Somali cattery

Somali cattery: alles wat je moet weten over deze bijzondere kattensoort!

Als je op zoek wilt gaan naar een geschikte huisgenoot, dan is het belangrijk om je goed te verdiepen in verschillende kattensoorten. Een bijzondere kattensoort is de Somali. In deze uitgebreide blog vertellen we je alles over dit prachtige ras.

De geschiedenis van de Somali cattery

De Somali cattery vindt zijn oorsprong in Amerika. Het ras stamt af van de Abessijnse kat en werd voor het eerst gefokt in de jaren ’60. Toentertijd ontstond de Somali per ongeluk doordat een fokker per ongeluk een Abessijn kruiste met een langharige kat. Hierdoor ontstond een kat met langer haar en de typische kenmerken van een Abessijn.

Al snel werd dit nieuwe ras erkend en sindsdien is de Somali cattery een populair ras over de hele wereld. In Nederland kwam de eerste Somali in de jaren ’80.

Uiterlijk van de Somali cattery

Een Somali heeft een zeer opvallende en mooie vacht. De vacht van deze kat is middellang en erg zacht. De typische kleuren van de Somali zijn rood, wildkleur en sorrel. Het gezicht van de Somali is herkenbaar aan de grote oren, de felle ogen en het puntje dat de staart heeft.

Een mannetjes Somali kan zo’n 4 tot 6 kilo wegen, terwijl een vrouwtje meestal zo’n 2,5 tot 3,5 kilo weegt. De terugkerende patronen in de vacht van de Somali maakt deze cattery een bijzondere verschijning.

Karakter van de Somali cattery

De Somali is een speelse en actieve kat. Ze hebben heel veel energie en zijn graag bezig. Het zijn ook erg nieuwsgierige katten, die overal willen rondsnuffelen en elke hoek van het huis willen verkennen. Het zijn daarom ook hele speelse katten die graag spelen met hun baasje.

Lees ook:   Hoe lang leeft een American Longhair

Naast deze speelsheid zijn Somalikatten ook erg sociaal. Ze zijn dol op gezelschap en vinden het heerlijk om aandacht te krijgen. Het zijn ook erg slimme katten die snel nieuwe dingen leren. Het is daarom ook belangrijk om deze katten genoeg te stimuleren en uit te dagen.

Verzorging van de Somali cattery

Een Somali heeft geen heel intensieve verzorging nodig. Het poetsen van de vacht is wel belangrijk, omdat deze erg dik en lang kan zijn. De vacht kan worden bijgehouden door er alleen met een zachte borstel doorheen te gaan. Je hoeft deze kat niet vaak te wassen, hooguit bij ernstige vervuiling.

Een Somali heeft veel energie en het is daarom ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de kat genoeg beweging krijgt. Houd er ook rekening mee dat de Somali cattery enorm nieuwsgierig is en daarom ook graag overal op en in klimt. Een krabpaal is daarom ook belangrijk om de kat te kunnen geven.

De populariteit van de Somali cattery

De Somali is een populaire kattensoort over de hele wereld. Deze populariteit komt mede door het bijzondere uiterlijk, de zachtaardige aard van de kat en de actieve persoonlijkheid. De Somali past bij veel verschillende soorten baasjes en kan daarom ook als een fijne huisgenoot worden ervaren.

FAQs

Wat is het verschil tussen een Abessijn en een Somali?

De Somali en de Abessijn lijken qua uiterlijk veel op elkaar: beide rassen zijn slank, hebben grote oren en een opvallend patroon. Het grootste verschil tussen de rassen is de vacht: de Abessijn heeft een korte vacht en de Somali heeft middellang haar.

Lees ook:   Lymfoom bij katten: symptomen, diagnose en behandeling.

Heeft een Somali veel beweging nodig?

Ja, een Somali heeft veel beweging nodig. Het zijn actieve katten die graag spelen en hun energie kwijt willen. Het is belangrijk om deze katten genoeg uitdaging te bieden door middel van speeltjes.

Kan een Somali goed overweg met kinderen?

Ja, een Somali kan goed overweg met kinderen. Het zijn speelse en sociaal ingestelde katten die het heerlijk vinden om aandacht te krijgen. Wel is het belangrijk om de kat te leren omgaan met kinderen en hen niet te laten plagen of pesten.

Zijn Somalikatten duur in aanschaf?

Ja, Somalikatten zijn over het algemeen duurder in de aanschaf dan andere kattenrassen. Dit komt omdat het fokken van deze katten relatief zeldzaam is. Houd er ook rekening mee dat de verzorging van deze katten ook wat duurder kan uitvallen.

Is de Somali een gezonde kat?

Over het algemeen is de Somali een gezonde kat. Het is wel belangrijk om aandacht te besteden aan de gezondheid van de vacht. Zo kan een teveel aan vachtverzorging ervoor zorgen dat de kat kale plekken krijgt. Ook is het belangrijk om de kat regelmatig te ontwormen en ontvlooien.

Conclusie

De Somali cattery is een bijzondere kattensoort die geschikt is voor diverse baasjes. Deze kat heeft een prachtige vacht, is erg speels en sociaal ingesteld. Het is wel belangrijk om de kat genoeg beweging en uitdagingen te bieden om aan de actieve persoonlijkheid tegemoet te komen.

We hopen dat deze uitgebreide blog je meer heeft verteld over de Somali cattery en dat je nu meer weet over dit bijzondere kattenras.