Als uw kat rolly is – 10 vragen over de rollijkheid van katten voor u beantwoord

Als uw kat aanzienlijk onrustiger wordt en over de grond kruipt, kan dit een teken zijn dat ze rolly is. Rolliness komt alleen voor bij katten en niet bij mannen. Gedurende deze tijd, Katten klaar om te paren en zijn op zoek naar een seksuele partner. Als je een klein poesje hebt, moet je voorbereid zijn op het feit dat je kat binnenkort voor het eerst krullend zal zijn. Dit artikel beantwoordt de belangrijkste vragen over de rollijkheid van katten.


Afbeelding / Foto: Rolly cat grunts, rolliness in cats

1. Waarom krijgen katten rolly?

De rollijkheid, ook wel raunze genoemd, behoort tot de seksuele cyclus van een kat. Gedurende deze tijd worden meer geslachtshormonen zoals oestrogenen gevormd.

Rolly-katten geven door hun gedrag aan de mannetjes aan dat ze klaar zijn om te paren.

Deze signalen hebben niet alleen invloed op katers in de directe omgeving, maar zelfs over kilometers kunnen seksuele partners een rolly kat ruiken en worden aangetrokken door zijn geur.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling
Kattenspul kattenvoer aanbeveling
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

2. Hoe rolelijkheid bij katten herkennen?

Als je kat rolly is, zul je haar nauwelijks herkennen. Ze zal een absoluut ongewoon gedrag vertonen en op je zenuwen werken. Afhankelijk van de kat kan het gedrag heel verschillend zijn.

Volgend Gedrag wordt gebruikt bij rolly katten Vaak waargenomen:

 • Herhaaldelijk rollen en rollen over de vloer
 • De kat kruipt met zijn borst tegen de grond en tilt zijn kont de lucht in
 • Meer krabben
 • Luide miauwende of koerende geluiden
 • Markeren door met het hoofd over objecten te wrijven
 • Markering door urine
 • Opvallend onrustig gedrag
 • Lage eetlust
 • De staart van de kat naar de zijkant gebogen
 • Verhoogde drang om naar buiten te willen
Afbeelding / Foto: Het typische gedrag van een rolly cat
Tegen de grond gedrukt, kont in de lucht en staart opzij. Daarnaast kreunen of koeren – het typische gedrag van een rolly cat – Beeld: DreamBig / Shutterstock.com

Welk gedrag voorkomt en hoe uitgesproken ze zijn, kan niet alleen sterk variëren van kat tot kat, maar hangt ook af van de fase van de grunt. Sommige katten zijn in het begin erg knuffelig en zijn terughoudend om geaaid te worden.

3. Op welke leeftijd kunnen katten rolly worden?

Met de toetreding tot de handelWanneer volwassen katten rolly worden. De tijd markeert dus het begin van de puberteit.

Lees ook:   Savannah Cat verzorging

Dit komt vaak voor bij katten op de leeftijd van vijf tot twaalf maanden. Er zijn echter duidelijke verschillen. Wanneer uw kat voor het eerst rolly krijgt, hangt met name af van de volgende factoren:

 • Gewicht: Pas als een kat zwaar genoeg is, wordt hij rolly. Ongeveer 80 procent van het uiteindelijke lichaamsgewicht moet worden gewonnen. Dit varieert natuurlijk van ras tot ras.
 • Ras: Het ras kan een aanzienlijke invloed hebben op de timing van geslachtsrijpheid. Hoewel sommige kattenrassen, zoals Siamese katten, Abessijnen en de Heilige Birmaan, als nogal vroegrijp worden beschouwd, zijn veel langharige katten vaak erg laat geslachtsrijp. Bij langharige katten komt geslachtsrijpheid vaak pas na ongeveer een jaar voor.
 • Daglicht lengte: Zelfs als alle factoren van toepassing zijn, kan de lengte van het daglicht de tijd van de eerste rolliness beïnvloeden. In de regel moet het minstens twaalf uur per dag licht zijn. In het geval van binnenkatten kan kunstlicht echter ook de timing beïnvloeden.

