14 gevaren voor katten in het huishouden – Hier moet je zeker op letten!

Velen liggen op de loer in appartementen Gevaren voor katten! De geliefde huisdieren zijn van nature nieuwsgierig, wat helaas vaak hun ondergang wordt. Vooral jonge en dus zeer actieve katten brengen zichzelf helaas vaak in gevaar door hun nieuwsgierigheid. Het is uw taak om de mogelijke bedreigingen voor uw kat te identificeren en te elimineren.


Gevaren voor katten

Hier is een lijst van de ergste Bronnen van gevaar voor katten in het huishouden, hoewel ik hier niet beweer volledig te zijn – de mogelijke gevaren zijn te divers

U bent van harte welkom om een reactie (hieronder) toe te voegen aan de lijst!

Gevaren voor binnenkatten

1. Gekantelde ramen

Katten: Gevaar van kantelbare ramen
Gekantelde ramen kunnen een dodelijke val voor katten worden

Als een kat probeert naar buiten te komen door een gekanteld raam, kan hij vast komen te zitten in de opening. Daarbij kan ze de ergste verwondingen oplopen, die zelfs fataal kunnen zijn!

Dit gevaar wordt door veel katteneigenaren onderschat. Je moet niet denken dat de kloof veel te smal is voor je kat! Het hoofd bij katten is net zo breed als de rest van het lichaam – dus als het hoofd er doorheen past, zal uw kat het proberen.

En zo’n kattenkop is smaller dan je denkt, de vacht is hier nogal van toepassing.

Een kat die uit nieuwsgierigheid door een kantelbaar raam naar buiten wil ontsnappen, zal verstrikt raken in de scherpe opening. Het gevolg: paniek en verwoede pogingen om jezelf te bevrijden, die meestal alles erger maken.

Als de kat niet snel wordt bevrijd, dreigen met ernstige verwondingen door de bloedtoevoer op het drukpunt los te koppelen:

  • Verlamming van de achterpoten
  • Bloedstolsels in de buikholten
  • Schade aan inwendige organen
  • Botbreuken veroorzaakt door pogingen om zichzelf te bevrijden

Dierenartsen spreken van “Tilt window syndroom“.

Niet zelden moeten katten met deze schade worden geëuthanaseerd of worden ze dood in de raamopening gevonden.

Dus als je ventileert met een gekanteld raam, dan alleen als je in de buurt bent.

Dit is natuurlijk vrij onuitvoerbaar. Een kantelbare raambescherming voor katten is een verstandige investering, zodat u gekantelde ramen kunt beveiligen.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling
Kattenspul kattenvoer aanbeveling
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

2. Halsbanden

Halsbanden voor katten zien er misschien schattig uit (een kwestie van smaak …), maar ze brengen een enorm gevaar met zich mee:

Lees ook:   8 Redenen Waarom Katten Nooit Hun Eten Opeten & Wat Te Doen

Katten kunnen het gebruiken Vast en dus jezelf wurgen.

Zelfs wanneer een kat zich probeert te bevrijden van de halsband, kan hij ernstige verwondingen aan zijn mond oplopen of vast komen te zitten met een poot.

Voor buitenwandelaars is het gevaar nog groter, hier wordt meer geklommen, daarom is de kans om vast te lopen veel groter.

Buitenkatten hebben GEEN halsbanden nodig met de naam en het adres van de eigenaar als ze gaan doneren – een tatoeage in het oor, een registratie bij Tasso of een chip zijn hier voldoende!

Het enige nuttige doel van een kattenhalsband: u kunt een GPS-zender of een trackingzender bevestigen om uw kat op elk gewenst moment te lokaliseren – erg handig voor beruchte permanente zwerfdieren.

In dit geval moet je zeker een goede Veiligheidshalsband Gebruik: Aan Veiligheidsslotdie opent in geval van nood moet hier aanwezig zijn. Ik kan je de veiligheidshalsband van Cat-Life aanbevelen.

3. Balkons en openslaande ramen

Cat balkonbeschermingsnet
Een kattennet (op de achtergrond) kan beschermen tegen gevaarlijke valpartijen vanaf het balkon of de ramen

Vooral in de zomer is het balkon de meest populaire plek voor binnenkatten. Maar ook hier liggen gevaren op de loer.

