Zwangerschap bij katten – Alle informatie over zwangerschap en geboorte

Er is nauwelijks iets zoeters in deze wereld dan onhandige kleine kittens. Als uw Kat zwanger , kunt u zich hier uitgebreid informeren over het onderwerp.

Zwangerschap Kat

  • Hoe lang dragen katten?
  • Hoe weet je of een kat zwanger is?
  • Welke voorbereidingen voor de bevalling moeten worden getroffen?
  • Hoe werkt de geboorte van kittens?

Interessante feiten over zwangerschap bij katten

  • Wanneer een kat geslachtsrijp is, varieert afhankelijk van de kat. Ras speelt hier ook een belangrijke rol. Over het algemeen bereiken vrouwelijke katten al met 6 tot 9 maanden seksuele volwassenheid en bekwaamheid. Sommige rassen, zoals de Siamese kat, kunnen ook eerder zijn. Op basis van de rollijkheid en het typische gedrag kunt u zien of uw kat al klaar is om zich voort te planten.
  • Katten kunnen twee keer per jaar zwanger worden, zelden drie keer. Buitenkatten worden twee keer per jaar gekruld, gecontroleerd door de lengte van het daglicht. Binnenkatten kunnen ook nog vaker rolly worden door het kunstlicht.
  • Bij elk nest baren katten tussen de 6 en 8 kittens. Dit hangt ook af van ras en andere factoren.
  • Tijdens de zwangerschap komen katten tussen de 1 en 2 kilo aan.
  • Na ongeveer 40 dagen kan een echografie bij de dierenarts worden gebruikt om erachter te komen hoeveel kittens er zullen zijn.
  • Als een kat bij de geboorte gestoord is, kan hij deze tot 48 uur onderbreken!
Onze winnaar van de kattenvoertest

Cat Food Test Winnaar Cat Stuff

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:




Nu inwisselen

Hoe lang dragen katten?

Katten dragen ongeveer 9 weken, afhankelijk van de kat een paar dagen meer of minder. De draagtijd van katten ligt dus tussen de 60 en 72 dagen. De duur van de zwangerschap van katten hangt ook onder andere af van het ras van de kat.

Tekenen van zwangerschap bij katten

Tekenen van zwangerschap van katten
Zwellende spenen zijn het eerste teken van zwangerschap bij katten

Als u vermoedt dat uw kat zwanger is, zijn er verschillende tekenen waar u op kunt letten.

Een eerste en vrij duidelijk teken: Ongeveer 2 tot 3 weken na de dekkingsact de spenen op de buik van de kat zwellen op, ze zijn roze van kleur. Vanaf de 5e week kun je zien dat de buik aanzienlijk groeit. Tijdens de dracht komt je kat één tot twee kilo aan, wat natuurlijk ook goed zichtbaar is. Dit gaat gepaard met een grotere eetlust van uw kat, net tegen het einde van de zwangerschap. Ze voedt zich met reserves, die ze goed nodig zal hebben tijdens de bevalling en borstvoeding.

Zwangere katten vallen ook op door stemmingswisselingen, vergelijkbaar met mensen. Vaak zoeken ze steeds meer de nabijheid van hun mensen op, zijn ze helemaal knuffelig. Van de ene seconde op de andere trekken ze zich terug en willen ze hun vrede.

Ook heel “menselijk”: zwangerschapsmisselijkheid. Tijdens de zwangerschap kan een kat onregelmatig en vaak braken.

Een dierenarts kan bepalen of uw kat zwanger is

Tot zover de signalen dat je op jezelf kunt letten. Het probleem: Veel van deze symptomen kunnen ook worden veroorzaakt door ziekten: gewichtstoename, grotere eetlust of verhoogd braken van uw kat kan ook wijzen op bijvoorbeeld een wormbesmetting of een ziekte van het spijsverteringskanaal.

Lees ook:   Chantilly-Tiffany Longhair allergie

Voor de zekerheid moet u daarom uw dierenarts raadplegen. Alleen hij kan u zonder twijfel vertellen of uw kat zwanger is of niet.

Vanaf de derde week kan de dierenarts voelen of uw kat zwanger is. Heel belangrijk: Alleen een dierenarts mag de palpatie doen! Want als u niet weet wat u hier doet, bestaat het risico dat de kittens of de aanstaande moeder gewond raken.

Tijdens de zwangerschap mag je de buik van je kat niet aanraken!

Ook na ongeveer 3 weken kan uw dierenarts een eerste echo maken, en zo de zwangerschap onomstotelijk bepalen. Na 40 dagen kunt u zelfs in een andere echo ontdekken hoeveel kittens u kunt verwachten. De telling is echter niet honderd procent nauwkeurig, afhankelijk van de situatie kunnen kittens hun broers en zussen bedekken, zodat het exacte aantal pas bij de geboorte wordt bepaald.

