De kat heeft warme oren – is hij ziek?

Als je kat plotseling warme oren heeft, kan dit verschillende oorzaken hebben, die vaak onschadelijk en tijdelijk zijn. Als de oren echter lange tijd warm zijn en je kat er ook slap uitziet, kan koorts en dus een ziekte ook de reden zijn voor hete kattenoren. Hier kunt u ontdekken waarom katten warme oren kunnen hebben en wanneer voorzichtigheid geboden is.

Kat heeft warme oren

Kat heeft warme oren: meestal onschadelijke redenen

Kattenoren zijn ware wonderen van de natuur: niet alleen kunnen katten 3 keer beter horen dan mensen en dus ook beter dan honden. Je kunt de oren ook onafhankelijk in verschillende richtingen draaien. En dat tot 180 graden. Hiermee kunt u het geritsel van een prooi nauwkeurig lokaliseren.

Kattenoren kunnen niet alleen horen – de kleine roofdieren kunnen ook luchtbewegingen en de fijnste trillingen waarnemen.

Trouwens, deze ook de oren om de lichaamstemperatuur van de kat te reguleren. Ze kunnen sterk van bloed worden voorzien en zo warmte via hun oppervlak transporteren. Naast hijgen en licht zweten op de poten, is dit een belangrijke manier om warmte bij katten af te voeren.

Het is dus niet verwonderlijk dat katten vaak warme oren hebben, vooral in de zomer. Bij warm weer of na een wandeling in de zon zijn warme oren bij katten een teken van hyperthermie, d.w.z. dat hun lichaamstemperatuur te hoog is door invloeden van buitenaf.

Hete oren bij katten kunnen echter ook optreden na grote fysieke inspanning. Haar hart gaat sneller kloppen als ze zich bijvoorbeeld heeft uitgeput tijdens het jagen of ravotten. Als gevolg hiervan stijgt hun temperatuur en worden hun oren warm.

Maar de gemoedstoestand van uw kat kan ook leiden tot warme oren:

kan ook de lichaamstemperatuur van de kat verhogen en zo op korte termijn voor hete oren zorgen.

Pas op voor warm weer

De bovenstaande redenen voor hete oren bij de kat zijn allemaal vrij onschadelijk. Wanneer het lichaam van uw kat weer normaal wordt, zijn haar oren niet langer heet.

Je hoeft alleen voorzichtig te zijn bij warm weer in de zomer. Als uw kat te lang in de hete zon staat, kan dit leiden tot een hitteberoerte. Symptomen zijn hijgen, hyperventilatie of braken.

In dit geval moet u onmiddellijk actie ondernemen: maak de vacht van uw kat nat en raadpleeg zo snel mogelijk uw dierenarts.

Lees ook:   Manx verzorging

Meestal zijn katten echter zo slim dat ze instinctief liever in de schaduw liggen bij hoge temperaturen en overdag in de zomer een lange siësta houden.

Hete oren bij katten: is de kat ziek?

Warme oren van katten, zieke koorts
Warme kattenoren zijn vaak een teken van koorts

Aan de andere kant kunnen warme oren een teken zijn van koorts bij katten. In dit geval zijn de oren lange tijd warm.

Koorts kan ook het symptoom zijn van verschillende ziekten bij katten, maar meestal zit er een onschadelijke infectie achter.

Hete oren zijn slechts een van de vele aanwijzingen die spreken voor koorts bij katten.

Andere tekenen van koorts bij katten:

Afhankelijk van het type infectie kunnen symptomen zoals diarree of braken worden toegevoegd aan de verhoogde lichaamstemperatuur. Voor een verkoudheid zou spreken een loopneus of verstopte neus. Een niesbui en tranende ogen zijn ook typisch voor een koude kat.

De kat is ziek: wat te doen?

Allereerst is koorts een afweermechanisme van het lichaam van je kat. Het verhogen van de lichaamstemperatuur helpt het immuunsysteem de veroorzaker van de ziekte te bestrijden.

Wanneer katten koorts hebben, zijn er verschillende mogelijke oorzaken: van een vrij onschuldige verkoudheid tot een gastro-intestinale infectie tot ontsteking en ernstige kattenziekten.

Uw kat heeft warme oren en vertoont duidelijke tekenen dat ze ziek kan zijn? Dan moet je eerst koorts meten.

Voor koortsmeting bij katten hebben we hier een gedetailleerde gids voor u. Hier zijn een paar snelle tips over waar u rekening mee moet houden:

De normale lichaamstemperatuur van katten is hoger dan die van mensen. Pas bij ruim 39,2 graden Celsius spreekt men bij katten van koorts.

