Alternatieven voor de kemphaan voor katten – Dit is hoe het werkt zonder een “plastic trechter”

Bij katten wordt een nekbrace gebruikt, zodat het dier geen wond of een nieuw chirurgisch litteken kan aflikken. Dit is belangrijk zodat de genezing soepel verloopt. De typische, trechtervormige plastic halsbanden zijn echter zeer storend voor katten en hebben veel nadelen.

Om deze reden willen we u graag kennis laten maken met enkele katvriendelijke alternatieven voor de kemphaan.


Cat Collar alternatieven

Een wond of chirurgisch litteken bij katten moet schoon worden gehouden. Daarom is het belangrijk dat het dier de wond niet kan likken. Omdat bacteriën via het speeksel in de wond kunnen komen en huistijgers snel chirurgische draden uitknabbelen.

Een pleister of een verband zijn al een goede bescherming, maar daarnaast wordt meestal een nekbrace gebruikt. De dieren komen dus niet in de buurt van de wond en hebben dus geen kans om grip te krijgen op pleisters of verbanden.

De klassieke nekkraag of beschermende halsband die katten van een dierenarts krijgen, ziet eruit als een trechter en is gemaakt van hard plastic. Dit heeft verschillende nadelen:

  • Katten reageren gestrest en bang door de kemphaan
  • De trechter belemmert hen om te eten, drinken en slapen
  • Uw gezichtsveld wordt versmald door de trechter
  • Door de nekbrace duwen katten elkaar steeds meer en kunnen ze ook vast komen te zitten op voorwerpen.
  • De plastic trechter maakt geluid als je kat er tegenaan botst. Dit kan hen bang maken.

Gelukkig zijn er enkele alternatieven voor de nekbrace als lekbescherming voor katten:

ProCollar: Opblaasbare beschermende halsband voor katten

Dr. SAM - uw online dierenarts

Opblaasbare beschermende kragen zijn verkrijgbaar bij verschillende fabrikanten. Helaas is de kwaliteit erg fluctuerend, veel goedkope producten vallen helaas maar al te gemakkelijk ten prooi aan de scherpe klauwen van een kat. Daarnaast ruiken de opblaasbare halskragen vaak naar rubber of plastic, wat katten irriteert.

Lees ook:   Asian Semi-Longhair volwassen

Ik heb goede ervaringen met de ProCollar. Het is goed verwerkt en was de vorige twee inserts van mijn huis tijgers niet te breken. Voor gebruik moet het onderdeel een beetje worden gelucht, waarna de geur van rubber verdwijnt.

Voordelen: Het zicht van de kat wordt niet beperkt door de ProCollar. Bovendien kan het dier ongestoord eten en drinken. Bovendien worden de harde geluiden veroorzaakt door een plastic trechter geëlimineerd.

Nadelen: De dikke ring om de nek interfereert bij het liggen, zelfs als deze zacht is. Katten vinden het moeilijk om eraan te wennen – maar hetzelfde probleem wordt ook veroorzaakt door een nekbrace van de dierenarts. De ProCollar voorkomt likkende wonden op de borst en rug, maar katten kunnen goed bij de romp en poten komen.

Onze winnaar van de kattenvoertest
Cat Food Test Winnaar Cat Stuff
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

Comfy Cone – De zachte kemphaan

De Comfy Cone is in principe vergelijkbaar met een klassieke kemphaan voor katten. Toch is het een goed alternatief, omdat het verschillende voordelen heeft vanwege het zachte materiaal.

Voordelen: Goede lekbescherming. Door het zachte materiaal kan uw kat comfortabel liggen. Wanneer het stoot, rammelt het niet, in tegenstelling tot een plastic nekbrace.

Nadelen: Het zicht is beperkt. Voor katten die alles proberen om de beschermende halsband eraf te krijgen, kan de Comfy Cone naar achteren vouwen, waardoor de kat bij zijn romp en poten kan komen.

Lees ook:   Alle adviezen en tips voor katten

Tepaw – Zachte beschermende halsband voor katten

Tepaw Alternatieve Halsband Kat
Vederlicht en met veel voordelen ten opzichte van plastic halsbanden voor katten: Tepaw beschermende kraag

De beschermende halsband van Tepaw heeft een vrij intelligent ontwerp, dat zeer effectief voorkomt dat een kat wonden likt. Het steekt uit het lichaam in een hoek van 90 graden en is gemaakt van een zacht maar zeer robuust materiaal. Het is belangrijk om de juiste maat te kiezen: 2 voor kleine katten of kittens, 3 voor volwassen katten.

Voordelen: Het zicht van de kat wordt niet beperkt door de Tepaw beschermende halsband en eten en drinken werkt zonder problemen. De kraag heeft een laag gewicht, door het zachte materiaal zijn er geen storende geluiden. De lekbescherming wordt over het hele lichaam gegeven.

Nadelen: Het duurt een bepaalde tijd voordat een kat de juiste positie heeft gevonden om te gaan liggen en te slapen – maar dat werkt op een gegeven moment (zie foto). Zeer rabiate katten zouden de kraag naar achteren kunnen laten vouwen, poten en billen zouden dan toegankelijk zijn.

Kattenlichaam

Een heel andere aanpak is om gewoon een lichaam op de kat te leggen. Dus een kledingstuk dat de wond bedekt of het gebied dat niet gelikt mag worden. Dit is vooral mogelijk als deze plaats zich op de rug of buik bevindt. Maar er zijn ook kattenbodysuits met poten, zelfs als ze graag omhoog glijden in zeer actieve dieren.

Bodysuits zijn bijvoorbeeld optimaal geschikt na castratie.

Het is belangrijk dat de stof dik genoeg is. Want anders wordt het lichaam snel versnipperd. De katten bodysuits van Medical Pet Shirt en VetMedCare worden aanbevolen.

Lees ook:   Russian Longhair krabpaal

Voordelen: Kattenlichamen interfereren niet met eten en drinken of slapen. Dit is al een groot voordeel ten opzichte van veel alternatieven voor halsbanden voor katten.

Nadelen: Natuurlijk zal je kat niet erg enthousiast zijn over haar nieuwe ‘outfit’. Hetzelfde geldt voor alle andere varianten van lekbescherming. Het lichaam van de kat kan niet worden gebruikt voor elk type verwonding of wond omdat het niet alle delen van het lichaam veilig bedekt.

Maak je eigen kattenlichaam

Een babylichaam in de juiste maat kan gemakkelijk worden omgezet in een kattenlichaam. Het is belangrijk dat de maat ongeveer goed is en het lichaam mooi strak zit. Op internet vindt u ook enkele instructies over hoe u een oud T-shirt of panty in een kattenlichaam kunt veranderen – meestal zelfs zonder naar de naaimachine te hoeven reiken:

  • Maak je eigen kattenlichaam zonder te naaien – van een oud T-shirt
  • Een kattenlichaam maken van een babylichaam