Voor het eerst buiten – Zo laat je je kat wennen aan de vrijheid

Een kat vrijuit laten gaan is op zich al een groot goed. Maar er is ook veel om rekening mee te houden zodat je kat veilig buiten is en altijd bij je terugkomt. Hier kunt u ontdekken hoe u uw kat kunt laten wennen aan het buiten zijn en waar u op moet letten.

Uw kat laten wennen aan vrijheid

Blijkbaar denk je erover na of je je kat vrijuit moet laten gaan – anders zou je dit artikel waarschijnlijk helemaal niet lezen …

Veel eigenaren van een binnenkat zijn bang om hun schat buiten te laten. Er liggen immers veel gevaren op de loer voor katten in de grote wijde wereld. En bovendien: Zou de kat terugkomen? Of is ze op zoek naar een nieuw huis?

Deze angsten zijn niet ongegrond en je hebt er zeker al over nagedacht.

Het is daarom belangrijk om de mogelijke gevaren in te schatten en vervolgens een beslissing te nemen.

Onze winnaar van de kattenvoertest

Cat Food Test Winnaar Cat Stuff

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:

10Cat spullen

Code gekopieerd!

Nu inwisselen

Moet mijn kat naar buiten? Mogelijke gevaren inschatten

Het grootste gevaar voor katten buitenshuis zijn auto’s. Dus als je dicht bij een drukke weg woont, laat je kat dan niet uit. Het gevaar dat het wordt overreden is simpelweg te groot. In dit geval is daarom een huisvestingshouding op zijn plaats. Let op: Je moet altijd minstens twee katten hebben!

Lees ook:   Kunnen katten spinazie eten?

Andere gevaren zijn:

 • Infectieziekten
 • Andere dieren (andere katten, honden, wasberen)
 • Parasieten
 • Zwembaden of vijvers
 • Gif aas
Kat Outdoor Auto Gevaar
Autoverkeer is het grootste gevaar voor buitenkatten Afbeelding Credit: Soncainsnow / Shutterstock.com

Deze lijst is verre van compleet – maar zelfs in huis wordt de kat blootgesteld aan allerlei gevaren, je moet niet overdreven angstig zijn.

Als de verkeerssituatie rustig is, het pand redelijk groot is en de kat is ingeënt tegen ziekten, dan moet u hem ook de vrije doorgang geven.

Voordelen van de kat die naar buiten gaat

Vrijheid brengt veel vreugde voor elke kat: hij kan zijn instincten nastreven, vooral jagen. De verkregen vrijheid zorgt ervoor dat je kat meer in balans is. Plasaanvallen in het appartement, krabben aan meubels en verveling behoren tot het verleden.

Wanneer je kat op pad is, krijgt hij veel meer beweging dan wanneer hij gewoon in het appartement rondhangt. Dit heeft natuurlijk als voordeel dat ze sportiever is op de weg en minder vatbaar voor overgewicht.

Katten die naar buiten mogen, zijn gewoon gelukkiger. Dus als het mogelijk is, dan moet je je kat laten wennen aan het buiten zijn.

Optimale omstandigheden voor buitenkatten

Naast een rustige locatie met weinig verkeer en een redelijk groot pand, zijn er nog een paar dingen om op te letten. Uw kat moet zich immers op zijn gemak voelen op uw terrein en niet het idee krijgen om een ander huis te zoeken:

Schuilplaatsen en schaduwrijke, gezellige plekjes in de buurt van het huis zorgt er niet alleen voor dat uw kat zich buiten op zijn gemak voelt , ze helpen er ook voor te zorgen dat uw kat niet te ver van het huis beweegt. Struiken, hoog gras, kattenhutten of buitenkrabpalen zijn erg populair bij fluwelen poten.

Uw eigendom moet worden omheind. Over de meeste hekken komt een kat gemakkelijk over. Niettemin remt zo’n hek de kut, al visueel is het een “territoriale afbakening”

Lees ook:   Seychellois verharen

Zodat uw kat zich comfortabel voelt in uw tuin, moet ze ook een Zorg voor een drinkplaats en een voederplaats. Voer ze van tijd tot tijd buiten en neem altijd dezelfde plaats in. Dit bindt uw kat aan zijn buitengebied.

Als uw kat in de winter graag naar buiten gaat, moet u haar een geïsoleerd kattenhok verschaffen.