Ook al staan katten bekend om hun goede evenwichtsgevoel:

Katten maken ook fouten – die slecht kunnen aflopen met een balkon of een open raam.

Daarom moet je Ramen en balkons met een katvriendelijk net (Meer hierover onder 4.) Maak crash-proof!

Bij balkons is er een extra probleem: vanaf dakbalkons kunnen katten vaak op het dak komen, wat bovendien het risico op vallen verhoogt.

4. Kattennetten

Maar kattennetten zelf kunnen ook een gevaar worden:

Als u te grofmazig katten kunnen hun hoofd in de mazen steken. Als ze dan in paniek raken omdat ze zichzelf niet kunnen bevrijden, is de Gevaar voor zelfverwurging.

Zo kan een verondersteld veiligheidsproduct een dodelijke valstrik worden voor katten in het huishouden.

Als u een kattenbeschermingsnet koopt, moet u letten op:

De mazen mogen niet groter zijn dan 3 x 3 cm!

5. Planten

Katten knabbelen graag aan planten, helaas zijn er veel verschillende Kamerplanten die giftig zijn voor katten!

Hier is een (zeer lange) lijst van planten die giftig zijn voor katten: Katzen-Forum.net – Lijst van giftige planten. Aan de andere kant is hier een lijst met planten die onschadelijk zijn voor katten

Over het algemeen worden bijna alle planten die je kunt kopen geassocieerd met veel Pesticiden en andere chemicaliën die noch goed zijn voor de kat, noch voor de mens.

Het is beter om onbehandelde plantenzaden te kopen en je planten en bloemen zelf te laten groeien.

Lees ook:   European Semi-Longhair hypoallergeen

Ook gieters met Meststof in het water moet uit de buurt van katten worden gehouden, evenals bloemonderzetters waarin met kunstmest verontreinigd water zich kan verzamelen.

Met clickertraining voor katten kun je de viervoeters leren om alleen te knabbelen aan de planten die voor hen bedoeld zijn (bijvoorbeeld kattengras).

6. Plastic zakken

Plastic zakken die rondslingeren zijn een zeer groot gevaar voor katten. Als ze proberen naar binnen te kruipen, omdat de zak zo mooi knettert en als een grot is, is er een grote Verstikking!

Laat dus nooit een plastic zak rondslingeren!

7. Deuren

Deuren kunnen een gevaar worden als ze in het appartement zijn Passage en katten zitten bijvoorbeeld met hun staart gevangen in een dichtslaande deur. Deuren waar je heerlijk mee kunt doen Deurstops (wiggen van hout of rubber).

8. Wasmachine / droger

Bronnen van gevaar voor Katten: wasmachine en droger
De wasmachine zou over het algemeen taboe moeten zijn voor katten als slaapplaats

Voor sommige katten is wasmachine of droger het optimale Roest: Warm, krap, grotachtig, mogelijk zelfs vol met zacht wasgoed dat naar de mens ruikt. Dus voordat u deze huishoudelijke apparaten inschakelt, moet u ervoor zorgen dat uw kat er toevallig in slaapt.

Het is HET BESTE om je katten NOOIT in een wasmachine of droger te laten slapen, zodat ze er in de eerste plaats niet aan wennen.

9. Medicatie

Medicijnen die goed zijn voor mensen kunnen levensbedreigend zijn voor katten. Deze omvatten bijvoorbeeld: Aspirine en andere pijnstillers.

Ook zijn sommige zalven voor wondbehandeling niet goed voor katten – maar u kunt uw kat wond-en-genezen zalf geven.

Je moet Laat medicatie nooit rondslingeren en bewaar altijd op een veilige plaats (bijvoorbeeld in het medicijnkastje).

10. Kabels, lussen, touwen

Alles wat touwachtig is, kan een gevaar worden voor katten, omdat ze hier vast kunnen komen te zitten en zichzelf ernstig kunnen verwonden of zelfs in paniek kunnen doden.

Lussen aan rolgordijnen, kabels, feeënlichtjes aan de kerstboom of iets dergelijks mogen nooit zo rondhangen dat katten kunnen naderen.

Kabels die stroom dragen zijn ook gevaarlijk als je kat eraan knabbelt. Zeer weinig katten vertonen dit gedrag, maar het is het beste om kabels te leggen zodat ze niet toegankelijk zijn.

