De Bengaalse kat in portret – Speelse knuffelkatten

Bengaalse katten zien eruit als kleine, sierlijke luipaarden. Als gevolg hiervan dragen ze ook andere namen zoals Leopard Bengal of Leopardette. Maar niet alleen de vacht en de lichaamsbouw doen denken aan de wilde verwanten, maar ook aan het karakter. De katten van dit ras worden als zeer speels, actief beschouwd en kunnen ook heel goed springen. In tegenstelling tot veel andere katten zijn de natuurlijke instincten nog meer aanwezig in dit ras, waardoor een Bengaal minder geschikt is voor beginners en veel activiteit vereist. Veel plezier met het portret van de Begalkatze!

Afbeelding van een Bengaalse kat - portret, rasbeschrijving

De optiek

Bengaalse katten zijn zeer delicate en elegante fluwelen poten. Ze zijn bijzonder slank en toch gespierd, waardoor hun gang er soepel uitziet. Met de sterke en lange achterpoten kunnen ze heel goed springen.

Deze middelgrote katten bereiken een gemiddeld gewicht van 4 tot 5,5 kilogram.

Bijzonder opvallend bij dit ras is zeker de opvallende gestippelde of gestroomde vacht. Hierdoor lijken ze op een Aziatische luipaardkat, een van de voorouders van dit ras.

De vacht is meestal zilver, sneeuw, bruin en heeft gemarmerde tekeningen of een rozettekening. Bij sommige katten van dit ras is de kortharige vacht ook merkbaar door een speciaal gouden glittereffect, waardoor het goudkleurig begint te schitteren in het zonlicht.

Afbeelding van een Bengaalse kat, vacht, patroon
Bengaalse katten zien er heerlijk wild uit dankzij hun vacht, zijn slank en gespierd

Oorsprong van de Bengaalse kat

Bengalen is een doelbewust gefokt kattenras en telt als een fokkerij tussen een wilde kat en een huiskat voor de hybriden.

Al in de jaren 1960 werden de eerste fokpogingen gedaan in Californië door de geneticus Jean Mill om een Aziatische luipaardkat te fokken met een huiskat. De oorsprong van dit ras ligt dus in Azië en Noord-Afrika.

Lees ook:   Het juiste voer voor Britse korthaar katten

Het duurde echter lang voordat het fokken lukte en er een tamme Bengaalse kat opdook. Sommige rassen, zoals Abessijnen, Amerikaanse korthaar of Oosterse korthaar, moesten worden gekruist totdat de kat zijn typische wilde uiterlijk kreeg, met tegelijkertijd een tam wezen.

Aan het einde van de jaren 1980 verscheen de eerste kat van dit type op tentoonstellingen in Duitsland. Tegenwoordig is fokken alleen nog maar volbloed. Zo mogen er geen kattenrassen meer gefokt worden, waarbij de paring alleen onder elkaar mag plaatsvinden.

Karakter van de Bengaal

Over het algemeen worden Bengaalse katten als zeer vriendelijk, knuffelig en mensgericht beschouwd. Ze waarderen het als ze actief kunnen deelnemen aan het leven van mensen.

Aan de andere kant zijn deze dieren erg actief en speels. Ze willen tot op hoge leeftijd bezig zijn. Deze zelfbewuste en intelligente katten beslissen altijd zelf wanneer ze willen spelen, knuffelen of zelfs met mensen willen praten.

Ze kan ook duidelijk haar wensen eisen. Een Bengaalse kat is ook een van de waterminnende dieren die ook kleine trucjes kunnen leren vanwege hun hoge intelligentie, zoals het ophalen van voorwerpen.

Beeld: Bengaalse kat spelen
Bengaalse katten zijn erg speels en actief, zijn ook erg mensgericht en knuffelig.

Rastypische ziekten

Bengaalse katten worden over het algemeen beschouwd als winterharde dieren. Af en toe kunnen er echter ziektes voorkomen. Dit omvat ook de infectieziekte FIP (Feline Infectious Peritonitis), een peritonitis.

Het is ook typisch voor een Bengaal dat het bijzonder gevoelig kan reageren op bacteriën in het voer. Als symptomen van vergiftiging, zoals koorts, diarree of braken, optreden, moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.

Voor de soort geschikte houderij en verzorging

Een Bengaal heeft veel activiteit, aandacht en afwisseling nodig. Dit vergt veel ruimte zodat ze uitgebreid kan spelen en springen. Om aan hun drang om actief te zijn te voldoen, moet de krabpaal groot en hoog genoeg zijn en een speciaal activiteitenspeeltje kan ook nuttig zijn.

Een veilige open doorgang, bijvoorbeeld via een beveiligde tuin, is sterk aan te bevelen.

Bij het houden met andere dieren, moet er rekening mee worden gehouden dat deze zelfbewuste katten meestal niet goed overweg kunnen met dominante huisgenoten. Als de andere dieren zoals honden of soortgenoten niet zo dominant zijn, is een harmonieuze coëxistentie heel goed mogelijk.

Lees ook:   Tonkinees kattenluik

De kortharige vacht vereist geen uitgebreide verzorging. Regelmatig borstelen is meestal voldoende om haarslikken en haarbalvorming te voorkomen.

Resultaat

Bengaalse katten zijn geen typische beginnende katten. Als u echter een ervaren katteneigenaar bent die weet hoe om te gaan met een zelfverzekerde, onafhankelijke en intelligente kat en veel tijd met het dier wilt doorbrengen, zult u genieten van een Bengaalse kat.

Ze is niet alleen speels en actief, maar ook knuffelig en mensgericht.