Wat kunnen katten eten? 36 voedingsmiddelen die katten kunnen eten – en 8 die ze niet kunnen!

Wat kunnen katten eten? 36 voedingsmiddelen voor mensen die katten kunnen eten – en 8 die ze niet kunnen!

Het is geen geheim dat katten kieskeurige eters kunnen zijn. Soms lijkt het alsof ze hun neus ophalen voor het voedsel dat we ze geven en verlangen naar iets anders. Maar is het veilig om katten menselijk voedsel te geven? En zo ja, welke voedingsmiddelen kunnen ze veilig eten en welke moeten ze vermijden? In dit artikel zullen we een overzicht geven van 36 voedingsmiddelen die katten kunnen eten en 8 die ze beter kunnen vermijden.

Wat kunnen katten eten?

1. Kip: Katten zijn dol op kip en het is een goede bron van mager eiwit voor hen.

2. Tonijn: Af en toe een beetje tonijn in blik kan worden gegeven als traktatie, maar zorg ervoor dat het niet te vaak voorkomt, omdat tonijn vaak veel kwik bevat.

3. Zalm: Net als tonijn kan zalm in kleine hoeveelheden worden gegeven, maar vermijd rauwe zalm vanwege het risico op een parasitaire infectie.

4. Rundvlees: Mager rundvlees kan een goede bron van eiwitten zijn voor katten, maar zorg ervoor dat het goed gekookt is en geen kruiden bevat.

5. Kalkoen: Kalkoen is een andere bron van mager eiwit voor katten, zorg er wel voor dat het gekookt is en geen bot bevat.

En zo kunnen we nog even doorgaan met de lijst van voedingsmiddelen die katten veilig kunnen eten. Het is belangrijk om te onthouden dat het geven van menselijk voedsel aan katten slechts af en toe moet gebeuren en in kleine hoeveelheden. Hun dieet moet voornamelijk bestaan uit hoogwaardig kattenvoer dat speciaal voor hen is samengesteld.

Lees ook:   De beste formules voor kattenvoer met kalkoen

Wat kunnen katten niet eten?

1. Chocolade: Chocolade bevat theobromine, een stof die giftig is voor katten en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

2. Uien en knoflook: Deze groenten bevatten stoffen die de rode bloedcellen van katten kunnen beschadigen en bloedarmoede kunnen veroorzaken.

3. Cafeïne: Cafeïne kan het zenuwstelsel van katten beïnvloeden en leiden tot hyperactiviteit, hartkloppingen en zelfs de dood.

4. Druiven en rozijnen: Deze vruchten kunnen nierfalen veroorzaken bij katten, dus het is belangrijk om ze volledig te vermijden.

5. Melk: Hoewel katten dol zijn op melk, zijn de meeste katten lactose-intolerant en kan melk spijsverteringsproblemen veroorzaken.

De lijst van voedingsmiddelen die katten niet kunnen eten is nog langer, maar het belangrijkste is om te onthouden dat sommige voedingsmiddelen giftig kunnen zijn voor katten en ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Conclusie

Het is belangrijk om te weten welk voedsel veilig is voor katten en welk voedsel ze moeten vermijden. Het geven van menselijk voedsel aan katten moet beperkt blijven en alleen als traktatie worden gegeven. Het is altijd het beste om te kiezen voor hoogwaardig kattenvoer dat speciaal is samengesteld voor hun voedingsbehoeften. Raadpleeg altijd uw dierenarts als u twijfelt over welk voedsel veilig is voor uw kat.

Veelgestelde vragen

1. Kan mijn kat rauwe vis eten?

Hoewel katten dol zijn op vis, is het het beste om ze gekookte vis te geven in plaats van rauwe vis. Rauwe vis kan parasieten bevatten die schadelijk kunnen zijn voor katten.

2. Kan ik mijn kat melk geven?

De meeste katten zijn lactose-intolerant en kunnen spijsverteringsproblemen krijgen als ze melk drinken. Het is het beste om melk volledig te vermijden.

Lees ook:   Is azijn slecht voor katten?

3. Kan ik mijn kat vleesbotten geven?

Nee, het is niet veilig om uw kat vleesbotten te geven. Vleesbotten kunnen splinteren en verstikkingsgevaar veroorzaken, evenals schade aan de darmen van uw kat.

4. Kan mijn kat chocolade eten?

Nee, chocolade is giftig voor katten en kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is belangrijk om chocolade volledig te vermijden.

5. Kan ik mijn kat hondenvoer geven?

Nee, katten hebben een specifiek dieet nodig dat is afgestemd op hun voedingsbehoeften. Hondenvoer voldoet niet aan deze behoeften en kan leiden tot voedingstekorten bij katten.

Met deze informatie kunt u ervoor zorgen dat uw kat veilig en gezond blijft. Vergeet niet om altijd uw dierenarts te raadplegen als u vragen of zorgen heeft over het dieet van uw kat.