Een babykat wordt blind en doof geboren en weegt meestal slechts 100 gram. Dit kleine wezen ontwikkelt zich snel in de eerste weken van het leven. Het zal echter enige tijd duren voordat het volgroeid is. Lees meer over hoe lang katten groeien.
Wanneer is een kat volgroeid?
Katten ontwikkelen zich zeer snel, vooral in de eerste helft van het leven. Vervolgens is de groei iets langzamer, maar voor veel katten duurt het tot hun eerste tot tweede verjaardag totdat ze hun volledige grootte hebben bereikt.
Voor sommige huistijgers duurt het nog langer. Er kan daarom geen algemeen antwoord zijn op de vraag “Hoe lang groeien katten?” Veel factoren beïnvloeden de groeifase, met name:
- Het ras: Hoe groter katten van een ras zijn, hoe langer de groeifase duurt. Kleine rassen zijn dus sneller volgroeid dan grotere.
- Geslacht: Mannetjes worden groter en zwaarder dan vrouwelijke katten, wat ook hun groeifase met een paar weken verlengt.
- Genetische factoren: Net als bij de mens spelen ook genen een doorslaggevende rol bij de groei. Als het moeder- of vaderdier de genetische eigenaardigheid heeft bijzonder klein of groot te zijn, kan dit ook tot uiting komen in de groei van het jonge dier.
- Milieu-impact: Voeding en milieu spelen ook een doorslaggevende rol bij een gezonde groei. Te veel stress in de groeifase kan bijvoorbeeld leiden tot ontwikkeling en dus groei die geremd wordt.
De groei verschilt aanzienlijk van elkaar, afhankelijk van het ras. Kortom, er kan worden gezegd dat de groeifase van kleinere kattenrassen sneller wordt voltooid dan die van grote rassen.
Aan de ene kant kan de groei van een kat worden bepaald door zijn gewicht. In de eerste keer krijgen kittens meestal 10 tot 30 gram per dag. Als ze direct na de geboorte niet meer dan een standaard reep chocolade wegen, hebben ze hun gewicht meestal vertienvoudigd met ongeveer negen weken en na ongeveer 24 weken wegen veel katten meer dan twee kilogram, afhankelijk van het ras.
Afhankelijk van het gewicht moet een kat ook groeien en dus groter en sterker worden. Een vergelijking van de kattenmaten is mogelijk op basis van de schouderhoogte. Maar ook de lengte inclusief staart zijn kenmerken waarbij katten afhankelijk van het ras van elkaar verschillen.
Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:
Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!
Verschillen in verschillende kattenrassen
De groei verschilt aanzienlijk van elkaar, afhankelijk van het ras. Kortom, er kan worden gezegd dat de groeifase van kleine kattenrassen sneller wordt voltooid dan die van grote rassen.
Er zijn bijzonder grote rassen, waarvan sommige pas volgroeid zijn op de leeftijd van drie of vier jaar, terwijl kleine kattenrassen op één tot tweejarige leeftijd als volwassenen worden beschouwd.
De Noorse Boskat is een van de grootste kattenrassen, bijvoorbeeld met een schouderhoogte van ongeveer 40-44 centimeter en een lichaamslengte van maximaal 130 centimeter. Bij katten van dit ras ligt het uiteindelijke gewicht vaak tussen de 3,5 en 7 kilogram en bij mannen tussen de 5 en 9,5 kilogram. Het bereikt zijn volledige grootte pas op de leeftijd van drie tot vier jaar.
De Europese korthaar Kat is aanzienlijk kleiner met ongeveer 30 tot 35 centimeter en een lichaamslengte van maximaal 80-100 centimeter. Katten bereiken meestal een gewicht tussen de 4 en 6 kilogram en bij mannen is het meestal 5 tot 7 kilogram. Katten van dit ras bereiken vaak hun volledige grootte op de leeftijd van 1 tot 2 jaar.
Veranderingen in uiterlijk als gevolg van leefomstandigheden
Zelfs als een kat volgroeid is, zal deze in de loop der jaren nog steeds veranderen. Zo zal een echt volgroeide man met een jaar de komende maanden en jaren nog sterker worden, waardoor hij er over het algemeen groter uit kan zien.
De leefomstandigheden van een kat hebben ook een immense invloed op het uiterlijk. Veel katten met een zuivere behuizing hebben bijvoorbeeld de neiging om in de loop der jaren meer gewicht (vaak zelfs overgewicht) aan te komen, waardoor ze er veel knapper uitzien dan katten met “vrije uitloop” en veel beweging.
Of een kat volgroeid is of niet, heeft echter niets te maken met geslachtsrijpheid. Omdat dit meestal veel eerder gebeurt, meestal in de zesde tot achtste levensmaand. Maar zelfs hier zijn er duidelijke verschillen, afhankelijk van het ras en de kat.
Gerelateerd
Table of Contents
Toggle