Mijn kat eet niet meer – oorzaken en tips

Eet je kat niet meer? Plotseling verlies van eetlust bij katten kan van tijd tot tijd optreden, met veel mogelijke oorzaken. Gevoelige katten kunnen bijvoorbeeld weigeren te eten vanwege stress. Of Miez is niet tevreden met de keuze van het eten.

Als, naast de zogenaamde inappetentie, andere typische symptomen van ziekte optreden, zoals koorts of vermoeidheid, moet een dierenarts worden geraadpleegd.

Mijn kat eet niet meer

Wil je kat niet eten? De belangrijkste feiten in een notendop:

Kattenmelk

De kat eet niet meer – mogelijke oorzaken in één oogopslag

Als je kat plotseling niet meer wil eten, moet je hem goed in de gaten houden om erachter te komen waarom. Er zijn veel verschillende mogelijke oorzaken van verlies van eetlust bij katten:

Medisch spreekt men van Inappetentie of Anorexiewanneer een kat niet eet.

Van nature eten katten veel kleine maaltijden per dag. Het probleem: als de kleine roofdieren niet eten, verliezen ze steeds meer van hun hongergevoel. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk de trigger voor de weigering om te voeden te achterhalen en deze cyclus te doorbreken.

Wat zijn mogelijke redenen waarom mijn kat stopt met eten?

Kat weigert te eten
De kat eet niet? Vaak zijn de redenen hiervoor onschuldig.

Als je kat minder of helemaal niet eet, kan het zijn dat ze al vol zit. Katten met vrije doorgang worden bijvoorbeeld graag gevoerd door de buurman. Misschien smaakt het eten dat ze daar krijgt gewoon beter dan het eten thuis? Je moet je buren benaderen en hen vragen om je kat niet te voeren.

Misschien was de jacht succesvol en heeft je kat al een muis met plezier gegeten? Dan is er waarschijnlijk geen ruimte meer om te eten!

Er zouden ook katten moeten zijn die restjes beroven of het organisch afval plunderen… Als je kat gewoon al vol zit, heeft het verlies van eetlust snel voor zichzelf gezorgd. Zolang er geen verdere symptomen van de ziekte zijn, hoeft u zich geen zorgen te maken.

Katten zijn erg kieskeurig over voedsel

Als het gaat om hun kattenvoer, zijn de meeste huistijgers echte gewoontedieren! Een verandering van voedsel leidt er vaak toe dat de kat niet of nauwelijks wil eten.

Katten kunnen zelfs zo gevoelig zijn dat ze het merken als de fabrikant een wijziging in de formulering van het diervoeder heeft aangebracht. Vooral goedkoop kattenvoer bevat dierlijke bijproducten in een voortdurend veranderende samenstelling – hier wordt verwerkt, wat momenteel goedkoop is. Het kan gebeuren dat de kat ineens niet meer lekker smaakt.

Het weigeren van voedsel kan echter ook een beschermende reflex van de kat zijn: geopend natvoer is na 2-3 dagen niet langer eetbaar. Als het niet luchtdicht in de koelkast wordt bewaard, zal het nog eerder bederven.

Droogvoer is langer houdbaar dankzij veel conserveermiddelen, maar kan nog steeds een ranzige smaak krijgen als het verkeerd wordt bewaard, wat katten vermijden. Droog voedsel moet worden bewaard in de originele verpakking, hermetisch afgesloten en beschermd tegen licht en hitte.

Maar niet alleen het verkeerde of bedorven kattenvoer zorgt ervoor dat katten niet meer eten. Gebrek aan hygiëne kan ook de oorzaak zijn! De voerbak moet minstens dagelijks worden vervangen. Het komkussen moet ook schoon worden gehouden. En eigenlijk logisch: katten eten niet graag in de buurt van hun kattenbak…

Lees ook:   Khmer kattenluik

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:

10Cat spullen

Code gekopieerd!

Nu inwisselen

Stress kan katten op de buik raken

Stress is niet altijd zichtbaar voor katten, maar is toch vaak de reden wanneer katten ineens niet meer willen eten.

Katten zijn zeer gevoelige dieren en kunnen snel van het pad worden gegooid door veranderingen in hun omgeving. Stresstriggers kunnen bijvoorbeeld een verhuizing zijn, de geboorte van een baby, een nieuw huisdier of zelfs gewoon een nieuw meubelstuk.

Gevoelige katten eten niet, zelfs niet als er te veel drukte is rond hun voederplaats. Dit kunnen harde geluiden zijn of te veel openbaar verkeer. Bovendien zijn katten gestrest wanneer hun voederplaatsen te dicht bij elkaar liggen.

