3 goede redenen: Waarom kokosolie goed is voor je kat

Je hebt misschien gehoord dat kokosolie gezond is voor mensen. Maar wist je dat je met natuurlijke kokosolie ook iets goeds voor je kat kunt doen? Het beschermt je kutje tegen parasieten, is goed voor huid en vacht en biedt ook enkele voordelen als voedingssupplement.

Kom alles te weten over de mogelijke toepassingen van kokosolie voor katten en de juiste dosering.


Kat Kokosolie

Dit is zo bijzonder aan kokosolie

Kokosolie bevat ongeveer 55 procent laurinezuur. Dit verzadigde, middellange keten vetzuur verandert kokosolie in een parasietafweermiddel: teken, mijten en vlooien worden uit de buurt van de kat gehouden door de geur van laurinezuur.

Maar kokosolie heeft je kat ook veel te bieden:

  • Immuunversterkend effect: Kokosolie heeft een antiviraal en antibacterieel effect, waardoor het lichaam van de kat zich verdedigt tegen verkoudheid of gastro-intestinale ziekten.
  • Antimycotisch: Het laurinezuur in kokosolie is effectief tegen schadelijke schimmels.
  • Kokosolie als voedingssupplement voor katten: Kokosolie levert belangrijke vitaminen (E, K) evenals mineralen en sporenelementen (kalium, zink, fosfor, ijzer, magnesium)
  • Ondersteunt de darmflora: Kokosolie heeft een versterkend effect op de darmflora door de bacteriën in de darm van de kat positief te beïnvloeden.
Onze winnaar van de kattenvoertest
Cat Food Test Winnaar Cat Stuff
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

Hoe kokosolie op uw kat te gebruiken

Om te profiteren van de vele gunstige eigenschappen van kokosolie op katten, kunt u het op hun vacht aanbrengen. Je kunt het ook in haar voedsel stoppen, want kokosolie is geenszins giftig voor katten – het is verteerbaar en een goede aanvulling op kattenvoer.

Lees ook:   California Rex kattenbak

Belangrijk: Als je kokosolie in de vacht van je kat wrijft, observeer dan hun verzorgingsgedrag. Vanwege de vreemde stof in de vacht kan in individuele gevallen overmatige verzorging optreden, tot automutilatie. In dit geval moet je geen kokosolie gebruiken in kattenbont!

Het is belangrijk dat je virgin kokosolie gebruikt. Het is koudgeperst en onbehandeld, dus de waardevolle ingrediënten zijn volledig bewaard gebleven.

1. Bescherming tegen parasieten: Kokosolie om teken af te weren &co.

Het laurinezuur in kokosolie in hoge concentraties maakt het natuurlijke product een effectieve bescherming tegen parasieten die vaak katten treffen:

Kokosolie tegen teken bij katten

Biologische Kokosolie Kat
Koudgeperste biologische kokosolie voor uw kat is hier verkrijgbaar

Een studie van de FU Berlin heeft aangetoond dat laurinezuur een afschrikwekkend effect heeft op teken. Al een tenproIn laboratoriumexperimenten was tot 81% van de bloedzuigers in staat om de afstand te doorzoeken. Ze werden door proefpersonen op de huid geplaatst die met kokosolie was ingewreven en zo snel mogelijk werden gedropt.

Nu bevat kokosolie zelfs ongeveer 55% laurinezuur – dus het is een zeer effectief en tegelijkertijd natuurlijk afweermiddel tegen teken bij katten. De conventionele remedies voor teken zijn pure chemie, jeuk en huidontsteking kunnen het gevolg zijn.

Tijdens het tekenseizoen kunt u drie keer per week een beetje kokosolie in de vacht van uw kat masseren. Een stuk ter grootte van een erwt is genoeg. De vaste olie bij kamertemperatuur wordt snel vloeibaar tussen de handpalmen gewreven en kan vervolgens gemakkelijk in de vacht van de kat worden opgenomen.

Vooral de gebieden die zeer aantrekkelijk zijn voor teken moeten worden ingewreven met kokosolie: hoofd, nek, oren en benen.

Lees ook:   Hoe lang leeft een Amerikaanse Curl

Mijten en vlooien – kokosolie beschermt uw kat

Net als teken reageren mijten en vlooien op kokosolie. De kleine parasieten die nestelen in de vacht van de kat en zich daar explosief vermenigvuldigen. Ze vermijden de geur van laurinezuur, dus een kat ingewreven met kokosolie wordt zeer waarschijnlijk gespaard.

Tegelijkertijd komt het antibacteriële en antivirale effect van kokosolie in het spel bij deze parasieten: vlooien en mijten leggen veel eieren – het nieuw uitgekomen broed wordt gedood door kokosolie.

Tip: Als uw kat oormijt heeft, wrijf dan voorzichtig over haar oren met een doek en kokosolie. Het is belangrijk dat het doek pluisvrij is. Zo worden de oren niet alleen schoongemaakt, eventuele nakomelingen van de parasieten worden ook gedood. Het is belangrijk om het meerdere keren op meerdere opeenvolgende dagen te gebruiken.

Kokosolie voor katten als bescherming tegen wormen

Katten krijgen heel vaak wormlarven binnen via prooien zoals muizen of vogels. Kokosolie is ook effectief tegen deze darmparasieten: het heeft een abortifacient worm. Voeg gewoon dagelijks een kleine klodder van ongeveer 2 gram kokosolie toe aan het voedsel van uw kat.
Als u nog steeds een wormbesmetting bij uw kat opmerkt, bijvoorbeeld als gevolg van wormledematen in de ontlasting, moet u uw dierenarts raadplegen.

2. Kokosolie om de huid en vacht van uw kat te verzorgen

Direct na het gebruik van kokosolie ziet de vacht van je kat er een beetje vettig uit , maar dat blijft niet permanent zo. Ze zal het met haar tong verspreiden en kokosolie heeft een blijvend effect op de vacht van je kat. Het krijgt een mooie zijdezachte glans.

Lees ook:   Lambkin

Virgin kokosolie voedt ook de huid van uw kat:

  • Kokosolie hydrateert de droge huid.
  • Het voorkomt ook roos.
  • Door de antibacteriële werking genezen kleine verwondingen of ontstekingen sneller.
    Kokosolie is ook effectief tegen schimmels die zich graag verspreiden in de kleinste verwondingen aan de huid van een kat.
  • In de winter moet je ook de poten van je kat insmeren met kokosolie. Ze zijn nu erg gestrest door sneeuw en strooizout.

3. Kokosolie als voedingssupplement voor katten

Zoals reeds vermeld, bevat koudgeperste kokosolie belangrijke vitamines en mineralen. Je kunt haar dus regelmatig ongeveer 2 gram in het eten geven.

Kokosolie als voedingssupplement voor katten versterkt ook de Immuunsysteem van dieren. Het antivirale en antibacteriële beschermt tegen infectieziekten.

Dit effect is ook effectief bij katten met chronische gewrichtspijn. Artritis bij katten kan worden veroorzaakt door bacteriën (bijv. de ziekte van Lyme).