Cystitis bij katten – oorzaken en preventie

Een Cystitis bij katten is een onaangenaam iets voor onze lieve fluwelen poten:

Constant urineren, pijn en stress plagen enorm. Een dergelijke ontsteking van de blaas bij katten kan verschillende oorzaken hebben – en moet afhankelijk van hen anders worden behandeld.


Kat cystitis

Mannelijke katten hebben meer kans op een blaasontsteking dan vrouwelijke katten, meestal Urinekristallen in het spel.

De Preventie van cystitis je kunt actie ondernemen met je kat. Wat dit zijn vind je (onder andere) in dit artikel.

Symptomen van cystitis bij katten

Dr. SAM - uw online dierenarts

Opvallend is een frequent urineren. Als een kat elk kwartier naar de kattenbak rent, zit er meestal een blaasontsteking achter.

Alleen de kleinste hoeveelheden urine worden afgezet.

Bij het plassen katten met cystitis hebben meestal Pijn. Om deze reden zoeken ze steeds vaker verschillende plekken op om te plassen. Je gaat immers niet graag terug naar een plek waar plassen pijn doet! Helaas leidt dit meestal tot binnenkatten Onreinheid – met andere woorden, de kat plast op verschillende plaatsen buiten de kattenbak.

Vaak gaat het staken van de urine ook gepaard met jammergeluiden. Over het algemeen maakt een kat met deze aandoening een gestreste en rusteloze indruk.

De alarmbellen rinkelen echter het luidst wanneer de urine rood is – de Kat heeft bloed in zijn urine. Een katteneigenaar die bloed in de kattenbak of kleine bloederige plasjes urine in het appartement vindt, gaat zeker zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Als de kat helemaal niet kan plassen,, hoewel ze het constant probeert, heeft zich een blokkade gevormd in de urethra. Dit bestaat uit blaasgriesmeel of blaasstenen, bloed en slijm. Mannetjes worden vaker getroffen dan vrouwelijke katten.

Onze winnaar van de kattenvoertest
Cat Food Test Winnaar Cat Stuff
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

Samenvatting: De symptomen

 • Frequent urineren
 • Kleine hoeveelheden urine
 • Onreinheid – de kat laat overal kleine plassen achter, vaak buiten de kattenbak
 • Pijn bij het plassen, soms jammeren
 • Bloed in de urine van de kat
 • Katten met blaasontsteking lijken gestrest en rusteloos
 • Kan de Kat plast niet dit duidt op een verstopping in de plasbuis
Lees ook:   Hoe groot wordt een Serengeti

Mogelijke oorzaken van cystitis bij katten

Blaasontsteking klinkt als een bacteriële infectie.

Bij katten worden echter alle ziekten die de bovengenoemde symptomen veroorzaken over het algemeen cystitis of cystitis genoemd. En er zijn verschillende oorzaken voor de symptomen:

In tegenstelling tot een klassieke urineweginfectie bij mensen, hebben katten zelden een Bacteriële infectie de trigger – slechts ongeveer 10-20% van de blaasontstekingen bij katten zijn te wijten aan bacteriën.

In ook ongeveer 20% van de gevallen, zijn urinekristallen verantwoordelijk voor de symptomen. Urinekristallen, ook wel urinegriesmeel genoemd, zijn vaste stoffen die zich in de urine vormen. Ze zijn er in verschillende soorten: struvietkristallen en oxalaatkristallen. Meer hierover onder “Diagnose” en “Behandeling” hieronder. Blaasgriesmeel kan zich combineren tot blaasstenen en zo tot nog grotere problemen leiden: De plasbuis dreigt te verstoppen, een levensbedreigende aandoening!

Misvormingen en tumoren zijn zeer zelden de reden voor de symptomen van cystitis bij katten.

In de rest van ongeveer 60% van de ontsteking van de blaas bij katten is de oorzaak de Idiofatische cystitis. Dit betekent in gewone taal: De reden is niet precies bekend. Dit kan alleen worden bepaald in de uitsluitingsprocedure: als er geen bacteriën, noch urinekristallen, noch misvormingen of tumoren worden gevonden, is het idiofatische cystitis. Er wordt nu van uitgegaan dat Stress is de grootste factor.

Diagnose

Cat cystitis veroorzaakt diagnose
Naast een urineonderzoek en palpatie is een echografie ook nuttig voor de diagnose

Als uw kat de symptomen van een blaasontsteking heeft, moet u onmiddellijk uw dierenarts raadplegen. Want alleen hij heeft de mogelijkheid om erachter te komen wat erachter zit:

 • Eerst zal hij een urinemonster onderzoeken. Bacteriën en urinekristallen kunnen hier worden gedetecteerd. Het is het beste om een vers urinemonster mee te nemen.

Uitgressie: Hoe een urinemonster van uw kat te nemen. Houd een ondiepe, smalle pot klaar. Als je kat hurkt om te plassen, houd dan snel de container eronder. Het is gemakkelijker en minder stressvol met een speciale kattenbakvulling die de urine niet absorbeert. Urigrid is een nestje kleine plastic kralen waar urine gewoon doorheen sijpelt en zich netjes verzamelt op de bodem van de kattenbak. Opgelet: Urigrid wordt verkocht in verpakkingen van 200g, bij voorkeur bestelling 2 of 3. Pipet- en monsterbuizen zijn inbegrepen! Nu hoeft u alleen nog maar de urine op te zuigen met een spuit of pipet. Zorg ervoor dat u de spuit helemaal tot aan de bodem van de kattenbak houdt – alle aanwezige urinekristallen zijn zwaarder dan urine en nestelen zich op de bodem.

