en Bangladesh. In deze lange vorm artikel zullen wij u alles vertellen over khaar, de voordelen ervan en hoe u het zelf kunt maken.

Achtergrond informatie over Khaar

Khaar is een traditioneel drankje dat oorspronkelijk uit de regio’s Assam en Bengal in India komt. Het wordt meestal gemaakt van behoorlijk bitter ogende bladeren van de Garhwal-theeplant (ook bekend als hool) en kurkuma. Bovendien kan khaar ook andere ingrediënten bevatten zoals tamarindepulp of kokosmelk.

Khaar heeft een lange geschiedenis in de keuken van de Bengalese en Assamese gemeenschappen. Vroeger werd het gedronken door arbeiders om hun lichaam te verzachten, maar het is sindsdien gegroeid in populariteit. Het wordt vaak gedronken als een verfrissend drankje in de middag.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Khaar?

Khaar heeft tal van gezondheidsvoordelen. Vanwege zijn hoofdbestanddeel, theebladeren bevat khaar veel antioxidanten. Antioxidanten helpen het lichaam door het neutraliseren van vrije radicalen die cel schade kunnen veroorzaken. Verschillende onderzoeken hebben ook aangetoond dat het regelmatig drinken van thee de bloeddruk verlaagt, de cholesterolspiegel verlaagt en het immuunsysteem versterkt.

Kurkuma, een andere component van khaar, is ook een geweldig ingrediënt voor de gezondheid. Curcumine, het gele pigment in kurkuma, heeft krachtige ontstekingsremmende en antioxidant eigenschappen. Curcumine kan helpen bij diverse chronische aandoeningen zoals hartziekte, kanker en artritis.

Khaar kan ook helpen bij de spijsvertering. Tamarindepulp, een ingrediënt in sommige khaarrecepten, bevat vezels en zuren die helpen om maagproblemen zoals constipatie en winderigheid te bestrijden. Bovendien bevat kokosmelk, die sommige khaarrecepten gebruiken, middellange-keten vetzuren. Middellange-keten vetzuren kunnen de spijsvertering bevorderen.

Hoe maak je Khaar?

Khaar kan op verschillende manieren worden bereid, afhankelijk van de regio. Hier is een eenvoudig basisrecept voor khaar:
– Verhit 2 liter water en 2 eetlepels zout in een pan.
– Voeg 50 gram Garhwal-theebladeren toe en laat het zachtjes 20-25 minuten koken.
– Zeef het mengsel zodat de theebladeren eruit worden gehaald.
– Voeg 1 eetlepel kurkuma toe aan de thee.
– Roer en laat het even staan.
– Tamarindepulp en kokosmelk kunnen ook aan khaar worden toegevoegd.

Khaar is een van de gezondste drankjes die u kunt drinken. Het is rijk aan antioxidanten en heeft tal van gezondheidsvoordelen. Het drinken van khaar kan de spijsvertering verbeteren, de bloeddruk verlagen en het immuunsysteem versterken. Dit traditionele drankje is dus zeker de moeite van het proberen waard.

FAQ’s

1. Wat zijn de hoofdingrediënten van khaar?
– De hoofdingrediënten van khaar zijn theebladeren, kurkuma en water.

2. Hoe kan ik khaar bereiden?
– Khaar kan op verschillende manieren worden bereid, maar een eenvoudig basisrecept is om Garhwal-theebladeren toe te voegen aan gekookt zout water en kurkuma toe te voegen aan het mengsel.

3. Is khaar gezond?
– Ja, khaar is gezond vanwege de antioxidanten die het bevat. Het heeft tal van gezondheidsvoordelen inclusief het verbeteren van de spijsvertering, het verlagen van de bloeddruk en het versterken van het immuunsysteem.

4. Is khaar alleen beschikbaar in India en Pakistan?
– Khaar is populair in India en Pakistan maar kan worden bereid overal waar de juiste ingrediënten verkrijgbaar zijn.

5. Kun je khaar drinken met suiker?
– Traditioneel wordt khaar zonder suiker gedronken, maar sommige mensen geven de voorkeur aan een zoetere smaak en voegen suiker toe.