Je kat heeft veel rust nodig om te genezen

Zieke katten hebben veel vocht nodig

Voorzie je kat altijd van water, het is belangrijk dat ze voldoende vocht binnenkrijgt. Om deze reden moet je altijd natvoer voeren, vooral omdat droogvoer erg onaantrekkelijk is voor katten, vooral voor keelpijn.

Een kom met water moet altijd beschikbaar zijn in de buurt van het “ziekbed” van de kat. En kan ze ook aanmoedigen om een beetje te drinken zonder ze te irriteren.

Katten hete oren koorts
Bovenal hebben zieke katten veel rust nodig om goed te slapen

Wanneer moet de kat bij koorts naar de dierenarts?

Als u lichte koorts heeft, hoeft u uw kat niet meteen naar de dierenarts te brengen – met voldoende rust bestrijdt haar lichaam de infectie en met koorts en warme kattenoren is het na korte tijd voorbij.

U moet de dierenarts uiterlijk inschakelen in geval van hoge koorts met een temperatuur van ongeveer 40 graden. Zelfs bij ernstige vermoeidheid en niet duidelijke afscheiding uit de neus en ogen is een bezoek aan de dierenarts aan te raden.

De dierenarts zal eerst proberen de oorzaak en aard van de ziekte nauwkeuriger te bepalen.

Dan vindt er een behandeling van de oorzaken plaats, zo kan een antibioticum nodig zijn. Een immuunversterkend middel wordt ook door veel dierenartsen voorgeschreven voor infecties.

Hoe het immuunsysteem van uw kat te versterken

Niemand vindt het leuk om een zieke huistijger thuis te hebben – gelukkig zijn er maatregelen die u kunt nemen om het immuunsysteem van uw kat te versterken:

Gezond, natuurlijk en voor de soort geschikt kattenvoer

Een gezonde darmflora speelt een belangrijke rol bij de immuunbescherming bij katten. Daarom is een soortgeschikt dieet met veel vers vlees en gezond slachtafval ook de meest effectieve bescherming tegen ziekteverwekkers.

We raden aan om te voeren met natvoer van hoge kwaliteit. Dit is niet alleen natuurlijker dan droogvoer – het voorziet het dier ook van voldoende vloeistof.

Het is belangrijk om chemische toevoegingen zoals conserveermiddelen te vermijden. Omdat deze schadelijk zijn voor de goede en nuttige darmbacteriën, die essentieel zijn voor een gezonde darmflora.

Hoe herken je een goed kattenvoer? Hier vindt u alle informatie

Lees ook:   5 Haarloze kattenrassen die bewijzen dat kaal mooi is.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:

10Cat spullen

Code gekopieerd!

Nu inwisselen

Immuunversterkende middelen uit de natuur

De natuur biedt verschillende remedies die het immuunsysteem van de kat versterken en waarvan is bewezen dat ze een antibacterieel of zelfs antiviraal effect hebben. Het bijenproduct propolis en de jungleplant kattenklauw behoren tot de natuurlijke remedies die ook aan katten kunnen worden gegeven om hun immuunsysteem te versterken.

Regelmatige vaccinaties tegen gevaarlijke kattenziekten

Om uw kat te beschermen tegen ernstige en mogelijk levensbedreigende ziekten zoals kattenziekte of kattengriep, worden regelmatige vaccinaties ten zeerste aanbevolen. U kunt hier en natuurlijk van uw dierenarts te weten komen tegen welke ziekten u uw kat moet vaccineren.

FAQ – Veelgestelde vragen over “Kat heeft warme oren”

Warme oren kunnen onschadelijke oorzaken hebben bij katten, zoals oververhitting of fysieke inspanning. Maar koorts kan ook als oorzaak worden beschouwd, vooral als andere symptomen zoals vermoeidheid worden toegevoegd.

Niet per se. Speelde de kat, lag hij op de kachel of kwam hij op een warme dag van buiten naar binnen? Dan is haar lichaamstemperatuur voor een korte tijd verhoogd, wat haar warme oren geeft. Warme oren kunnen ook een teken van koorts zijn, vooral als het dier andere symptomen vertoont, zoals vermoeidheid en verlies van eetlust.

Hete oren zijn slechts één mogelijk symptoom van een kat met koorts. Een warme, droge neus en een warm lichaam duiden bijvoorbeeld ook op koorts. Voor de zekerheid kun je ook koorts meten bij katten.

Bron van afbeeldingen:

  • Uitgelichte foto (boven): Anna Kraynova / Shutterstock.com
  • 2e van bovenaf: Alex Zotov / Shutterstock.com
  • 3. van bovenaf: Prystai / Shutterstock.com