Tandheelkundige ziekte bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Dental Disease bij katten: Oorzaken, Symptomen & Behandeling

Introductie

Dental disease, ook wel bekend als gebitsproblemen, komt veel voor bij katten. Het kan variëren van milde tandsteen tot ernstige ontstekingen en infecties. Het is belangrijk om de gezondheid van het gebit van je kat in de gaten te houden en indien nodig actie te ondernemen. In dit artikel zullen we de oorzaken, symptomen en behandeling van dental disease bij katten bespreken.

Oorzaken

Tandplak en tandsteen: Een van de belangrijkste oorzaken van dental disease bij katten is de opbouw van tandplak en tandsteen. Tandplak ontstaat door de ophoping van bacteriën en voedselresten op de tanden. Als tandplak niet regelmatig wordt verwijderd, kan het mineraliseren en veranderen in tandsteen. Tandsteen kan het tandvlees irriteren en ontstekingen veroorzaken.

Voeding: Een slecht dieet kan ook bijdragen aan dental disease bij katten. Het geven van alleen zacht voedsel kan ervoor zorgen dat tandplak niet goed wordt verwijderd. Het kauwen op hard voedsel helpt bij het reinigen van de tanden en het verwijderen van tandplak.

Genetische aanleg: Sommige kattenrassen hebben een grotere aanleg voor dental disease dan andere. Bijvoorbeeld, Perzische katten hebben vaak tandheelkundige problemen vanwege de vorm van hun gezicht en kaak.

Symptomen

Slechte adem: Een van de meest voorkomende symptomen van dental disease bij katten is een slechte adem. Dit wordt veroorzaakt door de ophoping van bacteriën in de mond.

Tandvleesontsteking: Ontstoken tandvlees kan rood, gezwollen en gevoelig zijn. Je kat kan pijn ervaren bij het eten en kauwen.

Tandverlies: Als dental disease niet wordt behandeld, kan dit leiden tot tandverlies. Je kat kan tanden verliezen door tandvleesontstekingen en infecties.

Lees ook:   British Shorthair Variant kattenbrokken

Veranderingen in eetgedrag: Katten met dental disease kunnen moeite hebben met eten en kauwen. Ze kunnen hun voedsel laten vallen, langzamer eten of helemaal stoppen met eten.

Behandeling

Tandheelkundige reiniging: Als je kat tandplak en tandsteen heeft, kan een tandheelkundige reiniging nodig zijn. Dit wordt uitgevoerd door een dierenarts onder algemene verdoving. Tijdens de reiniging worden tandplak en tandsteen verwijderd en worden de tanden gepolijst.

Tandextractie: In sommige gevallen kan het nodig zijn om tanden te verwijderen als gevolg van ernstige tandvleesontstekingen of infecties. Tandextractie wordt ook uitgevoerd onder algemene verdoving.

Goede mondhygiëne: Om dental disease te voorkomen, is het belangrijk om de mondhygiëne van je kat te onderhouden. Dit kan onder andere gedaan worden door regelmatig tandenpoetsen met een speciale tandenborstel en tandpasta voor katten.

Conclusie

Het is essentieel om de gezondheid van het gebit van je kat in de gaten te houden en regelmatig onderhoud te plegen om dental disease te voorkomen. Het voorkomen van tandplak en tandsteen, een gezond dieet en goede mondhygiëne zijn allemaal belangrijke aspecten van de verzorging van het gebit van je kat. Raadpleeg altijd een dierenarts voor advies en behandeling van dental disease bij katten.

Meest gestelde vragen

1. Hoe vaak moet ik de tanden van mijn kat poetsen?

Het wordt aanbevolen om de tanden van je kat dagelijks te poetsen. Als dit niet mogelijk is, probeer het dan minstens drie keer per week te doen.

2. Kan ik tandpasta voor mensen gebruiken?

Nee, het is belangrijk om speciale tandpasta voor katten te gebruiken. Tandpasta voor mensen kan schadelijke ingrediënten bevatten die gevaarlijk kunnen zijn voor katten.

Lees ook:   Waarom steelt mijn kat het voedsel van mijn andere kat?

3. Hoe kan ik de mondhygiëne van mijn kat verbeteren?

Naast regelmatig tandenpoetsen, kun je ook speciale kattenspeeltjes en voedingssupplementen gebruiken die helpen bij het reinigen van de tanden. Overleg altijd met een dierenarts voordat je nieuwe producten introduceert.

4. Kan dental disease bij katten pijn veroorzaken?

Ja, dental disease kan pijn veroorzaken bij katten. Het is belangrijk om op te letten op veranderingen in eetgedrag en eventuele tekenen van ongemak in de mond.

5. Wat gebeurt er als dental disease niet wordt behandeld?

Als dental disease niet wordt behandeld, kan dit leiden tot ernstige infecties, tandverlies en andere gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om tijdig actie te ondernemen.