Pododermatitis bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling.

Pododermatitis, ook wel bekend als kattenacne, is een veelvoorkomende huidaandoening bij katten. Het treft voornamelijk de kin, lippen en voetzolen van de kat. Deze aandoening kan erg ongemakkelijk zijn voor onze geliefde huisdieren, dus het is belangrijk om te weten wat de oorzaken, symptomen en behandelingsopties zijn.

Oorzaken van Pododermatitis

Pododermatitis kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

 • Bacteriële infecties: Bepaalde bacteriën kunnen de huid van de kat binnendringen en ontstekingen veroorzaken.
 • Overmatig likken of kauwen: Als een kat constant aan zijn kin, lippen of voetzolen likt of kauwt, kan dit leiden tot irritatie en ontsteking.
 • Allergische reacties: Sommige katten kunnen allergisch zijn voor bepaalde voedingsmiddelen, chemicaliën of zelfs materialen zoals plastic.
 • Schimmel- of gistschimmelinfecties: Schimmels of gisten kunnen zich ontwikkelen op de huid van de kat en pododermatitis veroorzaken.

Symptomen van Pododermatitis

De symptomen van pododermatitis kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Rode, gezwollen huid
 • Korstjes of zweren op de kin, lippen of voetzolen
 • Overmatig likken of kauwen op de aangetaste gebieden
 • Haaruitval
 • Jeuk

Behandeling van Pododermatitis

De behandeling van pododermatitis hangt af van de oorzaak en ernst van de aandoening. Enkele veelvoorkomende behandelingsopties zijn:

 • Antibiotica: Als de pododermatitis wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie, kan de dierenarts antibiotica voorschrijven om de infectie te bestrijden.
 • Corticosteroïden: Deze medicijnen kunnen worden voorgeschreven om ontstekingen te verminderen en jeuk te verlichten.
 • Antischimmel- of antischimmelcrèmes: In het geval van een schimmel- of gistschimmelinfectie kan de dierenarts een speciale crème voorschrijven om de infectie te behandelen.
 • Dieetverandering: Als de pododermatitis wordt veroorzaakt door een voedselallergie, kan het veranderen van het dieet van de kat helpen om de symptomen te verminderen.
Lees ook:   Russisch Blauw karakter

Conclusie

Pododermatitis is een veelvoorkomende huidaandoening bij katten die ongemak en irritatie kan veroorzaken. Het is belangrijk om de oorzaken, symptomen en behandelingsopties te kennen om je kat de best mogelijke zorg te bieden. Als je vermoedt dat je kat pododermatitis heeft, is het raadzaam om contact op te nemen met een dierenarts voor een juiste diagnose en behandeling.

Meest gestelde vragen

1. Is pododermatitis besmettelijk?

Nee, pododermatitis is geen besmettelijke aandoening. Het kan echter wel voorkomen bij meerdere katten in hetzelfde huishouden als gevolg van vergelijkbare oorzaken zoals allergieën of bacteriële infecties.

2. Kan pododermatitis vanzelf genezen?

In milde gevallen kan pododermatitis vanzelf genezen met de juiste verzorging en behandeling. Het is echter belangrijk om een dierenarts te raadplegen om de juiste diagnose te stellen en de juiste behandeling te krijgen.

3. Hoe kan ik pododermatitis bij mijn kat voorkomen?

Hoewel het moeilijk is om pododermatitis volledig te voorkomen, kun je enkele maatregelen nemen om het risico te verminderen. Zorg ervoor dat de voerbak en waterbak van je kat schoon zijn, vermijd plastic materialen en controleer regelmatig de huid van je kat op tekenen van irritatie of ontsteking.

4. Kan ik mijn kat zelf behandelen voor pododermatitis?

Het wordt aanbevolen om een dierenarts te raadplegen voor de behandeling van pododermatitis bij je kat. Een dierenarts kan de juiste diagnose stellen en de meest effectieve behandelingsopties aanbevelen.