Tanden wisselen bij katten – Van melktanden tot afgewerkte tanden

“Hebben katten ook melktanden?” – Ik hoor en lees deze vraag vaak. Het antwoord is ja! Katten hebben aanvankelijk kleine melktanden. Dit wordt gevolgd door de verandering van tanden. De melktanden van de kat worden vervangen door de permanente tanden. Net als bij ons mensen.

Hier leert u alles wat u moet weten over het wisselen van tanden bij katten, waar u rekening mee moet houden en hoe u uw kitten kunt ondersteunen.


Kat verandering van tanden

De melktanden in de kat

Katten worden geboren zonder tanden. Ze hebben ze helemaal in het begin niet nodig, ze zuigen immers eerst melk op moeders spenen.

Maar al na 2 weken kunnen de eerste, kleine melktanden door het tandvlees van een babykat duwen. Op de leeftijd van 6 tot 8 weken is het primaire gebit dan compleet.

De mond van de babykat is nu versierd met 26 kleine maar verdomd scherpe melktanden. Je voelt gegarandeerd HOE puntig de tanden zijn tijdens het spelen.

Wanneer de bladverliezende tanden volledig zijn gevormd, is de kleine kat ook klaar voor het eerste vaste voedsel. Zelfs hun spijsverteringskanaal kan nu pap en klein papperig kittenvoer verdragen. Moedermelk alleen is qua voedingswaarde niet meer voldoende. De kattenmoeder zal blij zijn als de kleintjes nu eten, omdat de puntige tanden nogal onaangenaam voor haar zijn bij het zogen …

De verandering van tanden bij katten

De verandering van tanden vindt plaats bij katten tussen de 4e en 6e maand. Uiterlijk wanneer het kitten 8 maanden oud is, is het volledig voltooid.

Bij katten is de Verandering van tanden als volgt:

  • De tandwortel van de melktand lost op
  • De weerleggende tand duwt de bladverliezende tand naar buiten
  • De melktanden worden meestal door de kat ingeslikt

Het doorslikken van de melktanden is geen gevaar voor een kat, omdat ze zoals gezegd klein zijn. Het is eigenlijk jammer dat je zelden een gevallen melktand van je kat vindt, het zou immers een leuk souvenir zijn.

Trouwens: Trouwens, de permanente tanden van een kat bestaan uit 30 tanden – 4 tanden meer dan het primaire gebit. De achterste kiezen, de kiezen, worden alleen toegevoegd bij het wisselen van tanden.

Kattenmelk tand
Helaas vind je zelden: melktand van een kat

Bijkomende symptomen van tandverandering

Tijdens het wisselen van tanden kan uw kat verschillende symptomen ervaren:

Het tandvlees kan rood of gemakkelijk ontstoken zijn, waardoor een merkbare Er kan een slechte adem ontstaan. Uw katten kunnen ook kaakpijn hebben, die u kunt detecteren door hun hoofd te kantelen, misselijkheid of verlies van eetlust. Verhoogde speekselvloed is typisch.

Met al deze symptomen hoeft u zich geen zorgen te maken, ze verdwijnen volledig wanneer de verandering van tanden van uw kat is voltooid.

Diarree en koorts kunnen ook optreden wanneer de permanente tanden naderen. Dit is vooral het geval bij ernstigere ontstekingen in de mond. In geval van diarree moet u uw dierenarts bezoeken, omdat vochtverlies gevaarlijk is voor jonge katten. Zorg er in ieder geval voor dat je kat voldoende drinkt.

Hoe u uw kat kunt helpen tanden te veranderen

Katten kauwen graag op verschillende dingen als ze hun melktanden verliezen. Aan de ene kant helpt het om de losse tanden te verliezen, aan de andere kant verlicht het de jeuk op het tandvlees.

Lees ook:   Japanse Bobtail hypoallergeen

Bied je fluwelen poot verschillende dingen aan om te knabbelen. Dit kunnen kattenkruidstokjes, kleine takken, divers speelgoed, droogvoer of grotere brokken rauw vlees zijn.

Geef uw voedsel in verschillende consistenties: Zacht kittenvoer of papvoer kan goed worden gegeten in geval van pijn. Zoals eerder vermeld, helpt hard droog voedsel om melktanden kwijt te raken.

Mogelijke complicaties – dubbele tanden &aanhoudende melktanden

Tanden wisselen bij katten
Aanhoudende melktanden kunnen leiden tot malocclusies

Gedurende de tijd dat uw kat haar nieuwe tanden krijgt, moet u haar vaker in de mond kijken. Zo kunt u eventuele complicaties herkennen.

Deze omvatten vooral dubbele tanden. Een melktand maakt niet los en de nieuwe tand duwt erlangs.

In de meeste gevallen valt de melktand later vanzelf uit – maar niet altijd. Deze zogenaamde “persistente” melktanden zijn dan vaak de reden voor malocclusies bij de kat. Misposities, vooral als de tanden te smal zijn, maken de tanden van uw kat vatbaarder voor tandplak, ontstekingen en tandsteen.

Daarom moet je koppige melktanden laten trekken door een dierenarts of dierenarts.

Tip: Gebitsverzorging voor de kat

U moet zo vroeg mogelijk beginnen met het actief verzorgen van de tanden van uw kat. Gebruik Orozyme tandverzorgingsgel en een vingertandenborstel. Met de antibacteriële gel voorkomt u tandplak en tandsteen, wat u later echt geld kan besparen – tandheelkundige behandelingen zijn vrij duur voor katten, ook omdat ze onder algemene anesthesie worden gedaan.