Siamees kleuren

Siamees kleuren

Siamese katten staan bekend om hun opvallende kleurpunt tekening. Maar wist je dat er veel variaties zijn van de Siamese kleuren? In deze blog gaan we dieper in op de verschillende kleurigekenmerken van de Siamese kat en wat deze kleuren precies betekenen.

Wat is een Siamese kat?

Een Siamese kat is een Oosters ras dat afkomstig is uit Thailand (voorheen bekend als Siam). Het is een zeer populaire kat die bekend staat om zijn slanke en elegante uiterlijk. Deze katten hebben een opvallende kleurpunt, wat betekent dat hun lichaam bijna helemaal wit is en de poten, staart, oren en gezicht een andere kleur hebben.

Welke kleuren heeft een Siamese kat?

De traditionele Siamese kleuren zijn seal point, blue point, chocolate point en lilac point. Seal point is de meest voorkomende en herkenbare kleur van een Siamese kat. Deze kleur heeft een diepbruine kleurpunt op een ivoorwitte achtergrond. Blue point heeft een grijze kleurpunt op een witte achtergrond. Chocolate point heeft een roodbruine kleurpunt op een ivoorwitte achtergrond en lilac point heeft een lichtroze kleurpunt op een witte achtergrond.

Andere kleuren Siamese katten

Naast de traditionele kleuren zijn er ook andere kleuren te vinden bij de Siamese kat. Hieronder worden een paar voorbeelden van alternatieve kleuren van de Siamese kat benoemd:

Cinnamon point en fawn point

Cinnamon point en fawn point zijn relatief nieuwe kleuren van de Siamese kat. Cinnamon point Siamezen hebben een rijke kaneelbruine kleurpunt, terwijl fawn point Siamezen een lichtbeige kleurpunt hebben. Het vergt een zorgvuldige selectie van fokkers om dergelijke kleuren te produceren.

Lees ook:   German Longhair hypoallergeen

Caramel point

Caramel point Siamezen hebben een zacht geel gekleurde kleurpunt op een witte achtergrond. De kleur is zachter dan chocolade en warmer dan cinnamon.

Red point

Red point Siamezen hebben een roodoranje kleurpunt die doet denken aan de kleur van een zonnebadende kat. Deze kleur is zeer zeldzaam.

Wat is het verschil tussen de traditionele en alternatieve kleuren van de Siamese kat?

Het grootste verschil tussen de traditionele en alternatieve kleuren van de Siamese kat is de genetische structuur. De traditionele kleuren zijn dominant, terwijl de alternatieve kleuren recessief zijn. Dit betekent dat het fokken van alternatieve kleuren van de Siamese kat meer werk en menging van verschillende kleurlagen vereist.

Wat bepaalt de kleur van een Siamese kat?

De kleur van een Siamese kat wordt bepaald door het albinisme-gen dat verantwoordelijk is voor de kleurpunt. Siamezen hebben een enzym dat alleen bij de koelere temperaturen werkt. Dit enzym zorgt ervoor dat de pigmentatie zich alleen ontwikkelt op de relatief koele delen van het lichaam van de kat, zoals de neus, oren, staart en poten.

5 veelgestelde vragen over Siamese kleuren

1. Kunnen Siamese katten oogkleuren hebben die bij hun kleurpunt passen?

Ja, Siamese katten kunnen verschillende oogkleuren hebben, afhankelijk van hun kleurpunt. Katten met een blauwe kleurpunt hebben bijvoorbeeld blauwe ogen, terwijl Siamezen met een chocolate of een seal kleurpunt diepgroene ogen kunnen hebben.

2. Op welke leeftijd worden de kleuren zichtbaar op een Siamese kat?

De kleurpunten van Siamese katten worden meestal pas zichtbaar na ongeveer zes maanden. De kleuren worden meestal helderder naarmate de kat ouder wordt.

Lees ook:   Moderna - Mega Deluxe - Kattenbak - Recycled - Olijfgroen - 45.5 x 49.5 x 66.5 cm

3. Kunnen Siamese katten met verschillende kleurpunten samen worden gefokt?

Ja, het is mogelijk om Siamese katten met verschillende kleurpunten samen te fokken. Dit is hoe sommige van de alternatieve kleuren zijn ontstaan.

4. Kunnen alleen Siamese katten de kleurpunt hebben?

Nee, de kleurpunt komt ook voor bij andere rassen die nauw verwant zijn aan de Siamese kat, zoals de Balinese en Javanese kat.

5. Kunnen Siamese katten van kleur veranderen naarmate ze ouder worden?

Ja, Siamezen kunnen van kleur veranderen naarmate ze ouder worden. Hun kleuren worden meestal donkerder en dieper, maar ze kunnen ook minder verzadigd worden.

Conclusie

De Siamese kat heeft traditioneel vier kleuren: seal point, blue point, chocolate point en lilac point. Er zijn ook alternatieve kleuren die minder vaak voorkomen. De kleur van de Siamese kat wordt bepaald door het albinisme-gen. Siamese kleuren zijn een genetisch complexe eigenschap en het vergt zorgvuldige fokprogramma’s om deze kleuren te bewaren en verder te ontwikkelen. We hopen dat je wat hebt geleerd van deze blog over Siamese kleuren.