 • Ook zal de dierenarts de pH van de urine meten. Als het te ver in het alkalische bereik ligt (boven 7), worden struvietkristallen gevormd. Als de urine te zuur is (onder de 6), kunnen zich oxalaatkristallen vormen.
 • Een grondig onderzoek omvat ook een echografie. Op deze manier kunnen urinekristallen, misvormingen en tumoren worden gezien. Ook naar de nieren wordt gekeken. Bij een langer beloop kan het leiden tot een nierontsteking.
 • Door de onderbuik te palperen, kan de dierenarts zien hoe vol de blaas van de kat is. Als het goed gevuld is en de kat nog steeds niet kan plassen, is er waarschijnlijk een verstopping van de urethra. Dit komt vooral vaak voor bij mannen, hun urethra is langer, smaller en S-vormig.
Lees ook:   Wat te weten bij het adopteren van een FeLV-positieve kat

Als er bij deze onderzoeken geen trigger voor de urineweginfectie wordt gevonden, wordt idiopathische cystitis verondersteld. Omdat dit meestal stressgerelateerd is, moet er naar stresstriggers worden gezocht.

Behandeling van katachtige cystitis

Uw dierenarts zal de blaasontsteking behandelen afhankelijk van de oorzaak:

 • Een bacteriële infectie wordt behandeld door de toediening van antibiotica.
 • Struvietkristallen en oxalaatkristallen worden behandeld met geneesmiddelen die de pH van urine veranderen
 • Dieetvoeding die de urine verzuurt (in het geval van struvietstenen) of in het alkalische bereik brengt (in het geval van oxalaatkristallen) kan ook worden gebruikt.
 • In het geval van idiofatische cystitis veroorzaakt door stress, is het belangrijk om de trigger te vinden. Bovenal ben je in trek. Aanvullend kan Feliway helpen, een synthetisch geproduceerd kattenferomoom. Feliway is verkrijgbaar als praktische verstuiver voor de socket en zorgt voor een ontspannen sfeer voor katten.
 • Ongeacht de trigger worden meestal ontstekingsremmende pijnstillers en de blaasontspannende middelen gegeven. Ze verlichten de symptomen en stress voor het dier totdat de oorzaak van de blaasontsteking is genezen.

Hoe een blaasontsteking bij uw kat te voorkomen

Cat preventie van cystitis
“Laat voedsel uw medicijn zijn” – Hoogwaardig natvoer en voldoende water voorkomen kristalvorming in kattenurine

De belangrijkste maatregel om een bacteriële infectie van de blaas van uw kat te voorkomen, is een goede Kattenbak hygiëne.

Verwijder uitwerpselen uit kattenbakvulling ten minste dagelijks. Bovendien moet u het nest ongeveer om de twee weken volledig vervangen, afhankelijk van het gebruik van het toilet.

U moet de kattenbak grondig schoonmaken. Gebruik heet water en een antibacteriële, ongeparfumeerde kattentoiletreiniger.

Kortom, katten met overgewicht zijn vatbaarder voor blaasontstekingen. Daarom moet je altijd op hun gewicht letten.

Bubbelkristallen voorkomen

Dieet in het bijzonder speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van urinekristallen bij uw kat:

 • Voer geen droog voedsel, maar uitsluitend hoogwaardig natvoer.
 • Moedig je kat aan om te drinken, bijvoorbeeld met een kattenfontein
 • Let op het gewicht van uw kat – katten met overgewicht zijn meer vatbaar voor urinesedimenten
 • Te veel magnesium in het voer bevordert de vorming van struvietstenen. Het moet minder dan 0,1% van de droge stof magnesium bevatten.
Lees ook:   Hoe lang leeft een RagaMuffin

Om uit te leggen:

Het is belangrijk dat katten voldoende drinken of drinken. Dit voorkomt dat de urine te lang in de blaas blijft staan en eventuele vaste stoffen zich kunnen concentreren.

Katten zijn nogal lui om te drinken, van nature absorberen ze het grootste deel van de vloeistof via voedsel. Droogvoer bevat ongeveer 10% vocht, natvoer ongeveer 80%. Een dieet met vers vlees (BARF) is natuurlijk ook aan te raden.

Onze winnaar van de kattenvoertest
Cat Food Test Winnaar Cat Stuff
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

Daarnaast moet vooral een pure binnenkat veel mogelijkheden hebben om iets te drinken. Hier zijn veel tips over hoe u uw kat kunt aanmoedigen om te drinken:

Aanbevolen lectuur: Moedig een kat aan om te drinken

Om stress te voorkomen, zou het optimaal zijn als je je kat vrijuit laat gaan. Omzwervingen naar de vrijheidenorm stretchen, je kent het zelf vast wel van een mooie wandeling.

Resultaat

Met de juiste voeding en een goede kattenbakhygiëne kun je een blaasontsteking bij je kat goed voorkomen. Als er symptomen optreden, moet u uw dierenarts raadplegen voor een diagnose. Hij zal de oorzaak bepalen zodat gerichte behandeling kan worden gegeven.