Krabt uw kat aan de deur? 4 effectieve tips!

Veel katten houden helemaal niet van gesloten deuren. Zodra een deur gesloten is, beginnen ze eraan te krabben en luid te klagen. Het gedrag kan erg vervelend zijn, vooral ’s nachts.

Afbeelding / Foto: Kat krabt de deur af

Het krabben aan het deurtje van een kat kan echter niet alleen de zenuwen van eigenaren van gezelschapsdieren belasten, maar ook schade veroorzaken. Als een kat bijvoorbeeld vaak aan de deur van het appartement krabt, kan deze aanzienlijke krassen hebben, die duur kunnen blijken te zijn, vooral voor huurders.

Maar zelfs eigenaren willen zeker niet tevreden zijn met krassen na het krassen op de deur, waardoor reparaties noodzakelijk zijn.

Het is heel goed mogelijk om te voorkomen dat de tijger aan de deur krabt. Dat vraagt in de eerste plaats om consistentie. Daarnaast kunnen sommige gedragsregels u helpen om uw kat te trainen om aan de deur te krabben.

Waarom krabben katten aan gesloten deuren?

Katten krabben om verschillende redenen. Vaak zijn dit volledig natuurlijke gedragingen die de territoriummarkering of klauwverzorging dienen. Als uw kat de bank of het behang krabt, kan dit worden verklaard door het natuurlijke gedrag en moet het worden afgeleid naar objecten zoals de krabpaal.

Dit ziet er echter anders uit bij het krabben aan de deur. In de regel zijn dit geen natuurlijke basisbehoeften, maar meestal zijn er andere redenen voor het gedrag.

De meeste fluwelen poten krabben gesloten deuren omdat ze bij de eigenaar van het huisdier willen komen. Daarom kan dit gedrag vaak ’s nachts worden waargenomen wanneer katteneigenaren hun slaapkamerdeur op slot doen.

Andere katten vertonen het gedrag ook overdag, bijvoorbeeld wanneer de badkamer of voordeur sluit en ze niet meer bij de eigenaar van het huisdier kunnen komen.

Weer andere viervoeters daarentegen hebben een bijzonder sterke afkeer van afgesloten ruimtes. Zodra een deur op slot zit, beginnen ze te krabben en te miauwen. In deze situatie zijn de dieren erg onzeker en kunnen ze zelfs in paniek raken.

Onze winnaar van de kattenvoertest

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:

10Cat spullen

Code gekopieerd!

Nu inwisselen

Kat krabt aan de deur? Hoe u uw kat kunt laten wennen aan krabben

Afbeelding / Foto: Kat krabt de deur af
Regelmatige training en positieve bekrachtiging met traktaties zijn het geheim van hoe u kunt voorkomen dat uw kat aan de deur krabt – Beeld: Cozy nookje / Shutterstock.com

Krabt uw kat aan de deur? Het zou zeker bij deze Stel zijnHet is gemakkelijker om de deuren te allen tijde open te houden, zodat uw tijger overal en altijd naartoe kan. In werkelijkheid is dit echter moeilijk en hoeft dit ook niet zo te zijn. Want met een training kun je voorkomen dat de kat aan deuren krabt:

1. Gewend kat aan gesloten deuren

In deze eerste stap laat je je kat wennen aan afgesloten ruimtes. Om dit te doen, betreed je de kamer met je fluwelen poot en sluit je de kamerdeur. Je kat krijgt dan een beloning, bijvoorbeeld door positieve spraak, aaien, spelen of een traktatie.

In het verdere verloop wordt de deur weer geopend. Deze eerste stap moet meerdere keren per dag worden herhaald gedurende een periode van een week. Zorg ervoor dat je de training in verschillende ruimtes doet.

Al snel zal je kat de gesloten ruimtes niet meer alleen negatief ervaren, maar verbinden met iets positiefs. Als uw kat merkbaar kalm blijft bij het sluiten van de kamerdeur en zelfs haar beloning verwacht, kunt u langzaam de tweede stap zetten.

2. Laat je kat wennen aan een afgesloten ruimte zonder eigenaar van een huisdier

In deze trainingsstap ga je verder zoals voorheen, maar alleen je kat is in de gesloten ruimte. Met de deur scheid je ze van je.

Ga voorzichtig te werk en laat ze langzaam wennen aan de nieuwe situatie. Sluit daarom de deur slechts een paar seconden, open deze dan en de kat ontvangt zijn gebruikelijke beloning.

Na verloop van tijd kunt u de intensiteit van de oefening verhogen door de hoeveelheid tijd die uw kat heeft om alleen te blijven in de afgesloten ruimte te verlengen. Als het in het begin slechts een paar seconden is, kan uw kat na een paar dagen een paar minuten achter de gesloten deur zitten. Zorg ervoor dat ze in deze tijd niet miauwt of krabt.

