Kwestie van kosten Castratie: Dit kan de castratie van een kat of een kater kosten

De federale kamer van dierenartsen en erkende dierenbeschermingsverenigingen pleiten voor de castratie van katten. Dit dient vooral om ongewenste nakomelingen te voorkomen. Het heeft echter andere voordelen voor zowel dieren als mensen.

Het probleem: Zo’n castratie kost natuurlijk ook geld – en helaas is het vaak niet mogelijk om vooraf precies in te schatten hoeveel! De prijsberekening is afhankelijk van verschillende factoren. Als u voor de operatie zo precies mogelijk wilt weten welke kosten u moet betalen voor de castratie van uw kat, lees dan gewoon verder!


Afbeelding / Foto: Castratie Cat

Voordelen van het castreren van katten

Naast anticonceptie kan castratie ook helpen het welzijn van mens en dier te verbeteren. Door deze chirurgische ingreep zijn de dagen van rollijkheid bij uw kat eindelijk voorbij.

Dit betekent minder stress voor dieren en mensen. Door de hormoonhuishouding te stabiliseren worden ook ziekten zoals baarmoederontsteking of tumorvorming op de baarmoeder, borsten of eierstokken voorkomen.

In het geval van een kater kun je castratie voorkomen dat hij niet constant zijn territorium markeert, minder rondzwerft en ook gevechten met rivalen kunnen worden vermeden. Gecastreerde katers zijn daarom minder vatbaar voor onreinheid (heb je ooit kattenurine moeten verwijderen? – de stank is erg hardnekkig!). Bovendien is hun levensverwachting hoger omdat ze dichter bij het huis blijven wanneer ze worden vrijgelaten. Er is dus minder gevaar van autoverkeer.

Nu kent u de voordelen van castratie – maar hoe zit het met de kosten? Want ook als de voordelen opwegen tegen, is het toch belangrijk om de rekening van de dierenarts voor de castratie uiteindelijk te kunnen betalen.

De kosten kunnen sterk variëren, afhankelijk van het geslacht van het dier, het verloop van de operatie, maar ook afhankelijk van de gekozen dierenarts.

Niet zelden is de prijs voor castratie voor katers ongeveer 60 euro en voor katten ca. 97 Euro.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling
Kattenspul kattenvoer aanbeveling
Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

Wat zijn de kosten van het castreren van katten?

Hoe hoog de rekening van de dierenarts voor de castratie van uw kat is, hangt af van verschillende factoren. Deze omvatten met name:

• Berekend tarief volgens de schaal van de honoraria voor dierenartsen
• Gezondheidsstatus van uw huisdier
• Soort gebruikte materialen en anesthesie
• Geslacht van uw kat

In detail, sDe rekening bestaat meestal uit de kosten van een algemeen onderzoek, injectie-anesthesie, castratie en een injectie. Er kunnen extra kosten worden gemaakt voor vervolgonderzoeken, medicatie of een nekbrace.

Kosten volgens de schaal van vergoedingen voor dierenartsen

De vergoedingen voor castratie van katten worden voornamelijk berekend volgens het vergoedingsschema voor dierenartsen (kortweg: GOT). Dierenartsen in Duitsland moeten zich bij het berekenen van de kosten oriënteren op dit vergoedingsschema.

Voor welke service hoeveel geld in rekening mag worden gebracht, wordt gespecificeerd in dit kostenschema:

Schaal van vergoedingen voor dierenartsen - castratie kat / kater
Uittreksel uit de tarieven voor dierenartsen

Een dierenarts hoeft echter niet het minimumtarief te berekenen, d.w.z. het eenvoudige tarief, maar kan ook drie keer rekenen. De keuze van het factureringstarief kan sterk variëren, afhankelijk van de regio, maar uiteindelijk ook van dierenarts tot dierenarts.

Daarom onze belangrijkste tip:

Vraag uw dierenarts VOOR DE OPERATIE welk tarief ze meestal in rekening brengen

Als bijvoorbeeld de kosten van het eenvoudige tarief voor een kat 51,54 euro zijn, kan een factuur na drie keer het tarief aanzienlijk hoger zijn op 154,62 euro.

Naast castratie als zodanig worden materiaal (draad, nekbrace, enz.), medicatie en anesthesie (17,18 euro in een eenvoudige set) en eventuele noodzakelijke aanvullende onderzoeken gefactureerd.

Gezondheidstoestand en materiaalkeuze

Als uw huisdier gezond en fit is, zal castratie meestal ongecompliceerd zijn. Dit zie je ook terug in de kosten.

Eventuele verdere onderzoeken kunnen de rekening verhogen, evenals complicaties tijdens of na de procedure. In bijzonder moeilijke gevallen zijn intensieve medische zorg en een overnachting in de praktijk soms noodzakelijk. Als gevolg hiervan moet u overeenkomstige extra kosten verwachten.

