Omgekeerd Niezen bij Katten: Oorzaken en Preventie

Introductie:

Reverse sneezing, ook wel bekend als inspiratoire paroxismale ademhaling, is een veelvoorkomend fenomeen bij katten. Het kan zowel eigenaren als katten verontrusten, maar het is meestal onschadelijk. In dit artikel zullen we kijken naar de oorzaken en preventiemethoden van reverse sneezing bij katten.

Wat is Reverse Sneezing bij katten?

Reverse sneezing is een ademhalingsgeluid dat optreedt wanneer een kat luid en snel door de neus inademt. Het wordt vaak beschreven als een snurkend of snuivend geluid. Het kan eruit zien alsof de kat moeite heeft met ademhalen, maar in werkelijkheid is het een reflex die de kat helpt om de luchtwegen te klaren.

Oorzaken van Reverse Sneezing bij katten

Er zijn verschillende oorzaken van reverse sneezing bij katten, waaronder:

 • Allergieën: Katten kunnen allergisch zijn voor bepaalde stoffen in hun omgeving, zoals pollen, stof of bepaalde voedingsmiddelen. Deze allergenen kunnen reverse sneezing veroorzaken.
 • Irritatie: Irriterende stoffen zoals rook, parfum of schoonmaakmiddelen kunnen de luchtwegen van een kat prikkelen en reverse sneezing veroorzaken.
 • Anatomische afwijkingen: Sommige katten kunnen een aangeboren afwijking hebben die de luchtwegen vernauwt, waardoor ze vatbaarder zijn voor reverse sneezing.
 • Infecties: Luchtweginfecties kunnen de luchtwegen van een kat irriteren en reverse sneezing veroorzaken.

Preventie van Reverse Sneezing bij katten

Hoewel reverse sneezing meestal onschadelijk is, zijn er enkele preventiemethoden die kunnen helpen:

 • Houd de omgeving schoon en vrij van irriterende stoffen zoals rook of sterke geuren.
 • Vermijd blootstelling aan allergenen waarvan bekend is dat ze reverse sneezing veroorzaken.
 • Als uw kat gevoelig is voor allergieën, overweeg dan om hypoallergeen voedsel te geven en allergenen in huis te vermijden.
 • Als uw kat regelmatig reverse sneezing ervaart, is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen om mogelijke onderliggende oorzaken uit te sluiten.
Lees ook:   Canadian Hairless kattenluik

Conclusie:

Reverse sneezing is een veelvoorkomend fenomeen bij katten en is meestal onschadelijk. Het kan worden veroorzaakt door allergieën, irritatie, anatomische afwijkingen of infecties. Door de omgeving schoon te houden en blootstelling aan allergenen te vermijden, kunt u het optreden van reverse sneezing bij uw kat verminderen. Als u zich zorgen maakt over het reverse sneezing gedrag van uw kat, is het altijd raadzaam om een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Meest gestelde vragen:

 1. Is reverse sneezing pijnlijk voor katten?
  Nee, reverse sneezing is meestal niet pijnlijk voor katten. Het is een reflex die hen helpt om hun luchtwegen te klaren.
 2. Kan reverse sneezing schadelijk zijn voor katten?
  In de meeste gevallen is reverse sneezing onschadelijk voor katten. Het kan echter een symptoom zijn van een onderliggende aandoening, dus het is altijd raadzaam om een dierenarts te raadplegen als het regelmatig voorkomt.
 3. Kan ik reverse sneezing bij mijn kat voorkomen?
  Hoewel reverse sneezing niet altijd te voorkomen is, kunt u enkele voorzorgsmaatregelen nemen, zoals het schoonhouden van de omgeving en het vermijden van bekende allergenen.