Stress zorgt ervoor dat een kat minder of helemaal niets eet. Niet elke stress kan worden vermeden, maar je moet zoveel mogelijk attent zijn.

Dit helpt katten tegen stress

 1. Uw kat heeft altijd een Zich terugtrekkenwaar ze haar rust heeft.
 2. Voederplaatsen moeten ver genoeg uit elkaar liggen om afgunst (en dus stress) te voorkomen.
 3. Kattenferomonen hebben een kalmerend effect op katten, helpen vooral bij een verhuizing, kattenreünies of andere veranderingen in het leven van de kat.

Ingeslikte vreemde voorwerpen of haarballen

De voorwerpen die het vaakst door katten worden ingeslikte zijn onder andere draden, vulmateriaal van kattenspeelgoed, haarbanden of andere kleine onderdelen, zoals de dierenwelzijnsorganisatie International Cat Care in samenwerking met Amerikaanse dierenartsen heeft ontdekt.

Ingeslikte voorwerpen kunnen het hele spijsverteringskanaal van een kat blokkeren en dus zelfs potentieel levensbedreigend zijn.

Naast verlies van eetlust vertonen katten andere symptomen wanneer ze een vreemd lichaam hebben ingeslikt:

Denk je dat je kat iets heeft ingeslikt? Dit is wat te doen:

Als u heeft waargenomen dat uw kat een vreemd voorwerp heeft ingeslikt, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

Als je alleen maar vermoedt, probeer dan je kat in de bek te kijken.

Als u niets kunt zien, maar uw kat heeft enkele van de bovenstaande symptomen, moet u ook naar de dierenarts gaan. Bovendien moet u uw kat geen voer aanbieden totdat de kwestie is opgelost, anders kan dit tot verdere complicaties leiden.

kat heeft geen eetlust vanwege haarballen
Regelmatig kammen verwijdert los haar, waardoor de vorming van haarballen wordt voorkomen

Vergelijkbaar met ingeslikte vreemde voorwerpen, Haarballen zorg ervoor dat een kat niet eet. Bij het verzorgen pakken katten haar op via hun ruwe tong en slikken het door. Van tijd tot tijd stikken katten deze haarballen en braken ze uit.

Als er haarballen in de maag van je kat zitten, kan dit het voedingsgedrag veranderen. Daarom kan verlies van eetlust optreden tijdens de vachtverandering van de kat in de lente en de herfst.

Haarballen kunnen erg gevaarlijk zijn:

In zeldzame gevallen kunnen vastzittende haarballen zelfs een Ileus oorzaak. Dit is een levensbedreigend medisch noodgeval waarin dierenartsen snel moeten handelen.

Hoe herken je een darmobstructie bij een kat? Ze zal braken, het braaksel ruikt naar uitwerpselen.

Tips tegen haarbalvorming bij katten

 1. Moutpasta helpt bij de vertering van haar, waardoor wordt ingewerkt op de vorming van haarballen.
 2. Kattengras stelt katten in staat om ingeslikt haar regelmatig te braken.
 3. Met verhoogde Borstelen en kammen u kunt uw kat helpen om minder storende haarballen te vormen, vooral op het moment van de vachtverandering. Het is de beste methode om het losse haar te verwijderen met de Furminator en zo de vorming van haarballen voorkomen.

Gebitsproblemen zijn pijnlijk bij het eten

Tandsteen leidt snel tot gingivitis.

In het geval van pijnlijke gebitsproblemen is het begrijpelijk als een kat helemaal niet of slechts een beetje eet. Dit kunnen defecte tanden zijn, maar ook een verwonding in de mondholte of ontstoken tandvlees veroorzaakt door tandsteen.

Lees ook:   Serengeti kattenbrokken

Een blik in de mond kan vaak helpen om het probleem te identificeren.

Is er bijvoorbeeld tandsteen, zit er een tand los, zie je een verwonding of bloed? Laat je kat dan onderzoeken door een dierenarts. Speekselvloed, smakken en een veranderde, sterke slechte adem kunnen ook een indicatie zijn van ontsteking of ziekte.

Vooral bij oudere katten kunnen frequente tand- en tandvleesproblemen de oorzaak zijn van een voedselweigering.

Omstandigheden waarbij je kat weinig of helemaal niet eet

Weigering om te voeden is vaak een bijwerking van een ziekte. Wij mensen voelen hetzelfde: als we echt ziek zijn, hebben we vaak geen eetlust. Enkele van de meest voorkomende aandoeningen bij katten die verlies van eetlust kunnen ervaren, zijn:

Een Gastro-intestinale infectie of een Indigestie voedsel dat niet verteerbaar is voor katten is meestal de oorzaak van ziektegerelateerd verlies van eetlust bij kattenn. Het dier eet hier instinctief een tijdje niets om het spijsverteringskanaal te verlichten.

