De kleinste kattenrassen ter wereld – De Top 5

Kleine kattenrassen: Deze katten blijven klein!

Het is de droom voor kattenliefhebbers: een kat die voor altijd klein blijft… Kleine katten zijn immers bijzonder schattig. Deze wens is niet helemaal onmogelijk, er zijn immers bijzonder kleine kattenrassen! Op deze lijst vindt u de 5 kleinste kattenrassen van de wereld met al zijn eigenaardigheden en kenmerken.

De kleinste kattenrassen ter wereld

Kleinste kattenrassen in één oogopslag

1. Singapura – het kleinste kattenras

De Singapura is het kleinste kattenras ter wereld

↕️ Acromion: 20 cm ⚖️ Gewicht: 2 – 2,5 kg (kat), 2,5 – 3 kg (mannelijk)

De Singapura is niet alleen een exotisch ogende schoonheid, het is ook de kleinste kattenras ter wereld. Het gaat alleen over de helft van de grootte net als andere katten en is een echt lichtgewicht. Hun schattige uiterlijk maakt ze niet alleen overgebleven, maar ook een van de duurste kattenrassen ter wereld.

Volgens verhalen stamt de Singapura af van de straatkatten van Singapore, die in de smalle rioleringsbuizen van de metropool leefden. Daarom wordt gezegd dat de lichaamsbouw van de Singapura zich heeft aangepast aan de habitat. Vandaar haar bijnaam “Drain Cat”, naar de Duitse “rioolbuiskat”. In 1975 werd de Singapura door een familie in de VS geïntroduceerd, waar hij in 1982 als een apart ras werd erkend.

De Singapura-kat dankt zijn exotische uiterlijk en zijn mensgerichte karakter aan de kruising met Abessijnse en Birmese katten. Hoewel de Singapura een klein kattenras is, is hij gespierd en kan hij uitstekend klimmen en springen.

Lees ook:   Seychellois verzorging

2. Munchkin: Klein kattenras met korte poten

Klein kattenras: Munchkin

↕️ Acromion: 20 – 25 cm ⚖️ Gewicht: 2,5 – 3 kg (kat), 3 – 4 kg (reu)

Het feit dat de Munchkin-kat tot de kleinste kattenrassen ter wereld behoort, is voornamelijk te wijten aan zijn extreem korte benen. Deze zijn afkomstig van een mutatie. De katten afkomstig uit de VS zijn specifiek gefokt voor dit genetische defect.

Munchkin zijn erg aanhankelijk en mensgericht. Ze zijn ook erg actief, zelfs als ze problemen hebben met springen en andere bewegingen vanwege hun korte benen. Trouwens, het kattenras kreeg zijn naam van de “kleine mensen” in “The Wizard of Oz”.

Door de gefokte misvorming hebben sommige Munchkin-katten last van verkorte rugspieren, veranderingen in de wervelkolom, X- of O-benen en artrose.

Naar onze mening is de Munchkin martelfokkerij – de korte benen in dit kleine kattenras zijn misschien schattig, maar je moet het fokken van dit ras niet ondersteunen door een aankoop.

3. Devon Rex – Klein kattenras dat ook geschikt is voor mensen met een allergie

Kleine katten: Devon Rex

↕️ Acromion: 25 – 30 cm ⚖️ Gewicht: 2,5 – 3 kg (kat), 4 – 4,5 kg (mannelijk)

Devon Rex, afkomstig uit het Engelse graafschap Devonshire, is ook een van de kleinste kattenrassen. Typerend voor dit ras is het goblin-achtige uiterlijk met de grote vleermuisoren.

De vacht is ook heel bijzonder: het bestaat alleen uit het donshaar, dat eigenlijk de ondervacht van een kat vormt. Dit maakt het bijzonder zacht. Vanwege deze eigenaardigheid is de Devon Rex ook een kattenras dat zeer geschikt is voor mensen met een allergie.

Lees ook:   Longkanker bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

De Devon Rex is nauw verwant aan de kattenrassen German Rex, Selkirk Rex en Cornish Rex en heeft veel overeenkomsten met hen. Het is echter de kleinste van deze rassen en heeft daarom deze lijst gehaald.

4. Siamese kat – Een echte lichtgewicht

Siamese kat - kleine kattensoorten

↕️ Acromion: 25 – 30 cm ⚖️ Gewicht: 3 – 4 kg (kat), 4 – 5 kg (reu)

De Siamese kat is ook een kleine Ras. Vanaf schouderhoogte, shij is niet zo klein, maar ze is een echt lichtgewicht, daarom hoort ze zeker thuis in deze lijst van de kleinste kattenrassen ter wereld.

Bijzonder is dat de Siamese kat een kleine kattensoort is met blauwe ogen. Ook de donkere puntmarkering op het gezicht, de oren, de poten en de staart is rastypisch voor de Siam.

De Siamese kat werd voor het eerst gefokt door de Thaise koning in de 19e eeuw. In 1885 werd het getoond op een kattenshow in Londen en is sindsdien erg populair in Europa. Het wordt als zeer “spraakzaam” beschouwd en lijkt qua gedrag op honden: het is erg mensgericht en kan goed worden getraind (voor een kat).

5. American Curl – Degene met de ringeoren

American Curl klein kattenras

↕️ Acromion: 25-35 cm ⚖️ Gewicht: 3 – 5,5 kg

De American Curl, naar duits “American curl” ontleent zijn naam aan de oorschelpen die naar buiten en naar achteren zijn gebogen. Dit is een willekeurige mutatie die voor het eerst werd ontdekt bij een kat in de VS in 1983.

Lees ook:   American Shorthair Variant kattenluik

Omdat het gen dat verantwoordelijk is voor de gekropen oren dominant wordt geërfd, kan de kat gemakkelijk selectief worden gefokt.

De Amerikaanse Krulkat heeft een zeer diverse genenpool, zodat er ook zeer kleine exemplaren van dit kattenras zijn. Gemiddeld zijn het middelgrote katten.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:

10Cat spullen

Code gekopieerd!

Nu inwisselen

Bron van afbeeldingen:

  • Uitgelichte afbeelding (boven): COULANGES / Shutterstock.com
  • 2. van bovenaf: COULANGES / shutterstock.com
  • 3. van bovenaf: MDavidova / Shutterstock.com
  • 4. van bovenaf: Veera / Shutterstock.com
  • 5. van bovenaf: Altsva / Shutterstock.com
  • 6. van bovenaf: Nitiphonphat / Shutterstock.com