Brits korthaar (BKH) – rasbeschrijving

De Britse korthaar, kortweg BKH, is zeker een van de meest populaire raskatten, niet alleen in Duitsland vanwege zijn ongecompliceerde karakter. Katten van dit ras zijn bijzonder gemakkelijk te verzorgen en geschikt voor zowel pure huisvesting als voor buitengebruik. Ze kunnen meestal goed overweg met andere huisdieren en passen net zo goed in een eenpersoonshuishouden als in gezinnen met kinderen.

Rasbeschrijving Brits Korthaar Kat

Het uiterlijk

Britse korthaar katten zijn middelgrote tot grote katten met een gewicht van meestal vier tot zes kilogram. Katers zijn wat zwaarder met zo’n zeven tot acht kilogram.

Deze katten zijn echter alleen volgroeid op twee jaar.

De lichaamsbouw van deze kat is gespierd en gedrongen, met een sterke en korte nek, met een brede en ronde kop. De benen zijn kort en gespierd om bij de lichaamsbouw te passen, met dikke en ronde poten.

Zelfs de dikke staart heeft een afgeronde staartpunt, waardoor de hele lichaamsbouw er rond en harmonieus uitziet. Voor sommigen doet het uiterlijk denken aan een teddybeer.

De korte en dichte vacht van de Britse Korthaar kat ziet er pluche uit en komt in ongeveer 50 kleurvarianten en dus in alle kleuren.

De grote en ronde ogen zijn gekleurd volgens de vachtkleur. In veel kleurvarianten zijn de ogen goudkleurig, in zilverkleurige vacht vaak groen en in puntenblauw.

BKH Zilver - Brits Korthaar
Britse korthaar in zilver met groene ogen

Oorsprong van de Britse korthaar

De exacte oorsprong van dit ras is niet helemaal bekend. Er wordt echter aangenomen dat het afstamt van de kortharige “pionierskatten”, die al door de Romeinen naar Groot-Brittannië kwamen.

Sinds het einde van de 19e eeuw is het een populaire raskat in Groot-Brittannië onder de naam “British Shorthair”. In andere regio’s werd het ras echter pas later erkend. In de VS bijvoorbeeld vond de erkenning pas in 1980 plaats.

Lees ook:   Welke geuren haten katten? Deze lijst zou je kunnen verrassen.

Na de twee wereldoorlogen werd het ras veranderd door te oversteken met kartuizers en Perzen. Als gevolg hiervan leek dit ras vooral op de kartuizerkatten. Na een korte samensmelting van deze twee rassen, zijn ze nu duidelijk weer van elkaar verschillend.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:

10Cat spullen

Code gekopieerd!

Nu inwisselen

Karakter van Brits korthaar

Katten van het ras Brits korthaar worden een zachte instelling en een hoog aanpassingsvermogen Voornoemd. Zij worden beschouwd als: aanhalig en waardeer de nabijheid van de eigenaar van het huisdier zonder dat ze opdringerig worden.

Lees ook:   Onderzoek toont aan dat katten zich mogelijk uitdrukken met nepziektes als een teken van ongemak.

Ze zijn dus graag dicht bij mensen, maar relatief minder te vinden op de schoot van de eigenaren van gezelschapsdieren.

Ze worden beschouwd als intelligente huisgenoten die, ondanks hun ongecompliceerde aard, ook een zekere mate van koppigheid kunnen vertonen.

Britse korthaar katten zijn er slechts matig actief. Aan de ene kant brengen ze graag vele uren op de bank door, maar ze brengen ook graag hun tijd door met intensief spelen met mens en dier.

De socialisatie met andere katten is relatief eenvoudig vanwege het zachte karakter. Bovendien worden ze beschouwd als dol op kinderen, maar bij zeer jonge kinderen moet ervoor worden gezorgd dat de katten de nodige rust krijgen.

Rastypische ziekten

Britse spakatten zijn meestal robuust. Ze zijn dus niet bijzonder vatbaar voor ziekten. Toch zijn er ook in deze stamboom katten typische erfelijke ziekten.

Deze omvatten bijvoorbeeld polycystische nierziekte (PKD) en hypertrofische cardiomyopathie (HCM), hartaandoeningen.

Met verantwoord fokken kan de verspreiding van deze ziekten echter worden voorkomen.

Voor de soort geschikte houderij en verzorging

Met voldoende werkgelegenheid en speelmogelijkheden kan een Britse korthaar zowel in het appartement als met vrije doorgang worden gehouden.

De zachte en kalme instelling maakt het ook mogelijk om met andere katten en met andere huisdieren, zoals honden, te houden. Bij het houden van soortgenoten kan een BKH echter beter overweg met katten van vergelijkbare kalme aard dan met zeer actieve rassen.

In de regel vormt de professionele activiteit van de eigenaar van het huisdier geen belemmering voor de aankoop van een kat van dit ras. Omdat ze zich goed kunnen aanpassen aan de dagelijkse routine.

Lees ook:   Thai cattery

De korte vacht van deze katten groeit zeer dicht, maar het vereist geen gecompliceerde zorg. Regelmatig borstelen van het haar, vooral tijdens de verandering van vacht, is voldoende om het gezond en soepel te houden.

Als optimaal voer voor Britse korthaar katten adviseren wij een hoogwaardig natvoer met een hoog vleesgehalte, zonder granen, suiker of kunstmatige toevoegingen.

Resultaat

Britse korthaar katten zijn ongecompliceerde en gemakkelijk te verzorgen huisdierendie geen speciale eisen stellen aan hun omgeving.

Door het hoge aanpassingsvermogen en de zachte instelling zullen ze in de meeste huishoudens hun weg goed vinden.

Als je een knuffelige, maar pittige en onafhankelijke kat waardeert, die niet de hele dag op je schoot wil liggen, is dit ras precies goed.