Katten kunnen ook snel verkouden worden in het koude en natte seizoen. Een verstopte neus en het verzwakte reuk- en smaakvermogen verminderen dan de eetlust.

Naast de genoemde ziekten kunnen bepaalde medicijnen en vaccinaties ook de maag van de kat raken. Zelfs na een operatie onder narcose zullen de meeste katten voedsel weigeren of weinig eten.

Als je het gevoel hebt dat je kat niet eet omdat ze ziek is, kijk dan uit voor bijkomende symptomen van de ziekte:

Is mijn kat ziek? Mogelijke bijkomende symptomen van weigering om te voeden

Als er echt een ziekte achter het verlies van eetlust van uw kat zit, zullen er meer symptomen optreden. Typisch zijn:

Mijn kat eet niet – wanneer moet ik naar de dierenarts?

Als uw kat plotseling stopt met eten, moet u het eerst zorgvuldig observeren. Komt ze anders vrolijk over?

Vergadering van een of meer van de bovenstaande symptomen benader je kat, je moet ga naar een dierenarts. Een onderzoek kan een ernstige orgaanziekte of virale infectie uitsluiten of een vroege behandeling mogelijk maken. Een bloedmonster en een echografie of röntgenonderzoek kunnen nodig zijn als de symptomen onduidelijk zijn.

Zelfs van een verkoudheid of een gastro-intestinale infectie kan uw kat sneller herstellen met de juiste medicatie.

Ook als je kat langer dan 24 uur wil niet eten, je moet haar naar de dierenarts brengen. In tegenstelling tot honden is het lichaam van de kat niet ontworpen om lange tijd zonder voedsel te zitten.

De poging om de vetreserves om te zetten in energie overbelast de lever snel. De lever wordt dan dik, men spreekt van de Hepatische lipidose. In het ergste geval dreigt een potentieel fataal leverfalen. Bijzonder risico lopen katten met overgewicht, maar ook kittens en oude dieren.

Als u niet zeker weet of u uw kat naar de dierenarts moet brengen of hoe lang u kunt wachten: Over het algemeen moet u naar uw onderbuikgevoel luisteren en liever iets doen Aan Wees voorzichtig dan te weinig.

Hoe u uw kat kunt aanmoedigen om te eten

Als u stress hebt geïdentificeerd als een trigger voor het verlies van eetlust van uw kat, is de Stress triggers worden geëlimineerd. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk, een zet is bijvoorbeeld moeilijk terug te draaien.

Gestreste katten worden altijd geholpen door veel genegenheid van hun verzorger. Ze mag echter ook niet worden lastiggevallen.

Zorg ervoor dat het kattenvoer altijd lekker fris is en de voerplaats schoon is. Nat voedsel moet altijd op kamertemperatuur worden geserveerd, dan is het verteerbaar. Je kunt het ook gemakkelijk opwarmen om het nog aantrekkelijker te laten ruiken voor je fluwelen poot.

Als een ziekte de oorzaak is, moet u eerst de instructies van uw dierenarts volgen. Dien de voorgeschreven medicatie en alle aanbevolen speciale voedingsmiddelen toe zoals besproken. Het is belangrijk om niet te vergeten om medicatie aan uw kat te geven en om aan de tijd te houden.

Lees ook:   York Chocolate Cat namen

Continuïteit geeft uw kat zekerheid

Zoals gezegd houden katten van vaste routines en hebben ze allerlei gewoontes waar ze niet zonder willen.

Hier is het belangrijk om zoveel mogelijk rekening te houden met je kat, vooral als het gaat om zijn voedsel. Voer ze op vaste tijden en altijd op hun vaste voederplaats.

Veranderingen van voedsel bij katten mogen alleen om geldige redenen worden aangebracht. Bijvoorbeeld als de dierenarts een speciaal voer voor uw kat aanbeveelt om redenen van ziekte.

Of als u uw kat wilt laten wennen aan een kattenvoer van hogere kwaliteit. Omdat een gezond natvoer veel ziekten voorkomt en de voorkeur heeft boven droogvoerNl!

Fooi: Het beste kattenvoer vind je in onze kattenvoertest.

Mijn oude kat eet niet meer – wat kan ik doen?

Een oude kat eet niet meer en trekt zich terug
Het is normaal dat katten minder eten naarmate ze ouder worden. Maar ziekten komen ook vaker voor.

Het is typerend dat katten op oudere leeftijd steeds minder eetlust hebben en dus minder eten.