4. Hoe vaak komt rolliness voor?

Hoe vaak een kat rolly krijgt, hangt af van of het een buiten- of binnenkat is.

Dit heeft te maken met het feit dat daglicht een aanzienlijke invloed heeft op de hormoonhuishouding van katten. Zodra het gedurende ten minste twaalf uur overdag licht is, begint het gegrom meestal bij buitendieren.

Een rustperiode vindt meestal plaats van oktober tot december. De fase van rolelijkheid duurt vijf tot tien dagen. Veel buitenwandelaars rollen zo’n twee tot vier keer per jaar.

Als er echter geen dekking is, treedt er na meestal twee tot drie weken een nieuwe fase op. Om deze reden, en vanwege het gebrek aan invloed van daglicht, lijden binnenkatten er steeds vaker onder om heel vaak rolly te worden.

Er is geen dekking en door het kunstlicht is er ook geen rustfase.

5. Is castratie aan te raden?

Afbeelding / Infographic: Ongecontroleerde reproductie van katten, anticonceptie en castratie bij katten
Daarom is anticonceptie en castratie bij katten zo belangrijk – anders is er een risico op explosieve voortplanting waar de dieren last van hebben.

Als uw kat geen nakomelingen mag produceren, is castratie een van de veiligste methoden. Deze vorm van reproductieve controle zorgt ervoor dat de kat niet langer zwanger kan worden door de eierstokken te verwijderen.

En het onderwerp reproductieve controle is vooral belangrijk voor katten. Een niet-gecastreerde kat met vrije doorgang heeft gegarandeerd 2 keer per jaar welpen – gemiddeld 5-6 in aantal …

De kittens zijn dan zelf geslachtsrijp na 5-12 maanden en vermenigvuldigen zich – dus al na een paar jaar komen gigantische aantallen katten bij elkaar!

De dierenasielen zijn sowieso al overvol – zie je, het onderwerp geboortebeperking gaat elke katteneigenaar aan voor het welzijn van de dieren!

Lees ook:   Tennessee Rex krabpaal

Daarnaast stopt castreren de fases van rollijkheid, waardoor je kat niet meer regelmatig gek wordt. Ze heeft minder stress en zal langer gezonder kunnen leven.

Daarom is castratie geschikt voor zowel buitenkatten als binnenkatten.

6. Zijn er alternatieven voor castratie?

Sterilisatie is geen alternatief voor castratie in termen van rolliness, omdat sterilisatie de eierstokken niet verwijdert. Er is alleen een doorsnede van de eileiders.

Hierdoor kan de natuurlijke seksuele cyclus blijven plaatsvinden. Sterilisatie voorkomt dat uw kat zwanger wordt, maar heeft geen invloed op het gegrom. Naar mijn mening is sterilisatie daarom geen redelijke optie.

Als castratie niet mogelijk is, kan ook een hormoonbehandeling worden uitgevoerd. Er kunnen echter ernstige bijwerkingen optreden. Behandeling met hormonen wordt daarom vaak alleen uitgevoerd als castratie om gezondheids- of andere redenen moet worden uitgesloten.

7. Kan rolelijkheid negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid?

Rolliness is in de eerste plaats een volledig natuurlijke aandoening voor de kat, zelfs als het een hoge gezondheidsbelasting vertegenwoordigt.

Daarnaast kunnen er ook ernstige gezondheidsproblemen optreden als gevolg van de Raunze:

Dit kan vooral het geval zijn bij pure binnenkatten, omdat ze vaker last hebben van permanente rollijkheid dan buitenkatten.. Permanente rollijkheid wordt geactiveerd als er bij elke fase geen dekking is door een kater.

Tegelijkertijd zorgt de invloed van kunstlicht in de woonkamer ervoor dat de gebruikelijke rustfases tijdens het donkere seizoen worden geannuleerd.

Hierdoor worden de afstanden tussen de afzonderlijke fasen steeds korter en kunnen ze leiden tot een permanente rollijkheid. Dit legt een aanzienlijke belasting op het dier en moet door een dierenarts worden behandeld.

