Mysterie opgelost: daarom houden katten van schoenen

Schoenen lijken voor veel katten een bijna magische aantrekkingskracht te hebben. Ze liggen erop, ruiken het uitgebreid of knabbelen zelfs een beetje aan de schoenen van hun mensen. Waarom doen katten dit?

Waarom houden katten van schoenen

Als het gaat om de kwestie van geschikt schoeisel, zijn nogal wat van ons nogal ijdel. Of het nu gaat om casual look of serieuze zakelijke outfit: onze uitstraling wordt alleen gecompleteerd door de bijpassende pedalen.

Als je katten zou vragen naar hun favoriete schoeisel, zou de visuele presentatie van de schoen zeker niet op de eerste plaats komen.

Wat van veel meer belang is voor onze huistijgers zijn de vele geuren die we met onze schoenen van buiten naar de vier muren thuis dragen.

Maar waarom houden zoveel fluwelen poten van de “geur” van ons schoeisel? Wat is de oorsprong achter het snuiven van ons schoeisel? We gaan met je mee op zoek naar aanwijzingen.

Geur skirmes

Het gevoel je schoenen uit te kunnen doen na een lange, zware dag op het werk is voor veel mensen een kleine opluchting.

Terwijl we de pedalen op hun beoogde plek zetten en ons comfortabel op de bank maken, begint voor onze huistijgers een achtbaanrit van geuren.

De aanblik van een fluwelen poot die uitgebreid aan schoenen snuffelt, er tegenaan wrijft of aan de pedalen knabbelt, is voor veel kattenbezitters geen onbekend beeld.

Waarom onze pluizige viervoeters zo warm zijn op ons schoeisel kon nog niet helemaal doorgronden worden.

Toch zijn er enkele verklaringen die het snuffelfenomeen tot op de bodem uitzoeken.

Proefcursus – het gevoelige reukvermogen van de huistijgers

Kat snuift schoenen op
Katten zijn vooral geïnteresseerd in de vele geuren op schoenen – Foto: Sergey Zaykov / Shutterstock.com

Het reukvermogen speelt een belangrijke rol in het leven van onhandige viervoeters.

Met hun gevoelige reukorganen ruiken katten niet alleen prooien. Ze pikken ook de sporen van potentiële seksuele partners op en communiceren met soortgenoten. Deze laatsten bijvoorbeeld door geuren te laten om hun eigen territorium te markeren.

Katten hebben ongeveer tien keer meer reukcellen dan wij mensen.

Met behulp van de neus en het Jacobson-orgaan in de mond gebruiken katten hun reukvermogen voor veelvoudige, soms vitale gebieden van het dagelijks leven.

Dus terwijl we kunnen begrijpen dat de StubentAls je een fijne neus nodig hebt voor voedselinkoop en partnerkeuze, blijft er één vraag over:

Lees ook:   Egyptische Mau karakter

Waarom houden fluwelen poten van schoenen?

“Ik ruik een verhaal”

Met behulp van hun onvergelijkbare reukvermogen kunnen katten geuren afbreken in hun individuele componenten.

Terwijl de geur van een object voor ons mensen meer op een vluchtige indruk lijkt, “lezen” katten de vele stukjes informatie in de geur van een object.

Als we bedenken naar hoeveel verschillende plaatsen we in de loop van een dag gaan, lijkt het begrijpelijk dat de kat zo gefascineerd is door schoenen.

Ze verkennen de kleurrijke geuren van onze omgeving, die we met onze schoenen het appartement in dragen.

Als de huistijger tegen de pedalen begint te wrijven, doet hij dit waarschijnlijk om bepaalde geuren die eraan vastzitten te maskeren:

Met behulp van speciale klieren op de wangen kunnen katten feromonen uitstoten om vrijwel alles te markeren wat tot hun territorium behoort.

Knabbelen aan de schoenen is een overslaande actie. De spannende geuren veroorzaken spanning bij de kat. Dit ontlaadt met behulp van een eigenlijk volstrekt onlogische handeling, namelijk het knabbelen.

Kat knabbelt aan een blauwe schoen
Knabbelen aan schoenen is een overslaande actie – Beeld: emka74 / Shutterstock.com

Kaasvoet liefde

Maar niet alleen “externe” geuren zijn de basis van de eigen schoenliefde van de kat.

Daarom is het mogelijk dat het zweet dat door je voeten wordt afgescheiden ook een aantrekkelijk karakter heeft op je bal van bont.

De intense geur van ‘hun’ mensen kan een vertrouwd gevoel van veiligheid bij katten opwekken.

Sommige viervoeters voelen zich zelfs zo op hun gemak bij de bijbehorende schoenen dat ze de pedalen snel ombouwen tot spontane slaapplaatsen.

Lees ook:   Oosters Korthaar kattenbrokken

Leestips over kattengedrag:

  • “Mijn kat staart me aan!” – Dat is wat erachter zit
  • Fascinerend kattengedrag: hersengevend – Daarom duwt je kat je een duwtje
  • Typische kat: 7 bizarre eigenaardigheden die elke katteneigenaar kent

Uitgelichte foto (boven): Eugenio Marongiu / Shutterstock.com