Lees ook:   Hoe lang leeft een Angorakat

Daarnaast kan de complexiteit van de interventie ook van invloed zijn op het toepasselijke vergoedingspercentage. Sommige dierenartsen zullen bijvoorbeeld eerder het eenvoudige tarief in rekening brengen voor ongecompliceerde procedures en twee of drie keer het tarief voor moeilijke of meer tijdrovende onderzoeken.

Hoe het met uw huisdier gaat, kan ook van invloed zijn op de keuze van medicatie, materialen en anesthesie en dus een impact hebben op de kosten.

Verschillen in castratie van (vrouwelijke) katten en mannetjes

Afbeelding / Foto: Castratie Kat - Wat zijn de kosten?
Castratie bij vrouwelijke katten is veel complexer en dus duurder dan bij mannen

De castratie van katten en katers dient in eerste instantie hetzelfde doel, namelijk vooral vruchtbaarheid voorkomen. In beide gevallen vindt de procedure plaats onder algemene anesthesie. Volgens dit mag uw dier een paar uur van tevoren niets eten en een paar uur van tevoren niets drinken.

Zodra de anesthesie begint, in geval van een kater verwijdert de blootgestelde geslachtsorganen in de testikels. De resulterende wond geneest vaak vrij snel en heeft niet altijd een hechting nodig.

Bij een vrouwelijke kat Deze procedure ziet er heel anders uit, omdat de eierstokken moeten worden verwijderd. De dierenarts kan dit alleen bereiken door de buik te openen.

Dit vereist meestal een incisie van één tot twee centimeter lang, die vervolgens in verschillende lagen (epidermis en onderhuids weefsel) moet worden gesloten, d.w.z. gehecht. Hierdoor duurt wondgenezing langer bij een pas gecastreerde kat dan bij een kater.

Castratie wordt daarom geassocieerd met een kat met aanzienlijk meer inspanning dan met een kater. Dit verklaart ook het hoge kostenverschil tussen de twee castraties.

Fundamentele verschillen tussen sterilisatie en castratie

Castratie kater - Wat zijn de kosten?
Castratie, in tegenstelling tot sterilisatie, maakt een einde aan ongewenst gedrag, rollijkheid en is goed voor de gezondheid van uw kat

Omdat het vaak wordt gevraagd:

Een kat en een kater kunnen worden gesteriliseerd of gecastreerd. Tijdens castratie, zoals eerder vermeld, worden de testikels of eierstokken verwijderd.

Bij sterilisatie daarentegen worden alleen de vas- of eileiders gescheiden. Hierdoor worden er nog steeds hormonen aangemaakt tijdens sterilisatie, maar kunnen ze niet meer ter plekke vrijkomen.ngen.

Lees ook:   300+ Krijgerkattennamen - Katten.com

Dit voorkomt ook dat sterilisatie de dieren verhindert zich voort te planten. Hormoongerelateerde veranderingen, zoals rolliness of territoriaal gedrag, blijven echter aanhouden als gevolg van deze procedure.

Het risico op hormoongerelateerde ziekten, zoals baarmoederziekte of borsttumoren, is ook nog steeds aanwezig.

Castratie, aan de andere kant, zorgt ervoor dat de geslachtshormonen in het lichaam van het dier helemaal niet meer worden geproduceerd. Dit kan voorkomen dat de dieren zich onbedoeld vermenigvuldigen. Aan de andere kant, vanwege het gebrek aan hormoonproductie, zijn gendertypische gedragingen ook afwezig.

De dieren gedragen zich nogal genderneutraal. Het risico op typische ziekten, die onder andere bestaan door turfoorlogen of permanente rollijkheid, kan worden vermeden.

Hoewel dit twee fundamenteel verschillende interventies zijn, zijn de kosten hetzelfde volgens de schaal van de honoraria voor dierenartsen. Omdat bij een kat bijvoorbeeld de buik moet worden geopend tijdens sterilisatie en castratie. Bovendien is in elk geval algemene anesthesie vereist.

Resultaat

Zeker, een operatie aan een dier gaat altijd gepaard met risico’s, waarover uw dierenarts u vooraf zal informeren. Ook de kosten mogen niet onderschat worden.

Niettemin wordt castratie voor zowel katten als voor mannen beschouwd als een nuttige interventie, die ongewenste nakomelingen en ziekten kan voorkomen. Het dient dus het welzijn van het dier en vergemakkelijkt uiteindelijk het naast elkaar bestaan van mens en dier.

Vanwege de grote verschillen in de kosten van castratie, is het raadzaam om de behandelende dierenarts van tevoren te vragen. Er moet echter worden opgemerkt dat er geen vaste kostenramingen kunnen zijn, omdat elke operatie kan leiden tot complicaties en dus tot een onvoorziene stijging van de kosten.

Maar uiteindelijk moet in gedachten worden gehouden dat castraties voor veel dierenartsen een routineprocedure zijn, waardoor het relatief eenvoudig is om de kosten in te schatten.

Leestips:

  • Kat of kater? – Dit past beter bij jou
  • Halsbanden bij katten – alternatieven voor de gehate plastic tricher
  • Kattenziekteverzekering – allround bescherming voor buitendieren en huistijgers