De hormonale veranderingen van permanente rolliness kunnen ziekten veroorzaken zoals baarmoederontsteking, tumoren op de baarmoeder of eierstokken. Indien onbehandeld, kunnen deze gevolgen fataal zijn.

8. Hoe rolly katten te kalmeren?

Afbeelding / Foto: Rolly kat slaapt op de kachel. De warmte heeft een kalmerend effect
Warmte kan een rolly kat kalmeren in deze stressvolle tijd

Er zijn verschillende manieren om een rolly kat te kalmeren. Niet elke rolly kat reageert op dezelfde manier op de kalmerende pogingen. Uiteindelijk is het dan tijd om het uit te proberen en intensiever te reageren op het dier.

 • Isolatie van katers: Als er katers in de buurt zijn, wordt een rolly cat onrustiger. Gedurende deze tijd is het het beste om de deuren, ramen en het kattenluik te sluiten en ervoor te zorgen dat de viervoeter er niet uit kan komen. Dit zorgt er niet alleen voor dat de kat rustiger wordt, maar ook niet zwanger kan worden. Wanneer u het kattenluik afsluit, moet u voorzichtig zijn om het in beide richtingen te blokkeren, omdat een kat kan proberen er doorheen te komen bij uw kat.
 • Een warme plek: Sommige katten kunnen goed gekalmeerd worden door warmte, bijvoorbeeld door een warmtekussen op hun favoriete plek.
 • Verwijder markeringen onmiddellijk: Sommige katten hebben de neiging om geursporen in te stellen. Deze moeten zo snel mogelijk worden verwijderd, zodat ze niet verder worden gemarkeerd. De urinegeur van de kat moet volledig worden verwijderd. Dit is met name mogelijk met enzymatische reinigingsmiddelen.
 • Afleiding: Speel veel met je kat en zorg ervoor dat ze zichzelf in ieder geval een tijdje kan afleiden.
Lees ook:   Hoe groot wordt een Somali

9. Zijn er kruidenremedies om mijn kat te kalmeren in geval van rolliness?

Er zijn verschillende kruidenremedies die een kalmerend effect kunnen hebben op liefdeslievende katten:

 • Kattenkruid: Sommige katten hebben een kalmerend effect op de geur van kattenkruid. Maar niet allemaal. Sommige katten worden gedreven door de geur om nog meer energie vrij te maken. Het is het beste om het werkingsmechanisme te testen wanneer het niet rolly is.
 • Kattenferomonen: Er zijn preparaten met kattenferomonen, die bij sommige katten een ontspannend en kalmerend effect hebben. Het effect treedt echter meestal pas na een paar weken in, wat langer gebruik vereist.

In alle gevallen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u alleen producten gebruikt die geschikt zijn voor katten. Remedies voor mensen zijn vaak aanzienlijk hogere doses en kunnen uw dier schaden.

10. Wanneer moet de kat naar de dierenarts als de kat rolly is?

Hoewel rollijkheid en het veranderde gedrag van katten in deze tijd een natuurlijk proces is. Dit mag echter niet betekenen dat u de dierenarts niet bezoekt in geval van alarmsignalen zoals tekenen van ziekte of ernstige vermagering.

Zoals eerder vermeld, kunnen ernstige ziekten ook worden veroorzaakt als uw kat rolly is. Een andere reden om meteen naar de dierenarts te gaan is als je kat bloedt.

In tegenstelling tot mensen ontwikkelt een kat geen menstruatiebloedingen. De dierenarts kan u ook adviseren over alle vragen over de rollijkheid van katten en zo individueel reageren op uw katten.

Bovendien moet u zich zo vroeg mogelijk bij uw dierenarts informeren over de castratie. Voor deze castratie zou ik u ook ten zeerste aanbevelen:

Dit bespaart uw kat en u niet alleen veel stress – alleen door castratie kunt u ongecontroleerde voortplanting van katten voorkomen en gevaarlijke ziekten voorkomen!

Uitgelichte afbeelding (boven): Faeröer / Shutterstock.com