Uiteindelijk worden oudere dieren vervoerder en minder bewegen. Het ziet er anders uit als je oude kat niet eet en zich terugtrekt. Of als andere tekenen van ziekte zoals koorts en apathie worden toegevoegd:

Ziekten zoals nierinsufficiëntie, ziekten van de lever of schildklier komen ook vaker voor op oudere leeftijd. Voor al deze ziekten zou verlies van eetlust een teken zijn. Daarnaast hebben oude katten ook veel meer kans op problemen met hun gebit, wat ook kan leiden tot voedselweigering.

In het geval van oude katten, daarom, regelmatige controles bij de dierenarts verplicht. In overleg met de dierenarts kan een speciaal voer voor de preventie van typische leeftijdsgebonden ziekten bij katten ook nuttig zijn.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Als je kat anders fit lijkt, kun je een maaltijd wachten, dus 4-6 uur. Ze is waarschijnlijk gewoon vol omdat ze iets aan de andere kant heeft gegeten. Of ze heeft een kleine maagklachten, bijvoorbeeld omdat ze aan de verkeerde plant heeft geknabbeld.

Maar als je kat ziek lijkt, wacht dan niet langer en breng haar naar de dierenarts. Koorts, apathie, braken, diarree of veranderd gedrag duiden op ziekte bij katten.

Katten zijn van nature niet ontworpen om langer zonder voedsel te zitten. Ze vangen 6-12 muizen per dag in het wild en eten dus veel kleine maaltijden.

Het wordt gevaarlijk als een kat langer dan 24 uur niets eet. Vervolgens probeert het lichaam vetreserves te verbranden, die de lever snel kunnen overbelasten, vooral bij oude katten en dieren met overgewicht.

Vermijd stress voor je kat. Zorg ervoor dat ze altijd een rustige plek heeft waar ze zich ongestoord kan terugtrekken. Ook vrijheid is goed voor de gemoedsrust van je kutje.

Verander indien mogelijk hun gebruikelijke voedsel niet. Serveer het minstens drie keer per dag aan haar op ongeveer dezelfde tijden. Ook belangrijk: Voer je kat altijd op dezelfde plek en let op netheid.

Daarnaast moet u regelmatig bij uw kat worden gecontroleerd door de dierenarts!

Verlies van eetlust in combinatie met braken duidt op een gastro-intestinale infectie bij katten. Er kunnen echter ook wormen zijn (schuimig braaksel, eventueel met wormdelen), een ingeslikt vreemd lichaam, haarbalvorming of vergiftiging.

In alle gevallen treden verschillende bijwerkingen op. In geval van koorts, diarree, apathie, agressief gedrag, lethargie of sterke speekselvloed, moet u onmiddellijk naar de dierenarts gaan!

Veel ziekten kunnen inappetentie bij katten veroorzaken. Vaak is het een gastro-intestinale ziekte of een verkoudheid die de eetlust van katten bederft.

Maar ook organen zoals de lever, nieren, schildklier of alvleesklier kunnen door ziekte beschadigd raken.

Kattenziekten veroorzaakt door virussen zoals FIP of kattengriep hebben ook voedselweigering als symptoom.

Let op andere ziekteverschijnselen bij uw kat en raadpleeg zo vroeg mogelijk een dierenarts.

Als een verandering van voedsel nodig is voor uw kat, moet dit zorgvuldig worden gedaan.

Om ervoor te zorgen dat ze het nieuwe voedsel accepteert, moet slechts een kleine hoeveelheid ervan worden gemengd met het gebruikelijke voedsel.

Als de kat dit voedselmengsel eet, kan het aandeel van het nieuwe voedsel geleidelijk worden verhoogd en dat van het oude voedsel worden verminderd.

Voedselveranderingen hebben alleen zin als een beter kattenvoer of een speciaal voer moet worden gevoerd vanwege ziekte.

Als je kat geen zin heeft om te eten, kun je haar natvoer lekker maken door het iets op te warmen. Het ruikt bijzonder intens. Een paar scheuten zalmolie over het voedsel zullen ook de eetlust van uw kat opwekken.

Bron van afbeeldingen:

 • Uitgelichte afbeelding (boven): Vladeep / Shutterstock.com
 • 2. van bovenaf: White_horse / Shutterstock.com
 • 3e van bovenaf: Mary Swift / Shutterstock.com
 • 4. van bovenaf: tugol / Shutterstock.com
 • 5. van bovenaf: RJ22 / Shutterstock.com
 • 6. van bovenaf: Stock-Asso / Shutterstock.com
 • 7. van bovenaf: Danielle Armstrong / Shutterstock.com