De training was succesvol als je kat rustig blijft achter de gesloten deur. Als u de kamer sluit en uw kat krabt aan de deur, herhaal dan de training en vertraag.

3. Gedrag bij het krabben aan deuren ’s nachts

Afbeelding / Foto: Kat krabt aan de deur
Als je kat de slaapkamer niet in mag, moet je ’s nachts standvastig blijven: als je toegeeft aan het krabben aan de deur en miauwen, ben je verloren!

Bij de training zou het nachtelijke deurkrabben ook overbodig moeten zijn. Want je dier heeft begrepen dat er weer een deur opengaat en dat gesloten kamerdeuren niet slecht hoeven te zijn. Als het echter in de nachtelijke uren gebeurt dat uw kat opnieuw aan de deur krabt, geef dan niet toe.

Aanbevolen lectuur: Wanneer de kat meubels krabt…

Het krabben en janken mag niet beloond worden door de deur te openen. Als uw huisdier de slaapkamer niet mag betreden tijdens de nachtelijke uren, dan mag er geen uitzondering op deze regel zijn.

Voor de nachtelijke eetlust kunt u voedsel voor uw huisdier verstrekken. Daarnaast helpt het vaak als de kat het overdag drukker heeft. Uitgebreide spelletjes in de avond kunnen helpen om ervoor te zorgen dat het nachtdier zich ’s nachts niet verveelt en daarom probeert bij de eigenaar van het huisdier te komen.

Met speelgoed dat ook ’s nachts beschikbaar is voor uw kat, kan ze zichzelf afleiden als dat nodig is. Goed geschikt hiervoor zijn bijvoorbeeld ballen of speciaal activiteitenspeelgoed. Speelgoed zoals kattenvissen met lange lijnen of iets dergelijks mag daarentegen niet onbeheerd door het dier worden achtergelaten, omdat het risico te groot is dat uw dier gewond raakt.

Als uw kat het bijzonder moeilijk vindt om te wennen aan de dag- en nachtritmes van mensen, kunnen bachbloesems in sommige gevallen ook helpen. Bepaalde Bachbloesems zijn bijvoorbeeld goed voor katten die niet graag alleen zijn of die zelfs reageren op alleen zijn met stress of angst.

4. Nog meer tips voor een succesvolle workout

Voor een succesvolle training is het niet alleen belangrijk om verschillende trainingsstappen te volgen, maar is het ook belangrijk om andere basistrainingselementen te overwegen. Deze omvatten met name:

  • Gevolg: Het is belangrijk zodat uw huisdier kan vertrouwen op uw gedrag. Het moet begrijpen dat het niet verder komt met zijn gedrag. Als je toegeeft, moet je helemaal opnieuw gaan trainen en is het moeilijker om de kat van het ongewenste gedrag af te houden.
  • Geduld: De consistente training moet voor een land zijnIn het Verenigd Koninkrijk is dit niet het geval. Dit kan veel geduld van de eigenaar van het huisdier vergen. Het is echter de moeite waard om kalm en geduldig te werk te gaan, omdat uw huisdier zich daarna ook rustiger zal gedragen.
  • Kleine trainingsstappen: Verwacht niet te veel van je kat en pas het tempo aan de individuele ontvankelijkheid van het dier aan. Kleine stapjes leiden beter tot succes dan een te snelle en ongeduldige afgeronde training.
  • Positieve bekrachtiging: Schelden leidt tot niets bij katten. Dit kan het gedrag zelfs verergeren en de vertrouwensrelatie met elkaar negatief beïnvloeden. Het is beter om met positieve bekrachtiging te werken. Als je kat zich correct gedraagt, laat het dan zien door middel van beloningen. Verkeerd gedrag wordt genegeerd, wat je kat leert dat dit nergens toe leidt.

Opsluiting is niet geschikt als trainingsmaatregel voor katten

Je kat moet niet van meet af aan leren dat opsluiten in een kamer een soort straf is en dus iets negatiefs. Het zal ook nergens toe leiden, omdat je kat niet kan begrijpen waarom hij opgesloten zit.

Het kan echter niet altijd worden vermeden, zodat een kat bijvoorbeeld in een kamer wordt opgesloten tijdens een verhuizing of renovatie. Dan moet u ervoor zorgen dat uw huisdier niets mist tijdens het verblijf in de kamer. Zorg ervoor dat je je fluwelen poot voorziet van de kattenbak, evenals voedsel en water. Ook een gezellig hoekje en speelgoed zijn belangrijke elementen die stress kunnen voorkomen of verminderen.

Uitgelichte afbeelding (boven): Africa Studio / Shutterstock.com