11. Kookplaten

Ssscat van Innotek - Kattenverwijderingsspray
Een effectieve manier om katten uit de buurt van het aanrecht te houden: Innotek SSSCat – Klik op de foto voor meer informatie

Hete kookplaten mogen nooit onbeheerd worden achtergelaten, nieuwsgierige huistijgers kunnen hier hun poten verbranden.

Natuurlijk moet het keukenwerkoppervlak sowieso absoluut taboe zijn, niet alleen vanwege het fornuis maar ook vanwege de vele scherpe voorwerpen.

Wees dus consequent en leg je kat neer elke keer dat ze op het werkoppervlak springt. Er mogen hier geen uitzonderingen zijn!

In de keuken is er ook een technische hulpmiddelen zoals de Innotek Ssscat cat remote spray (zie foto). Dit is een spuitbus met bewegingsmelder die een niet-toxisch, geurloos gas (quasi lucht) spuit wanneer de bewegingsmelder wordt geactiveerd.

Lees ook:   Exotische Korthaar krabpaal

Het geluid van het ontsnappende gas beangstigt katten en zal de plaats na een paar pogingen vermijden.

Daarbij geen geur of vergelijkbaar, in tegenstelling tot andere kattensprays, die niet in het appartement mogen worden gebruikt.

12. Detergentia

Sommige katten zijn zo nieuwsgierig dat ze zelfs een fles wasmiddel zouden likken. Dit kan slecht aflopen, met Vergiftiging of brandwonden.

Daarom moet je schoonmaakmiddelen altijd opbergen, zodat je trouwe viervoeter niet eens dichterbij komt. Als u in de ene ruimte met schoonmaakmiddelen werkt, kunt u uw kat het beste in een andere kamer houden totdat de gereinigde oppervlakken volledig zijn opgedroogd.

Natuurlijk moet je niet te veel zijn agressieve reinigingsmiddelen gebruiken.

13. Mieren, zilvervisjes aas en dergelijke

Als u last heeft van een mieren-, motten- of zilvervisplaag, moet u het juiste aas en gif gebruiken, zodat uw kat ze niet kan bereiken. Of u vertrouwt volledig op natuurlijke remedies, bijvoorbeeld zuiveringszout of koffiedik tegen mieren.

14. Bolletjes wol

14 gevaren voor katten
Ziet er schattig uit, maar is erg gevaarlijk: wollen draden kunnen worden ingeslikt en zo gezondheidsschade aan uw kat veroorzaken

Het beeld van een kat die vrolijk speelt met een bolletje wol heeft waarschijnlijk ieder van ons uit zijn kindertijd in gedachten.

Maar pas op! Ballen wol zijn erg gevaarlijk voor katten! Als een enkele draad loskomt en de kat krijgt het in zijn mond, dan kan hij niet anders dan het doorslikken.

Dit komt door de “Weerhaken” op de kattentrein. Een ingeslikte draad (waaraan de bal hangt) kan jammer zijn Ontsteking, darmobstructie en ernstige schade aan de spijsverteringsorganen lood.

Belangrijk: Als je kat een draad heeft ingeslikt, probeer hem dan niet door zijn bek naar buiten te trekken! Als de draad al ver in de darmen is doorgedrongen, kan dit leiden tot ernstige verwondingen. Hier alleen de Dierenarts die de draad operatief moet verwijderen.

De gevaren van het dagelijks leven – conclusie en aantrekkingskracht

Deze lijst kan nog wel even doorgaan, zoveel kleine en grote gevaren zijn er voor katten in huishoudens.

Het is net als bij kleine kinderen, je kunt niet altijd voor ze zorgen en niet elk gevaar voorzien. Deze lijst is bedoeld om een bepaalde kennisbasis te bieden, de ergste gevaren op te sommen en ervoor te waarschuwen.

Na verloop van tijd moet u een gevoel ontwikkelen van wat een gevaar voor uw kat kan worden, welke situatie gevaarlijk kan worden.

Als u belangrijke bronnen van gevaar kunt bedenken die ik niet in deze lijst heb genoemd, dan zou ik het op prijs stellen als u hieronder een Laat een reactie achter Zou.