“Mijn kat likt me!” – Waarom sommige katten hun mensen schoonmaken

Katten brengen vele uren per dag door met zichzelf te “likken”. Maar zelfs mensen worden in sommige gevallen aan deze procedure onderworpen. Misschien heeft je kat je al eerder gelikt terwijl je haar aaide?

Afbeelding / Foto: Kat likt menselijke hand

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom uw kat zich zo gedraagt. Maar je kunt er in ieder geval vanuit gaan dat ze je leuk vindt en het je wil laten zien. In tegenstelling tot wat veel mensen aannemen, zijn katten ook zeer sociale wezens die graag hun soortgenoten likken en dit gedrag overdragen op mensen die ze leuk vinden.

Elkaar likken is een belangrijk sociaal gedrag bij katten

Bilb / Foto: Twee katten die elkaar schoonmaken
Wederzijdse verzorging is een teken van genegenheid bij katten. Dus als je kat je likt, kun je je vereerd voelen! Beeld: Nublee bin Shamsu Bahar / Shutterstock.com

Veel katten houden van hun zelfredzaamheid en onafhankelijkheid. Maar de viervoeters zijn van nature geen pure eenlingen. Ze leven ook heel anders, afhankelijk van de omgevingssituatie, soms in groepen. Ze communiceren met sociale partners en leven soms in familie-achtige structuren.

Dienovereenkomstig hebben ze een hoog niveau van sociaal gedrag. Ze versterken het sociale gedrag door verschillende maatregelen, waaronder het likken van elkaar. De katten verzorgen elkaar is dan ook niet ongewoon bij deze sociale dieren. Het wederzijdse likken kan verschillende redenen hebben.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:

Lees ook:   Carnilove Kattenvoer Review

10Cat spullen

Code gekopieerd!





Nu inwisselen

Redenen voor wederzijds likken bij katten

  • Versterking van de sociale relaties: Door elkaar te likken versterken ze hun sociale relatie met elkaar. Dit kan helpen om spanningen te voorkomen en de groepsgemeenschap te versterken.
  • Let op bontgeuren: Likken kan ook dienen om te wennen aan de vachtgeur van een soortgenoot. Door het intensieve likken kunnen ze de geur beter onthouden.
  • Verander vachtgeuren: Katten hebben een zeer gevoelig reukvermogen. Als een soortgenoot, die uit een vreemde omgeving kan komen, anders ruikt dan normaal, merken ze dit onmiddellijk op. Door de vacht te likken, herstellen ze de gebruikelijke geur.
  • Verzorging van moederdieren: Aan de andere kant zijn moeders ook gewend om hun kittens te likken voor verzorging en als een manier om de band met elkaar te versterken.

Het feit dat een kat likt kan dus verschillende greens produceren.Het moet echter altijd worden beschouwd als een vorm van genegenheid. In de dierenwereld kan zelfs worden waargenomen dat deze dieren individuele katten in de groep kiezen, waar ze bijzondere aandacht aan besteden. Zo heb je een favoriet die graag veel gelikt wordt.

Lees ook:   Moderna kattenbak Maryloo - recycled aquarelle 39 X 52 X 22 CM

Dit hoeven geen verwante katten te zijn, maar ook soortgenoten die goed zijn voorzien van dit soort verzorging.

Kat reinigt mensen: daarom likt je kat je graag

Afbeelding / Foto: Kat likt me af
Je kat likt je hand omdat ze je leuk vindt en je wil schoonmaken – Beeld: Pashin Georgiy / shutterstock.com

Als je kat je met zijn tong likt, kan dit gezien worden als een sociaal gebaar en dus ook als een soort genegenheid, net als bij dieren. Omdat een kat zijn huisdiereigenaar begrijpt als een soortgenoot, met een speciale betekenis.

Sommige katten likken graag de hand van hun baasje of likken hun haar. Zelfs het gezicht wordt door menig huistijger niet gespaard.

De meeste katten zijn echter erg zuinig met dit soort uitingen van sympathie. Hoewel veel honden vaak mensen likken, wordt dit veel minder waargenomen bij katten en varieert dit sterk van dier tot dier.

Het likken van de eigenaar van het huisdier kan niet alleen worden gezien als een liefdesverklaring, maar dient ook veel katten om hun eigenaar te markeren. Als uw kat zijn ruwe tong over uw huid laat lopen, laat hij zelfs de fijnste geurdeeltjes achter. Dit merk je als mens niet, maar een kat verandert met dit gedrag de geur van zijn omgeving en alles wat voor hem belangrijk is.

Iedereen die als mens door een kat wordt schoongemaakt, hoort erbij en moet dienovereenkomstig ruiken.

Aan de andere kant kan een kat ook proberen een vreemde geur te verwijderen door er bewust aan te likken. Als je bijvoorbeeld eerder in een huishouden zat met een vreemde kat, dan draag je een vreemde geur bij je mee naar huis. Dit kan er ook voor zorgen dat je kat van de geur afkomt door met zijn tong te poetsen.

Katten likken instinctief

Voor katten is likken vanaf het begin onderdeel van het leven. Direct na de geboorte worden ze van boven naar beneden grondig gelikt door hun moeder. Op deze manier zorgt de kattenmoeder ervoor dat haar kittens worden schoongemaakt en de ademhaling wordt ondersteund.

Lees ook:   Angorakat kattenluik

Nog een paar weken moet de moeder de verzorging voor haar jongen overnemen. Later likken katten zichzelf. Dit is niet alleen voor verzorging, maar zorgt ook voor een verbeterde bloedsomloop, afkoeling in de zomer en kan zelfs helpen stress te verminderen. Katten zien likken dan ook vanaf het begin als iets positiefs.

Zelfs als ze elkaar likken en zelfs jou als mens opnemen, is dit een bewijs van hun genegenheid: ze willen voor hun mens zorgen en hem instinctief laten zien dat hij van hen is.

In ruil daarvoor kun je je kat niet likken, maar aaien of, als ze het leuk vindt, borstelen kan hetzelfde effect hebben, waardoor de vertrouwensrelatie en de relatie met elkaar worden versterkt.

Uitgelichte afbeelding: Ingus Kruklitis / Shutterstock.com

Leestips:

  • De kat rent als een gek door het appartement – Wat zit er achter de “5 minuten” van de kat?
  • Daarom houden katten vooral van dozen en dozen
  • Melk schoppen bij katten – Waarom “lopen” volwassen katten ook?