Laserpointer als kattenspeelgoed – Erg leuk of verdomd gevaarlijk?

Katten spelen graag veel. Dus je “oefent” de jacht, of leeft je Instincten als je het niet op een andere manier kunt doen – een goed voorbeeld hiervan zijn binnenkatten. Naast klassiek kattenspeelgoed zoals kattenstaafjes, pluche muizen of ballen, vindt steeds meer hightech zijn weg naar kattenspeelgoeddozen: Laseraanwijzer zijn al jaren een populair instrument voor het “spelen” van katten. De jacht op de rode stip is populair bij bontneuzen – maar deze apparaten brengen ook een groot gevaar met zich mee!


Kat speelt met laserpointer, probeert de rode stip te vangen

Laser pointer pen – Een gevaar voor kattenogen!

Laserstralen zijn gebundelde lichtbundels, d.w.z. sterk geconcentreerd licht. Dit licht kan worden gebruikt in een directe bestraling in het oog schade aan het netvlies en de oogzenuw veroorzaken.

Wat al gevaarlijk is bij mensen is nog gevaarlijker bij kattenKatten hebben gevoeligere ogen, waarbij de lichtstraal van een laserpointer veel sneller schade kan veroorzaken dan het menselijk oog.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling
Kattenspul kattenvoer aanbeveling
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

Dus moeten laserpointers niet worden gebruikt als kattenspeelgoed?

Dat kun je niet over de hele linie zeggen.

In ieder geval moet je een kat niet direct in de ogen schijnen met een laserpointer, wat ook geldt voor zaklampen (vooral bij LED’s), licht is hier ook gebundeld.

Dit betekent dat de Spelen met de laseraanwijzer en zijn kat moet heel voorzichtig zijn. Het kan: alleen op de grond verlicht zijn, te snel en ongecontroleerde bewegingen moeten worden vermeden.

Lees ook:   Tennessee Rex kater

Ook reflecterende oppervlakken moet worden vermeden, vanaf hier kan de laserstraal ongecontroleerd worden afgebogen.

Laseraanwijzers moeten worden gemarkeerd met een laserklasse. Het geeft aan hoe sterk en dus gevaarlijk de laserstraal is. Klasse 1 is de laagste, 4 is de hoogste.

Als kattenspeelgoed zou laserklasse 1 natuurlijk worden aanbevolen, maar de meeste aangeboden apparaten hebben klasse 2.

Speciaal voor katten, steeds meer LED-wijzer door. Hier wordt het licht van een LED geboren.Dit betekent minder helderheid en dus minder gevaar. Natuurlijk moet je je kat niet in de ogen laten schijnen met een LED-aanwijzer!

Naar mijn mening mag kattenlaserspeelgoed in geen geval met Generator van willekeurige getallen De volgende worden gebruikt:

Hier laat het apparaat de laserstraal willekeurig door de kamer dansen – dus het gebeurt snel dat de kat rechtstreeks in de straal kijkt.

Deze apparaten worden in veel dierenwinkels en soms zelfs speciaalzaken geadverteerd als geweldig kattenspeelgoed, zonder voldoende te wijzen op het mogelijke (grote) gevaar!

Andere voor- en nadelen van laserpointers als speelgoed van katten

De Voordelen van een laserpointer voor het spelen met een kat zijn erg interessant: je kunt met je kat spelen zonder jezelf te hoeven bewegen – en de meeste katten hebben veel plezier met het jagen op de rode stip.

Aan de andere kant, naast de mogelijke Gevaar voor de ogen van de kat om te vermelden dat sommige katten het spel erg irritant vinden en na enige tijd teleurgesteld zijn omdat ze geen prooi maken. Het punt kan keer op keer ontsnappen en niet permanent worden gevangen. Dit is waar traktaties helpen: als de kat het laserpointerpunt lang genoeg heeft achtervolgd, krijgt het iets lekkers als beloning.

Lees ook:   krabton voor Domestic Longhair

Resultaat

Ja, laserpointers zijn gevaarlijk bij het spelen met katten. Maar het is ook erg leuk voor mensen en katten – dus als je het niet wilt missen, wees dan uiterst voorzichtig tijdens het spelen en voorkom dat je kat het licht direct in zijn ogen krijgt.

LED-pointers worden aanbevolen vanwege het lagere gevaar voor het kattenoog.

]Je kunt alleen waarschuwen tegen automatisch laserpointer kattenspeelgoed!

Productaanbeveling

Wij raden de LED Pointer van Toozey aan voor uw kat. Naast 5 verschillende lichtpatronen en een bereik van 5 meter biedt dit ook een zaklamp en een UV-lamp voor het detecteren van bijvoorbeeld kattenurine. Het kan ook gemakkelijk worden opgeladen via USB!

Wat denk je?

Laserpointers als kattenspeelgoed zijn een vaak besproken en controversieel onderwerp – ik gebruik persoonlijk van tijd tot tijd een laserpointer om voorzichtig met mijn katten te spelen, maar anderen zouden dat nooit doen. Wat vind jij van het onderwerp? Uw (constructieve) reactie is nodig!

Uitgelichte afbeelding (boven): mediaeugene / Shutterstock.com