De speciale vereisten van een zwangere kat

Een zwangere kat heeft vooral twee dingen nodig:

  • Veel kattenvoer van hoge kwaliteit
  • Uw rust en stilte

Tijdens de zwangerschap moet u uw kat (zoals gewoonlijk…) een goed natvoer geven. Bovendien heeft het natuurlijk meer calorieën nodig dan normaal, dus je moet geen aandacht besteden aan de voedingsaanbeveling op het blikje. Geef je kat zoveel als hij wil. Maar voer veel kleine porties zodat eventuele restjes niet te lang blijven staan.

Overigens wordt de caloriebehoefte van je kat ook verhoogd tijdens de borstvoeding, de melkproductie verbruikt veel energie. Totdat de kittens zijn gespeend, moet je de kattenmoeder zoveel blijven voeren als ze wil. Wanneer de moederkat klaar is met borstvoeding geven en je de kittens hebt overgeschakeld op kattenvoer, kun je de voerrantsoenen weer aanpassen.

Stress is niet goed voor een zwangere kat, ze moet altijd toegang hebben tot een rustig toevluchtsoord.

In de laatste 1-2 weken zal uw kat beginnen en proberen nesten te bouwen waar ze haar jongen kan krijgen. Gewoon een rustige, verborgen plek voor geboorte. Natuurlijk kun je haar geweldig helpen: dozen, dozen of manden, aangelegd met dekens zijn optimale nesten, als alternatief zijn er kattenbakken voor katten.

Tekenen van naderende geboorte bij katten

Als u precies weet wanneer uw kat is gedekt, kunt u de geboortedatum van de kittens vrij nauwkeurig berekenen. Daarnaast zijn er verschillende tekenen die wijzen op een aanstaande geboorte.

Lees ook:   Himalayan Cat kattenvoer

Zoals eerder vermeld, zal uw kat 1-2 weken voor de geboorte nesten zoeken of bouwen. Naarmate het tijdstip van geboorte nadert, zijn er andere tekenen te zien bij de kat:

  • De kat wordt onrustig en tijgers in de buurt, vaak trekt hij ook de aandacht door luid gegrom.
  • De kat wil niet eten
  • In de laatste 12-24 uur voor de geboorte daalt de lichaamstemperatuur tot 37,8 graden
  • Kort voor de geboorte reinigt de kat zichzelf constant
  • De kat gaat meerdere keren naar de kattenbak, zonder dat er iets komt
  • Ten slotte gaat de kattenvrouw naar haar nestplaats

De weeën van een kat zijn niet echt zichtbaar of herkenbaar, maar vaginale afscheiding kan kort voor de geboorte optreden. Het is niet lang meer!

Dit is hoe de geboorte van kittens werkt

Geboorte van de kat
Het likken van de kattenmoeder brengt de cyclus van kittens op gang

De geboorte zelf is in de overgrote meerderheid van de gevallen onproblematisch. Je hoeft zelf niets te belasten, maar je moet wel goed opletten of er onregelmatigheden zijn.

De geboorte duurt, afhankelijk van het aantal kittens, tussen de 2 en 24 uur, ongeveer elke 30-60 minuten komt een katje op de wereld. De kleintjes kunnen eerst met zowel het hoofd als de benen geboren worden.

Na de geboorte zal uw kat instinctief de navelstreng doorknippen en haar kittens, die slechts ongeveer 80 gram wegen, goed schoonmaken.

Het aantal uitgescheiden placenta’s moet overeenkomen met het aantal kittens. Als dit niet het geval is, moet u liever contact opnemen met uw dierenarts. Hoewel het tweelingen onder pasgeborenen kunnen zijn die een placenta hebben gedeeld, moet je op veilig spelen. Trouwens, het is heel normaal dat een kattenmoeder wat placenta’s eet, ze heeft immers energie nodig na de inspannende geboorte.

Hoewel de kleintjes na de geboorte nog steeds blind zijn (ze openen hun ogen pas na een week), vinden ze dankzij hun reukvermogen de spenen van de moeder. De voedzame moedermelk zorgt voor een snelle ontwikkeling van de kittens.

Meer informatie: Kitten Voeding

Waar je op moet letten tijdens de bevalling

Voor de geboorte moet je zeker het noodnummer van je dierenarts bij de hand hebben.

Als

  • de afscheiding is dik en zwart of bloederig,
  • uw kat krijgt ondanks alle inspanningen geen ander kitten,
  • de kittens komen te snel achter elkaar, zodat uw kat geen tijd heeft om de navelstreng schoon te maken en door te knippen,
  • het aantal uitgescheiden placenta’s is kleiner dan dat van kittens,

U moet onmiddellijk uw dierenarts bellen.