Atopische dermatitis bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Atopische dermatitis bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Introductie

Atopische dermatitis, ook wel bekend als atopische eczeem, is een veelvoorkomende huidaandoening bij katten. Het kan leiden tot jeuk, roodheid, ontsteking en andere ongemakkelijke symptomen. In dit artikel zullen we bespreken wat de oorzaken zijn van atopische dermatitis bij katten, welke symptomen het met zich meebrengt en hoe het behandeld kan worden.

Oorzaken van atopische dermatitis bij katten

Atopische dermatitis bij katten wordt veroorzaakt door een overgevoeligheidsreactie op bepaalde allergenen. Deze allergenen kunnen zowel inwendig als uitwendig zijn. Inwendige allergenen kunnen voedselallergieën en intoleranties omvatten, terwijl uitwendige allergenen kunnen bestaan uit pollen, schimmels, mijten en andere stoffen in de omgeving van de kat.

Symptomen van atopische dermatitis bij katten

De symptomen van atopische dermatitis bij katten kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen per kat verschillen. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Jeukende huid
 • Rode en ontstoken huid
 • Kale plekken
 • Korstvorming
 • Huidinfecties
 • Overmatig likken of krabben

Als u deze symptomen bij uw kat opmerkt, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Behandeling van atopische dermatitis bij katten

De behandeling van atopische dermatitis bij katten kan variëren, afhankelijk van de ernst van de symptomen en de individuele behoeften van de kat. Enkele behandelingsopties zijn:

 • Antihistaminica om jeuk te verminderen
 • Corticosteroïden om ontsteking te verminderen
 • Immunotherapie om de allergische reactie te verminderen
 • Dieetveranderingen om voedselallergieën aan te pakken
 • Topische zalven en crèmes om de huid te kalmeren

Het is belangrijk om de behandeling te bespreken met uw dierenarts om de beste aanpak voor uw kat te bepalen.

Lees ook:   Sokoke verharen

Conclusie

Atopische dermatitis is een vervelende aandoening die veel ongemak kan veroorzaken bij katten. Het is belangrijk om de oorzaken, symptomen en behandelingsopties te begrijpen, zodat u uw kat de beste zorg kunt bieden. Raadpleeg altijd een dierenarts voor een juiste diagnose en behandeling.

Veelgestelde vragen

1. Kan atopische dermatitis bij katten worden genezen?

Atopische dermatitis kan niet volledig worden genezen, maar de symptomen kunnen worden beheerst met de juiste behandeling en zorg.

2. Is atopische dermatitis erfelijk?

Er is een genetische aanleg voor atopische dermatitis bij katten, maar het kan ook worden veroorzaakt door omgevingsfactoren.

3. Moet ik mijn kat laten testen op allergieën?

Als u vermoedt dat uw kat allergisch is voor bepaalde stoffen, kan een allergietest nuttig zijn om de specifieke allergenen te identificeren.

4. Kan voeding een rol spelen bij atopische dermatitis?

Ja, voedselallergieën kunnen een rol spelen bij atopische dermatitis. Het aanpassen van het dieet van uw kat kan helpen de symptomen te verminderen.

5. Zijn er natuurlijke remedies voor atopische dermatitis?

Sommige natuurlijke remedies, zoals omega-3 vetzuren en aloë vera, kunnen helpen bij het kalmeren van de huid en het verminderen van ontstekingen. Raadpleeg altijd uw dierenarts voordat u natuurlijke remedies gebruikt.