Mogen katten melk drinken?

Een kat die met genot nipt aan een kom melk – een idyllisch plaatje. Veel mensen geloven dat het heel normaal is om een kat koemelk te drinken te geven. Dat het een heel bijzondere beloning is.

Maar mogen katten melk drinken? Natuurlijk, onze huistijgers zijn zoogdieren, die als baby de moedermelk van hun moeder drinken. Dus de vragen die over dit onderwerp opkomen zijn:

  • Tolereren katten koemelk?
  • Is melk gezond voor katten?
  • Welke soorten melk mogen katten drinken?

In dit artikel vind je alle antwoorden!

Mogen katten melk drinken?

Katten en melk – De belangrijkste feiten in een notendop

Kattenmelk

Waarom katten graag melk drinken

Zoogdieren worden in de eerste levensfase door hun moeder gezoogd. Aanvankelijk krijgen ze zelfs melk als hun enige voedsel.

Hierdoor kennen kleine katten de smaak uit hun eerste levensfase en zijn ze eraan gewend. Daarom zul je nog steeds een grote voorkeur voor deze witte drank opmerken in veel volwassen bontneuzen.

Veel katteneigenaren vermoeden ook dat het te wijten is aan de lichte zoetheid van de
Drinken. Dit is echter niet waar. Het is zelfs
Er werd van uitgegaan dat katten helemaal geen zoete smaak waarnemen.
kunnen.

Hiervoor kunnen katten zeker Vet in koemelk geur, die erg aantrekkelijk is voor onze bontneuzen.

Vet en de herinnering aan moedermelk zorgen ervoor dat bijna geen kat zomaar langs een bak melk kan lopen.

Waarom katten van melk houden, hebben we verduidelijkt. Maar mogen katten wel melk drinken? Is het gezond voor hen?

Melk is ongezond voor katten

Natuurlijk, moedermelk of als alternatief opfokmelk is essentieel voor kleine kittens om gezond op te groeien. Bij volwassen katten ziet het er anders uit:

Melk is geen natuurlijk voedsel voor katten. De natuur voorzag er niet in dat een volwassen kat de moedermelk van de koesoort dronk. Wanneer een kat melk drinkt, heeft de mens zijn handen in het spel gehad.

Spijsverteringsproblemen

Kat met winderigheid als gevolg van lactose-intolerantieKort nadat een kat is “gespeend” en zich voedt met vast voedsel, neemt de productie van het enymlactase af. Dit enzym is nodig om lactose af te breken tijdens de spijsvertering.

Volwassen katten zijn lactose-intolerant – dit is heel natuurlijk en geen probleem, zolang de mens geen melk voor zijn fluwelen poot zet.

Melk met lactose kan worden gebruikt bij katten Opgeblazen gevoel, diarree en pijn lood.

Als u uw kat regelmatig melk geeft, kunnen zich zelfs een chronische diarree en andere chronische darmziekten tot darmontsteking ontwikkelen.

Overgewicht

Kat overgewicht door melkAls je je kat regelmatig melk geeft, kan ze snel overgewicht krijgen!

Het probleem: katten krijgen meestal melk als beloning, als kleine aandacht. En dit naast het reguliere eten.

Lees ook:   Savic Kattentoilet Leo - Kattenbak - 46 x 64 x 45 cm Grijs Wit

Maar Melk bevat veel calorieën. Zowel vet, eiwitten als in de meeste gevallen lactose zullen de schubben van uw kat omhoog doen schieten.

Want: Melk bevat veel calorieën, maar maakt je kat Niet moe! Dus je voedt je kat waardeloze calorieën als je haar melk geeft.

Gebitsproblemen en slechte adem

Gebitsproblemen bij katten en een slechte adem(Koe) Zoals reeds vermeld, bevat melk lactose. Net als andere suikers, lactose niet goed voor de tanden van je kat.

Katten die regelmatig melk te drinken krijgen, krijgen frequente cariës en plaque. Dit kan op zijn beurt resulteren in tandsteen en gingivitis en, in het ergste geval, tandverlies.

Het feit dat melk de tandheelkundige gezondheid van uw kat negatief beïnvloedt, kan ook een onaangename slechte adem veroorzaken.

Leverschade

Leverschade bij katten veroorzaakt door melkAls een kat regelmatig melk krijgt, zal hij meestal niet alleen te veel calorieën consumeren, maar ook te veel vet record.

Als het lichaam van een kat permanent wordt voorzien van te veel vet, kan dit leiden tot een overbelasting van de lever.

Als gevolg hiervan, in sommige gevallen, Leverschade een gevolg zijn van de regelmatige melkconsumptie van een bontneus.

Lactosevrije melk en kattenmelk bevatten ook vet.

Vanuit gezondheidsoogpunt is het geen goed idee om melk aan je kat te geven. Maar bij katten en melk is het zoals zo vaak: de dosis maakt het gif. Dus als je kat af en toe een kleine slok melk mag drinken, heeft dat geen negatieve invloed op haar gezondheid.

Maar:

Er zijn veel gezondere traktaties voor katten waar ze minstens zo blij mee zijn: bijvoorbeeld gevriesdroogde kippenharten of oorvis.
Tips tegen obesitas bij katten
Wat te doen in geval van diarree van de kat

Koemelk, kattenmelk, opfokmelk – wat zijn de verschillen?

Moeten katten melk krijgen?

Laten we eens kijken hoe melk, kattenmelk en opfokmelk verschillen:

Welke kattenmelk voor kittens?

Kattenmelk voor kittensAls een kitten met de fles moet worden opgevoed, kunt u niet zomaar melk nemen! De moedermelk van een kat is heel bijzonder en optimaal afgestemd op de behoeften van een kitten.

Het is bijzonder rijk aan energie en bevat veel arginine, taurine en methionine. Deze drie vruchtwaterpuncten zijn van vitaal belang voor katten en komen niet voor in koemelk of alleen in te kleine hoeveelheden.

Dus noch koemelk, noch kattenmelk is geschikt voor kittens. Kattenmelk is slechts een behandelde koemelk.

Slechts één speciale kattenopfokmelk, die sterk is aangepast aan de natuurlijke moedermelk van de kat, kan babykatten voorzien van alle voedingsstoffen die ze nodig hebben! Of, hoeveel en hoe vaak uw kitten opfokmelk nodig heeft, kunt u het beste bespreken met een dierenarts.
Kittens voeren – daar moet je op letten!

Conclusie: Mogen katten melk drinken?

Moeten katten melk krijgen? Niet per se.

Aan de ene kant verdragen katten koemelk slecht vanwege de lactose die het bevat.

Aan de andere kant worden lactosevrije melk en kattenmelk goed verdragen , maar ze zijn nog steeds niet bepaald een gezonde traktatie voor katten. Gebitsproblemen en obesitas kunnen optreden als gevolg van melk, lactosevrije melk en kattenmelk bij katten.

Kittens mogen alleen kattenmelk krijgen als het dringend nodig is. De toediening moet worden besproken met een dierenarts.

Bron van afbeeldingen:

  • Uitgelichte foto (boven): Marinka Buronka / Shutterstock.com
  • 2. van bovenaf: woeiwoeiwoei / Shutterstock.com
  • Afbeeldingen “Melk is ongezond voor katten: canva.com
  • 3. van bovenaf: turlakova / Shutterstock.com
  • 4. van bovenaf: ElectoneXSeries / Shutterstock.com