Vergeet niet! Voorzorgsmaatregelen en veiligheid voor uw buitenkat

Cat eerste release
Alleen gevaccineerde, gechipte en gecastreerde katten mogen worden uitgelaten – Beeld: Maria Sbytova / Shutterstock.com

Vaccinaties van besmettelijke kattenziekten zijn van fundamenteel belang voor katten met vrije beweging. Welke vaccinaties uw kut nodig heeft en hoe vaak opnieuw moet worden gevaccineerd, kunt u hier vinden:

Aanbevolen lectuur: Alles over vaccinaties bij katten

Daarnaast moet je laat alleen gecastreerde katten buiten. Katten vermenigvuldigen zich ongelooflijk snel, dus het zou onverantwoord zijn om een niet-gecastreerde kat uit te laten. Bovendien verhuizen niet-gecastreerde katten veel verder van hun huis, vooral als ze op zoek zijn naar een partner. Dit geldt vooral voor katers.

Als je kat toch verder wegloopt, is het belangrijk dat ze gechipt en getatoeëerd is; De tatoeage in het oor geeft aan iedereen aan dat de kat een eigenaar heeft. De chip geeft duidelijk de eigenaar aan en is af te lezen bij elke dierenarts en in elk dierenasiel. Meer informatie over markering vindt u hier:

Aanbevolen lectuur: Waarom u uw kat moet laten chippen

De kat voor het eerst buiten laten

Nu komen we bij het verloop van de eerste reis van uw kat buitenshuis:

De beste voorwaarden

De optimale voor de eerste reis van uw kat naar buiten klinken vreemd , maar zijn vrij logisch:

 • ‘S ochtends
 • Kat hongerig
 • Niet zo geweldig weer, het beste vlak voor regen

Een ochtenduitje is zinvol als je kat gaat doneren. Dan heb je nog tot de avond veel tijd om haar te vinden en hoef je haar hoogstwaarschijnlijk niet in het donker te zoeken.

Je kat moet honger hebben zodat hij goed gelokt kan worden met eten of lekkers.

Lees ook:   Burmese Variant gemiddelde gewicht

Als het regent, wil je fluwelen poot gegarandeerd terug in de warme kamer, dus de eerste verkenning van de tuin zal niet al te lang duren. Natuurlijk kun je dit punt slecht beïnvloeden – maar van tijd tot tijd moeten weersvoorspellingen ook redelijk correct zijn …

Met voedsel kan de eerste release gemakkelijk worden beëindigd. Daarom moet je kat honger hebben als je haar voor het eerst uit laat! Beeld: Andriy Blokhin / Shutterstock.com

Het proces

De meeste katten hoeven niet naar buiten gelokt te worden. Open gewoon de deur – je nieuwsgierigheid zal genoeg zijn om je naar buiten te brengen.

Katten gedragen zich altijd heel voorzichtig en langzaam in nieuwe omgevingen. Vermoedelijk zal ze eerst op zoek gaan naar een beschermde plek om haar nieuwe territorium te inspecteren. Blijf in de buurt van hen en bekijk ze, maar probeer ze niet te storen terwijl ze verkennen. Geef je kat voldoende tijd om alles te bekijken en te genieten van de nieuwe geuren.

Laat de deur van het huis altijd open, zodat het op elk moment weer naar binnen kan.

Als het te ver weg beweegt of als je denkt dat de eerste reis lang genoeg was, kun je het gebruiken met voedsel of een traktatie.Ik. Het is erg handig als je kat getraind is om een zak met lekkers te ritselen of met een vork op haar kom te tikken.

De meeste katteneigenaren begeleiden hun huisdieren op hun eerste paar excursies. Ten laatste, als je ziet dat de kat het goed met elkaar kan vinden en niet te ver weg rent, laat je je kat alleen naar buiten.

Als uw kat nieuw voor u is, moet u haar de eerste 3 maanden niet uitlaten. Ze moet begrijpen dat uw appartement nu haar thuis is. Hetzelfde geldt als je met je kat meebeweegt. In dit geval zal ze niet enthousiast zijn – maar anders kan ze proberen om naar je oude appartement te gaan, wat nogal een gevaar is.

Nog een belangrijke opmerking: als je eenmaal gewend bent aan het naar buiten gaan, kun je haar niet verbieden om van de ene dag op de andere naar buiten te gaan. Ze zal dan protesteren: met gegrom, destructieve woede en plassen in het appartement. In het ergste geval krijg je een zeer onevenwichtige, soms zelfs agressieve en ongelukkige kat.

Tips

 • Met een kattentracker (bevestigd aan een goede veiligheidshalsband) kunt u uw kat gemakkelijk vinden voor het geval hij lange tijd niet thuiskomt. Deze trackers zijn verkrijgbaar als trackingzenders of met GPS. Meer informatie >>
 • Met een kattenluik kan je kat zelfstandig in- en uitstappen. Een elektrisch kattenluik met chipdetectie zorgt ervoor dat er geen vreemde kat (of andere dieren) via de klep het huis in kan. Bovendien kunnen tijden worden geprogrammeerd wanneer het kattenluik moet openen en wanneer niet.
 • U moet uw kat regelmatig remedies voor wormen geven. Deze wormkuren kun je het beste bespreken met je dierenarts.