Pyometra bij katten: Oorzaken, symptomen en diagnose

Introductie:
Pyometra is een ernstige infectie die voorkomt bij katten, met name bij niet-gesteriliseerde vrouwtjes. Het is een aandoening waarbij de baarmoeder van de kat ontstoken raakt en zich vult met pus. Pyometra kan levensbedreigend zijn als het niet op tijd wordt behandeld. In dit artikel zullen we ingaan op de oorzaken, symptomen en diagnose van pyometra bij katten.

Oorzaken van Pyometra

Pyometra wordt veroorzaakt door een ophoping van bacteriën in de baarmoeder van de kat. Dit kan gebeuren nadat de kat in contact is gekomen met bepaalde bacteriën, zoals E. coli. Niet-gesteriliseerde vrouwtjes hebben een hoger risico op het ontwikkelen van pyometra, omdat hun baarmoeder vatbaar blijft voor infecties.

Symptomen van Pyometra

Het is belangrijk om de symptomen van pyometra bij katten te herkennen, zodat je tijdig hulp kunt zoeken. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:
– Vaginale afscheiding: Een duidelijk teken van pyometra is de aanwezigheid van een groenige of bruinige afscheiding uit de vagina van de kat.
– Verlies van eetlust: Katten met pyometra kunnen hun eetlust verliezen en minder geïnteresseerd zijn in voedsel.
– Lethargie: Een kat met pyometra kan zich zwak en lusteloos voelen en minder actief zijn dan normaal.
– Opgezwollen buik: Door de ophoping van pus kan de buik van de kat opzwellen.
– Koorts: Een verhoogde lichaamstemperatuur kan ook wijzen op pyometra.

Diagnose van Pyometra

Als je vermoedt dat je kat pyometra heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen. De dierenarts zal een lichamelijk onderzoek uitvoeren en mogelijk aanvullende tests uitvoeren, zoals bloedonderzoek en een echografie, om de diagnose te bevestigen. Een echografie kan helpen bij het identificeren van de ophoping van pus in de baarmoeder van de kat.

Lees ook:   Burmilla krabpaal

Tips en oplossingen

– Sterilisatie: De meest effectieve manier om pyometra bij katten te voorkomen, is door je kat te laten steriliseren. Dit vermindert het risico op het ontwikkelen van pyometra aanzienlijk.
– Regelmatige check-ups: Het is belangrijk om regelmatig de gezondheid van je kat te laten controleren door een dierenarts. Zo kunnen eventuele problemen vroegtijdig worden opgespoord en behandeld.
– Antibiotica: Als pyometra wordt vastgesteld, zal de dierenarts hoogstwaarschijnlijk antibiotica voorschrijven om de infectie te behandelen. Het is belangrijk om de voorgeschreven medicatie nauwkeurig te volgen en de kuur af te maken.

Conclusie:
Pyometra is een ernstige infectie die voorkomt bij katten en levensbedreigend kan zijn als het niet op tijd wordt behandeld. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en snel de hulp van een dierenarts in te schakelen. Sterilisatie van je kat is de beste manier om pyometra te voorkomen. Vergeet niet om regelmatige check-ups te plannen en eventuele voorgeschreven medicatie zorgvuldig op te volgen.