Waarom houden katten ervan om rond te rollen in kattenkruid?

Waarom houden katten ervan om rond te rollen in kattenkruid?

Het is een bekend gezicht voor de meeste katteneigenaren: je geeft je kat een speeltje met kattenkruid en binnen de kortste keren rolt hij ermee rond alsof zijn leven ervan afhangt. Maar waarom zijn katten zo dol op kattenkruid en waarom gaan ze er zo van rollen?

Wat is kattenkruid?

Kattenkruid, ook wel bekend als Nepeta cataria, is een plant uit de muntfamilie die van nature voorkomt in Europa, Azië en Afrika. Het bevat een chemische stof genaamd nepetalacton, die verantwoordelijk is voor de unieke reactie van katten op deze plant. Kattenkruid kan in verschillende vormen worden gebruikt, zoals gedroogde bladeren, sprays of speeltjes die gevuld zijn met kattenkruid.

Hoe reageren katten op kattenkruid?

De reactie van katten op kattenkruid is te danken aan de chemische stof nepetalacton. Wanneer katten deze stof inademen, bindt het zich aan de receptoren in hun neus, waardoor een signaal naar de hersenen wordt gestuurd. Dit signaal activeert het beloningssysteem in de hersenen van de kat, wat resulteert in een gevoel van euforie en plezier.

De meeste katten vertonen verschillende gedragingen wanneer ze in contact komen met kattenkruid. Rollen is een veelvoorkomende reactie, maar sommige katten kunnen ook gaan kwijlen, miauwen, zichzelf krabben of zelfs agressief gedrag vertonen. Het is belangrijk op te merken dat niet alle katten reageren op kattenkruid, aangezien de gevoeligheid ervoor erfelijk is en ongeveer 50-75% van de katten er positief op reageert.

Waarom rollen katten in kattenkruid?

Hoewel het niet zeker is waarom katten precies gaan rollen in kattenkruid, zijn er verschillende theorieën die dit gedrag kunnen verklaren. Een van de meest geaccepteerde theorieën is dat katten zich instinctief gedragen alsof ze hun prooi vangen en doden wanneer ze in contact komen met kattenkruid. Door te rollen bootsen ze het gedrag na van het besluipen en grijpen van hun prooi.

Lees ook:   Colourpoint Shorthair kitten

Een andere theorie is dat kattenkruid een manier is voor katten om hun territorium te markeren. Door te rollen in kattenkruid verspreiden katten hun geur, waardoor andere katten kunnen weten dat dit hun territorium is. Daarnaast kan het rollen in kattenkruid ook een manier zijn voor katten om stress te verminderen en zich te ontspannen.

Tips en oplossingen

Als je wilt dat je kat optimaal geniet van kattenkruid, zijn er een paar tips en oplossingen die je kunt proberen:

  • Gebruik verse kattenkruid in plaats van gedroogde bladeren, omdat dit meestal sterker ruikt en meer nepetalacton bevat.
  • Vul speeltjes met kattenkruid en laat je kat ermee spelen.
  • Gebruik kattenkruid als beloning tijdens het trainen van je kat.
  • Probeer verschillende vormen van kattenkruid, zoals sprays of oliën, om te zien welke het beste werkt voor je kat.

Conclusie

Katten houden ervan om rond te rollen in kattenkruid vanwege de chemische stof nepetalacton, die een euforische reactie in de hersenen van de kat veroorzaakt. Het rollen kan een instinctieve reactie zijn om prooigedrag na te bootsen of een manier zijn om territorium te markeren. Wat de reden ook is, het is duidelijk dat kattenkruid een positieve invloed heeft op het welzijn van katten en een leuke ervaring biedt voor zowel katten als hun eigenaren.

Meest gestelde vragen

Q: Is kattenkruid veilig voor katten?

A: Ja, kattenkruid is over het algemeen veilig voor katten. Het kan echter in zeldzame gevallen spijsverteringsproblemen veroorzaken als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. Het is het beste om je kat te observeren wanneer hij in contact komt met kattenkruid en te stoppen als er tekenen van ongemak optreden.

Lees ook:   Munchkin kater

Q: Hoe lang duurt het effect van kattenkruid?

A: Het effect van kattenkruid duurt meestal enkele minuten tot een half uur. Daarna zal de kat zich meestal even terugtrekken en kan het een paar uur duren voordat ze weer reageren op kattenkruid.

Q: Kan ik kattenkruid gebruiken om mijn kat te kalmeren?

A: Ja, kattenkruid kan helpen om katten te kalmeren en stress te verminderen. Het kan echter ook het tegenovergestelde effect hebben en sommige katten juist opwinden. Het is belangrijk om te experimenteren en te kijken hoe je kat reageert op kattenkruid.

Q: Kan ik kattenkruid gebruiken bij kittens?

A: Ja, kattenkruid kan ook bij kittens worden gebruikt. Het is echter belangrijk om te weten dat kittens meestal pas vanaf de leeftijd van zes maanden reageren op kattenkruid.

Q: Kan mijn kat te veel kattenkruid gebruiken?

A: Hoewel kattenkruid over het algemeen veilig is voor katten, kan overmatig gebruik spijsverteringsproblemen veroorzaken. Het is het beste om je kat te observeren en te stoppen met het gebruik van kattenkruid als er tekenen van ongemak optreden.